用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2015-2016 小一入學準備
go

2015-2016 小一入學準備

請問各位有冇媽咪小朋友係下年2015-2016入小一??到底依家需要準備D乜野??

下年?14-15呢?

15-16入小一,即依家係k1升k2?

winnie0105 發表於 13-7-3 11:58
請問各位有冇媽咪小朋友係下年2015-2016入小一??到底依家需要準備D乜野??

要教孩子禮貌同out-going d, 多觀察, 多發問
留意孩子喜好和特質, 適合邊類型學校

你鐘意可以補下習 我覺得考/叩津小補下中英數普通話有用過join 興趣班

其實已經有心儀學校,普,英,數及一興趣班都有補,一共4樣,out-going都有,唯獨係小朋友面對唔識ga人叫佢叫人都唔肯,仲會"喱"係我後面,呢樣點教都改唔到...
同埋自己心儀個兩間學校今年都好多人叩門連面試都冇機會,我係其中一間ga舊生,但都聽其他c9講舊生都冇用,所以好擔心想知仲有咩可做到?!

Snafkin  你報下小學攪架數學比賽或者填色比賽架,我上年就報埋北京普通話基準試添,我覺得如果搵架成績幾好的話,就算你唔係111,人地肯面你架機會都大d  發表於 13-7-3 17:55

今年係k2升k3,係咪即係應該係2014-2015??定215-2016

little_yolky  2014-15  發表於 13-7-3 13:41

今年九月升k3的話,應該係2014-15年度小一入學,會否考直資私立?

想入官津校的話,舊生自行階段揀佢應該有20分,點都有d機會計分抽入吧,學校無宗教的話應該機會率更大,唔會話無用,唔好比人隨便大倒。放鬆d唔駛太緊張,等小朋友自然發揮,效果可能更好!

暫時都要駁一駁入唔入到心儀ga小學先,所以直資/私立都唔會考慮住...
我問過個間小學,都係睇分數先,,學校冇宗教的.
如果依家寫定封叩門信比學校先,會唔會話可以優先收左??

Snafkin  你依家寫扣門信,我怕人地當左你果封係今年升小架家長喎!  發表於 13-7-3 17:51

回復 winnie0105 的帖子

當然會講明係2014-2015小一入學la~~唔知有冇用呢??

cmir  i don't think it's useful to prepare that early  發表於 13-7-3 19:31