用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荔天,原來「你」是這樣的
樓主: daphneleung
go

荔天,原來「你」是這樣的   [複製鏈接]

回覆:荔天,原來「你」是這樣的

真的替荔天高興

我都有野想講,個林主任真係冇咩禮貌,針唔吉到肉係唔會明!事情係我係統一派位第一志願係選荔天的,但係入唔到只好叩門啦!不過唔好彩小朋友剛出水豆一個多星期,心諗都冇緣面試,但又唔想冇左個機會,未打去學校可唔可以比個機會小朋友第日再見,老師聽完佢就話同主任講睇下可唔可以,叫我留下電話,等主任回答我。到了五點幾就六點我見仲未打來,我未打去問,老師話主任行開了,叫主任再打比我!過左一陣,林主任打來,咁我再同佢講發生咩事啦,但佢用一個不禮貌的聲缐回答我,入面內容唔講啦,但真係好串,好冇禮貌的!而我因為有事求人,所以一路忍讓!到後來從佢口中話以通知我太太唔可以面試,問我有冇問太太。我太太係有講唔可以面試,不過唔係荔天!之後佢就再用冇禮貌的聲音講到收線。之後我問太太,太太話係有個叫林主任打黎,但冇講咩學校,佢仲以為係第二間學校,因為太太叩第二間學校係叫林主任,所以唔會了。成見事我覺得係我地攪錯但都唔洗咁冇禮貌,何況佢仲係為人師表!

以為會有人共鳴,其實一切以自己為先的態度真要檢討,好好反省

回覆:hadwinboy 的帖子

我就是不值這種行為!

直升機,怪獸,就快又有新名由你而起 “霸王家長”

Sumyeema1  en....en....good name...  發表於 13-7-4 10:58
karen55407    發表於 13-7-4 06:41

學校都好慶幸「你」小朋友唔去讀,唔洗驚咩都要就「你」,運動會、頒獎禮、親子旅行、家長日、家長講座……全部都係平日?我星期一至五放唔到假你地改星期六啦!改唔到?我要去教育局投訴怪獸家長何其多,多「你」一個唔多,少「你」一個唔少

樓主你祗看到自己的需要,看不到别人的難處,自私,自我到不得了,職員冇禮貌但相信你也好不到那裏,取回注册證雞毛蒜皮事都要揾校長,正一五十步笑百步。

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+13-07-03+

原帖由 hadwinboy 於 13-07-04 發表
我睇到呢度,都想講你講的說話,個女士由頭到尾都沒有表明學校星期六不辦公,只是說「我呢個星期六唔得閒, ...
甘其實星期六學校真的有辨公又代表什麼呢?兩件事來的!星期六辨公唔代表星期六俾你攞!好多學校都寫到明,lunch hour 都寫到明!其實呢件事係主任講一至五攞或搵朋友攞已經完結!你去交表叩門星期五4時截止,星期六才到,人地係唔收你,係rule 來的!同樣地你冇奶油話請唔到徦叫人星期六通融收你份form !

回覆:cautionchan 的帖子

請問仲有幾多個星期六就放暑假呢?我女學校下星期五就結業了!如果唔係小一迎新日,林主任都返屋企陪家人啦!

回覆:Boomwow2001 的帖子

我唔肯定接我電話是否林主任,那位小姐態度可能直D,未致於惡劣。

我想表達的是,即使,可能她們的語氣不大好,我們可以多一點包容,事情會變得很簡單了。

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

我明白為什麼沒有朋友幫到你,

karen55407    發表於 13-7-4 18:21
TiTiTiTi  我明白是不應該取笑別人的, 但  發表於 13-7-4 15:01
Sumyeema1  yes........  發表於 13-7-4 11:00

學校不是消費場所,唔係你俾錢出嚟買服務,所以其實你係無權要求學校員工特別為你服務。就算人哋星期六辦公,佢都有權安排自己當日處理甚麼工作。人哋定了星期一至五服務你的時間,你要就嚟,唔要就算。正如星期六銀行收支票都講明星期一先會處理,樓主你憑甚麼要special arrangement? 如果你真係要做事分緩急,咁咪等有日咁啱放假先去囉,駛乜咁勞氣!

Sumyeema1    樓主 paid nothing...but expects to have best service...  發表於 13-7-4 11:02

引用:去麥當當order+肉醬意粉,人地話冇,但仲要

原帖由 silvia_ng 於 13-07-03 發表
去麥當當order 肉醬意粉,人地話冇,但仲要人講對唔住?
笑死我

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+13-07-03+發表

原帖由 cautionchan 於 13-07-03 發表
我想樓主就來delete title ! 估唔到唱人變唱自己!
請問點樣可delete?

我諗樓主都未醒,唔覺有問題, 但願唔好禍延下一代

其實如果真的只是星期一至五才可取回張註冊証,我覺得主任應該強烈表明,不是話自己唔得閒!

鬧衰人,把責任推向别人,就係現今香港精神

引用:Quote:原帖由+cautionchan+於+13-07-03+發

原帖由 Tsundis 於 13-07-04 發表
請問點樣可delete?
你用電腦板試下啦!

『其實如果真的只是星期一至五才可取回張註冊証,我覺得主任應該強烈表明,不是話自己唔得閒!』

真係唔好要求學校員工好似PCCW嗰D專業客户服務員咁識講嘢 (都有例外架)
‹ 上一主題|下一主題