用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 音樂事務處
go

音樂事務處 [複製鏈接]

想問大家我小朋友依家跟私人初學單簧管1對1, 阿sir暫時唔錯係貴些少, 黎緊music office將會招生, 其實跟MO學會唔會專業d? 有無家長有經驗, 麻煩大家比意見~

1    0    0    0

回覆:音樂事務處

我覺得唔好諗住「專業」啲,MO係提供一個學習機會以相宜嘅學費比小朋友學樂器,而且老師一對5-10個小朋友,顧唔到太多。

回覆:Bao.Jin.Dup 的帖子

我自己學緊外展成人班,導師非常專業。學得好與壞,與興趣、自律、肯自動自覺練習相符相乘。如小朋友受教,肯練,班制的學習,可以比機會佢見到能力差異的同學,朋輩間的相互砌磋 ,可解除一些單對單學習的狐單感及疑惑,相互的模仿都是很好的學習。「有我同行」的感覺,可以培養小朋友持久去學去練。你的小朋友多大呢?

Kei Kei is breastfeeding till 2 yrs 6.5 mths and she is weaned naturally.

Strawberrys 發表於 13-7-4 08:54
我自己學緊外展成人班,導師非常專業。學得好與壞,與興趣、自律、肯自動自覺練習相符相乘。如小朋友受教, ...

小5, 外展成人班, 有無比小朋學?

回覆:DFSON 的帖子

簽名被屏蔽

引用:Quote:Strawberrys+發表於+13-7-4+08:54+我

原帖由 DFSON 於 13-07-04 發表
小5, 外展成人班, 有無比小朋學?
外展有兒童及成人班的,詳情睇http://www.lcsd.gov.hk/CE/CulturalService/MusicOffice/b5/events_2012_12_18b.php#content
另小囡(8歲)今期報敲撃,等7月尾才公布抽籤結果。

Kei Kei is breastfeeding till 2 yrs 6.5 mths and she is weaned naturally.

joe914 發表於 13-7-4 23:40
我個女在音樂事務處學緊單簧管E1,一班約8-10個學生,老師專業的,但是一個老師要兼顧8-10個學生,學生程度 ...
你好, 咁你女應該都學左成年, 進度好嗎?

多謝咁多位意見......阿仔依家都進步緊, 或者暫時跟私人學先, 有番咁上下程度再去考MO中班.

bebebe12345  有番咁上下就嘗試考APA  發表於 13-8-1 11:06

回覆:DFSON 的帖子

簽名被屏蔽

我女在mo學小提琴e1, 佢係冇學過小提琴, 但學過鋼琴, 老實說, 整班進度不是很好, 但11月至7月, 短短七個月已完成第一本書, 我都ok滿意喎, 而且這些都是合奏樂器, 我覺得group class 好過individual class. 最重要是學費真係好平, 師資非常好, 出面要找這樣師資的老師, 是非常的貴呢!
不過回頭說, 我女學過琴, 我也懂一點點, 所以佢跟得到, 班中的確有同學是跟不上, 要去琴行補的, 但琴行的老師主要幫佢複習, 並非教其他, 所以是但一個八級的老師都ok, 費用不貴.
不過上完初級, 要考得到, 才能上中級, 完成後, 要再考, 才能上高級. 據老師說視奏是最重要的.

補充, 如果你自覺孩子的程度好, 可以選weekend的班, 因為Weekend班好多人選, 競爭大, 被選的, 應該是質素比較好的, 進度也應該好一點.
我女的老師因教好多班, 所以有D同學因為時間問題同老師傾, 會轉到班, 老師也會在學期尾按同學的進度, 要求同學調去合適的班, 不過當然同學或家長可以反對啦.
老師說過有一班進度非常好, 所以中班就預備緊6級試, 不過要全班進度一樣先得.

想問你小朋友係邊個中心同老師,Thanks!

回覆:ha8mo 的帖子

簽名被屏蔽

學習音樂最快樂是能與其他人一起夾音樂,MO絕對能提供一個合奏的環境,遲D仲可以參加樂團及公開表演,更有機會出國表演,是一個十分難得的經驗,我自己就是一個好好的例子。遲D我的小朋友6歲時,我一定幫佢報。

回覆:音樂事務處

請問如果初班是兩年制,學費是不是每年$17xx?分幾多期交?謝謝

回覆:helloapril 的帖子

簽名被屏蔽

引用:初級(E1及E2)學費每年$1,793(可分4期)

原帖由 joe914 於 13-08-01 發表
初級(E1及E2)學費每年$1,793(可分4期)。
唔該晒,學費很平

‹ 上一主題|下一主題