用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荔天,原來「你」是這樣的
樓主: daphneleung
go

荔天,原來「你」是這樣的  

thomas_dad 發表於 7-5 23:41
無論作為個人,或作為荔天的家長,都不希望隨便地對學校作出讚美或批評,因一方面避免令人懷疑別有用心, ...
同意Thomas dad 講法。

不知道林主任有沒有看到呢件事,我希望她不要不開心啦!因為有許多正義之士都看不過眼幫她。天地有正氣!我估她今天要返工迎新日,加油啊!

回覆:荔天,原來「你」是這樣的

其實態度係雙方面的!樓主可能p0st佢pros 既野,現在冇林主任對質,對主任來說亦有不公!從樓主p0st的對話,我想她未必post 所有對話!斷斷續續的!最起碼她輸了報道中肯實情!第二、開名!大忌也!港式投訴!第三、無理要求,Thomas dad , 星期六辨公不一定要俾,俾係人情,唔俾道理!就單純地就態度complant ! 佢可以用有間學校某主任!如針對事complaint , 我看不到成立之處!因為此要求是額外的!真的幫你係人情!正如我之前提過,樓主其實呢件事係主任提出一至五上來拎or提議其他人幫樓主拎時已經完結!主任態度點樣不如置評,不過我始終覺得態度係雙方面!可能樓主之前已講了很多次這要求,校方不能答允,所以校長先叫樓主找林主任商討!所以林主任先講"你聽我講先"其實當中有很多変數,沒有人知真相!所以樓主係打呢篇野的時候已給人感覺偏向輸了!個人認為態度是雙方面的!下次樓主別開名,報道中肯些,可能會好D!

回覆:thomas_dad 的帖子

「口誅筆伐」、「尖酸刻薄」者,樓主也!大家是根據樓主嘅陳述而回應,樓主如果如你所說無過失的話,就不會有人以「口誅筆伐」方式回應。再者一早有人提議取消這帖,只要樓主一句話,版主立即進行,可是樓主依然認為正如你所講嘅自己無過失。

引用:其實態度係雙方面的!樓主可能p0st佢pros+

原帖由 cautionchan 於 13-07-06 發表
其實態度係雙方面的!樓主可能p0st佢pros 既野,現在冇林主任對質,對主任來說亦有不公!從樓主p0st的對話 ...
樓主一開始對學校及老師開名,其文章斷斷續續的言詞感覺整件事樓主的申訴是「對人不是對事」,是單方面作出控訴,對學校及那老師都很不公平,感覺如「網絡欺凌」一樣!

引用:拿,+平心而論,+職員無講過星期六唔駛返,+樓

原帖由 Charlotte_mom 於 13-07-03 發表
拿, 平心而論, 職員無講過星期六唔駛返, 樓主亦無堅持話一定要星期六wor
如果星期六唔駛返, 職員講句我地星 ...
我非常同意,又頭到尾重點都唔係講星期六,只係講佢既態度

回覆:momoy1172 的帖子

單憑樓主兩句「我唔係打電話嚟要聽你講對唔住!」和「點解我要跟足你講去做?」已經反映到樓主不比林主任遜色。

如果要人「放生」佢, 為何樓主不「放生」學校先呢?

應該DELETE呢個POST啦!

呢件事令我想起那個UPLOAD條片上YOUTUBE數臭人的港女趙X萍, 最後被人網上圍剿。始作俑者原是自己呀!

樓主係最無禮個位。

樓主重申自己不是數臭荔天,只是指出兩個態度欠佳的人物,包括兩個荔天嘅高層校長和林主任。喂!你個主題明顯是數緊荔天啦!

難得樓主用自己名去數人. 真替紅馬擔心.

引用:難得樓主用自己名去數人.+真替紅馬擔心.

原帖由 786 於 13-07-06 發表
難得樓主用自己名去數人. 真替紅馬擔心.
題外話:她應不是紅馬,紅馬急要註冊正的,應是私校!

回復 cautionchan 的帖子

我以為係SFA

如果我係樓主,我今日不會親身去取註册証,因為全體荔天教職員和小一新生家長也想一睹真身

是但啦,無論邊間,紅馬定sfa,好自為之

引用:+本帖最後由+karen55407+於+13-7-6+10:32+

原帖由 karen55407 於 13-07-06 發表

如果我係樓主,我今日不會親身去取註册証,因為全體荔天教 ...

沒有因,那有果!?!

你態度唔好對人,好自然人家亦會用同樣態度對你。

你 「口誅筆伐」、「尖酸刻薄」對人,亦自然會比人 「口誅筆伐」、「尖酸刻薄」。說什麼「你先聽我講」,我個人認為無問題,因為社會上好多無理取鬧的人,會罵人為何不早說要自己大費唇舌。

我相信樓主早有私小offer, 所以毫不在意那註冊証,直到7月,私校要交大訂,荔天又開始要………… 唔想自己煩先想取回註冊証,而並非真心想放位比人。三字經果然有理。

回復 hkspiderman 的帖子

「事有緩急輕重之分,另外嗰間學校註冊都係星期六,對我而言,我其實唔急於取回註冊証,無理由為此而專程請假」咁咪夠晒涼薄囉!咪唔係真心要盡快放位比人囉!對唔住!我都講咗兩「囉」字,樓主唔鐘意...死嘞!樓主唔係想聽人講「對唔住!」

引用:沒有因,那有果!?!你態度唔好對人,好自

原帖由 hkspiderman 於 13-07-06 發表
沒有因,那有果!?!

你態度唔好對人,好自然人家亦會用同樣態度對你。
題外話:sfa 早於8/6 交了大訂(一早收了個D)及後叩到的唔知!

回覆:cautionchan 的帖子

紅馬七月二日註冊