用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培道上午或崇真上午主流,急!
樓主: jovirose
go

培道上午或崇真上午主流,急!

回覆:TwogirlsMama 的帖子

請問你知唔知幼稚園開多兩班,是否都會保持100%直升?如果是的話,即係小學都會開多兩班?

培道小學是私學 小學要交學費, 另可以大抽獎。因此,會有部份學生唔會選擇直升上小學。學校話睇返咁多年資料,3年後仍可以百分百升小一。

30 childs per class and two local teachers
English net teacher twice per week

就我知祟真語言不錯而且多課外活動, 收費六算平. 雖然聯係私小不是100%收硬及學費較貴, 但校舍設備先進, 見到學校都想俾家長睇到佢地收既學費係落返小朋友到.

培道學生一向品德不錯, 雖然外界對私小評價好壞參半, 但好唔好真係好睇唔同人要求, 就如有人覺得3x% 升band1中學已不錯, 但亦有家長覺得數字係不錯但好一點的官津校都有無理由俾錢讀佢私小只為呢個數未, 認為俾得學費%應該要更高(e.g 50% more).  但校方以往保證100%直升小絕對係一個吸引力, 尤其對唔想煩或因為唔夠分抽獎又無優勢無關係考其他私小直資的家長, 但早幾日又睇到今年升k2/k3的真光家長post話係學校聽speech時講唔再保證100%升小(但網頁同入學時應承過), 如果真係應承左都可以反口, 對家長同小朋友一定好大影響

好似祟真好些,今年仲有學卷?英普好難入的。我諗緊培道下午定靈糧全日。。。
你揀定未?

引用:就我知祟真語言不錯而且多課外活動,+收費六

原帖由 kufubaby 於 13-07-05 發表
就我知祟真語言不錯而且多課外活動, 收費六算平. 雖然聯係私小不是100%收硬及學費較貴, 但校舍設備先進, 見 ...
多謝意見,我覺得你分析得很中肯!

引用:Quote:原帖由+kufubaby+於+13-07-05+發表就

原帖由 jovirose 於 13-07-06 發表
多謝意見,我覺得你分析得很中肯!
坦白講,我都覺得崇小好過培小好多。

引用:Quote:原帖由+jovirose+於+13-07-06+發表多

原帖由 lovebb2 於 13-07-06 發表
坦白講,我都覺得崇小好過培小好多。
多謝意見!

回覆:培道上午或崇真上午主流,急!

我有朋友返崇幼上午班,放學後再上一小時英文興趣班,每天只是60元左右,由net 教,即每天上1小時15分鐘由net教的英文堂,再加上學校本身的課程,好像好吸引!