用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 懷疑呀仔情緒出現問題,精神科醫生介紹 ...
樓主: liontiger
go

懷疑呀仔情緒出現問題,精神科醫生介紹 [複製鏈接]

回覆:懷疑呀仔情緒出現問題,精神科醫生介紹

試下用寫信/whatsapp溝通?如果可以令到佢抒發出來,情緒會好一點,再同佢傾下。

先找社工幫忙,有須要会幫你轉介

有冇師兄師姊, 教会, 表兄弟姐妹可以幫助, 找兒子傾下呢? 大家年青人啱 key d.

如果懷疑是情緒病,可於網上搜尋「情緖病」,網頁內容會列出常見情緒病的病徵。兒童和青少年都會有抑鬱症和焦慮症,其中一個病徵係脾氣暴躁。如果你覺得多個病徵吻合,可看精神科醫生,用藥物治療。

多謝大家的意見, 佢自己決定左唔去再操水,然後同我講。雖然我真係好想佢去繼續操,因為佢已經游了很多年水,而家放棄實在太浪費了曽經付出的時間。但我諗我都要放低了,我也答允了他。希望現在唔須要為游水而唔開心,會關係好轉,我正在企代着。我會在這暑假常試同佢傾多些偈,因為放暑假應該心情輕鬆的。看看佢有無態度轉好。

liontiger 發表於 13-7-15 16:09
多謝大家的意見, 佢自己決定左唔去再操水,然後同我講。雖然我真係好想佢去繼續操,因為佢已經游了很多年水 ...

每樣運動, 樂器都有一段時間的樽頸位.  成年人由其是男生都會有一段時間的不明模索期.
今天, 他停了操水, 由得他. 停一陣, 未切等於放棄.
如果他真的熱愛游泳, 待他在心理上整理好後, 深信有一天, 他會主動重投你的懷抱, 全新去面對自己.  先予他一些空間, 去想想他自己的去向&目標.

回復 liontiger 的帖子

如果連續數天失眠, 胡言亂語, 便要看精神科. 不是心理科.
~easybring~

多謝大家的寶貴意見,我會等新學年開學再留意佢,看看有沒有異常,如果有我會和班主任聯絡。聽左大家意見後,我也會自我檢討,希望能修補和仔仔的關係,也希望他的情緒能有改善。這是我的所想。

回覆:liontiger 的帖子

保持良好親子關係,大家互相體諒及關心,但現階段步入反叛期可能未必知,多忍耐他會知你是為他好的,加油!

他游水成績好嗎? 照計操了很多年,理應已成習慣,不會抗拒,
佢同游泳教練關係好不好?可叩否叫他拹助.

個人認為有樣恆常運動,冇咁易學壞.

回復 hapiness 的帖子

因為佢怕辛苦,所以越黎越唔鐘意游水。佢和教練只係教游水就游水,沒有偈傾的。應該唔係太喜歡教練。

黃巴士  到左SPORT的高位質素, 我會考慮教練如何輔導小朋友的心理質素及心態, 多於技巧性訓練.  發表於 13-7-24 10:26

先唔好分好壞對錯, 如果有個人日日問住你d私人野, 又要用你d時間去做人地想做既野, 而自己想做既又無得做, 你會點反應呢????

男仔中一喇, 要開始當大人看待, 雖然有時仲好細路, 但人總會長大總會改變, 真係唔長大唔改變, 就真係要看醫生

當然, 如果實際情形比文字表達嚴重緊要看醫生!

回復 sukyyan 的帖子

好多謝你的意見。佢喺暑假態度又好左好多喎,可能唔駛返學,無咁大壓力啦。要多觀察!

sukyyan  仔大左, 將個身份由父毋變做朋友, 雙方都開心好多架  發表於 13-7-24 17:45

坦白講, 自己個仔用"觀察"呢個形式去處理, 有d唔妥囉
haha, 如果有人日日夜夜噤去"觀察"我, 我諗我會好唔中意

其實, 噤大個仔, 當朋友去暸解下佢中意d咩, 適當地投其所好, 表達支持及意見, 一定要交番個決定權俾佢自己, 總之駁番條線有溝通咪得囉
‹ 上一主題|下一主題