用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 因昨日發生咗件事, 我就來屈死﹗
go

因昨日發生咗件事, 我就來屈死﹗

昨日差不多放工接到個電話, 係奶奶話囡囡無返密集式訓練班, 原因係瞓咗覺, 已經第四次, 激死我﹗我自己放假湊, 囡囡十二點半瞓一點半起身二點返密集, 有乜問題﹗ 又試過話個女濕疹R到紅晒唔返, 聽到個電話話囡囡無返已經火火地, 又話濕疹R損晒, 重話去游水, 我爆咗﹗我話唔好去, 佢話游池D水殺菌, 我幾想話我就來殺人添﹗我勁忍唔發火, 我話即刻接番個女, 奶奶重話係游泳池附近比囡囡我, 咪玩囡囡見到游泳池會跟我? 我接囡囡時係著晒救生衣摞住個水泡, 我話比番嫲嫲, 奶奶重話唔洗﹗返到屋企C6黑晒口面對住我, 都唔知奶奶同佢講過D乜, 黑足成晚﹗

你99真係....

回覆:因昨日發生咗件事, 我就來屈死﹗

咁都得

返密集,無得同阿妹玩;去游水緊要d。

不分輕重。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回復 chowqv 的帖子

我幾想同佢講比咗錢唔返個囡都會進步的, 游泳池d水會將d濕疹醫好晒﹗

回復 bearclub 的帖子

我99其實唔係咁差, 照顧方面都ok, 但管理就一定有問題, 佢重用緊古代教法。 C6就只係睇表面即時效果, 成日話我搞喊個女, 又唔明只識順從個小朋友, 之後會更加難教﹗我就來痴線﹗

我以家只可以同自己講就來9月, 囡囡返全日 I 位, 自己又轉做全職主婦, 自己湊番個女, 忍多兩個月﹗

假手於99,就有做事準則的衝突。鬼叫你又貪假手嘅某D jetso. 溝通多D,唔成功就吞咗佢。我哋呢班媽媽訓練小孩時間寶貴,無咁多精力扭同鬥嘴喇。

回覆:pyalisa 的帖子

我唔係假手於99,醫院覆診其他訓練都係我自己帶,如果真係有鬧過99,就唔係湊囡囡差不多三年,有足夠錢我都想自己湊番,d訓練咁貴。

醒目開學勳章

idak 發表於 13-7-3 09:00
昨日差不多放工接到個電話, 係奶奶話囡囡無返密集式訓練班, 原因係瞓咗覺, 已經第四次, 激死我﹗我自己放假 ...

可能十二點半瞓, 一點半起身, 兩點返密集, 呢度出咗問題

我唔係幫住你99, 但小朋友要日日準時12:30去瞓, 而且要即刻瞓得著, 之後1:30就要起身, 2:00又要出門口, 其實未必日日可以做得到喎. 同埋, 瞓咁短時間夠唔夠架?

另外, 老人家係好難明白返密集式訓練係做乜嘢, 唔好話老人家, 我娘家後生個啲屋企人都唔明我重乜日train夜train個仔, 又唔明啲training係為乜, 所以真係

回覆:pinkdoll 的帖子

我明瞓覺99可能控制唔到,佢太縱囡囡,我只係呻下啫!其實重有其他理由試過唔湊個女返密集,又唔鬧得99,老公又唔明,返到屋企老公重問我囡囡做乜唔去游水,我話R到損晒!細菌感染就大鑊都未講,佢就黑口黑面。

99諗嘢唔同,唔出奇。不過,你老公好似唔係咁同你同一個諗法。點解爭咁遠?佢唔認同密集訓練?佢覺得游水有乜咁重要?

我覺得你真糸好辛苦,忍忍忍多兩个月.

idak  相信e度好多媽媽都好辛苦, 一齊加油﹗  發表於 13-7-4 19:03

醒目開學勳章

idak 發表於 13-7-3 23:08
我明瞓覺99可能控制唔到,佢太縱囡囡,我只係呻下啫!其實重有其他理由試過唔湊個女返密集,又唔鬧得99,老 ...

重有兩個月自己就湊返, 咁呢兩個月內發生既事, 唯有當睇唔到啦, 唔好令自己負荷太重.

明白你好愛你個囡, 想佢做多啲training學多啲嘢, 但你自己都要小心身體, 唔好俾太大壓力自己, 你要首先要照顧好自己, 才有力量去幫自己囡囡. Take Care.

回復 pinkdoll 的帖子

我會忍的﹗我唔會同99反面, 因為知自己個女都惡頂, 我初時一個人帶囡囡睇醫生都想死, 上次覆診醫生重估囡囡似adhd, 我e隻紙老虎係e度發洩下, 減下壓o者﹗我自己湊番想改番好囡囡的飲食習慣同生活習慣, 希望改晒d公主病先﹗多謝你同我分析, 可能當時發"姐"眼 ﹗

idak: 老人家..愛孫深切呀..睇到自己個孫,濕診發作..R到捐哂..可能又+上有D扭計
,所以你99想個孫,開心返..舒服D.先帶佢去玩下架者.而且游泳對身上都有益GE..加上密集訓練..就黎完啦..唔好咁緊張啦.你要放鬆心情,先會幫到自己同個囡囡架嘛!^^你GE反應同情緒好影響囡囡架!仲有仲有..囡囡快讀全日I位啦..就係代表囡囡已經進步好大..可能你99覺得個孫都咁叻叻,所以偶爾獎勵下佢者!其實你應該開心先係啦..你99咁鍚你個囡囡^^好啦..小事黎咋,,唔好再嬲啦.123.笑XD (係啵..協結業禮,你會去嗎?)PM我

回覆:maggie38 的帖子

結業禮去唔到!要返工,d大假摞晒來同囡囡覆診,老人家真係難教過小朋友,協康個黃姑娘幾好,幫我同99講點教囡囡,可能我99份人唔比人話得,所以咪成日用唔同籍口話唔返,haha~~7,8月我無報訓練比個女,99唔知頂唔頂得順,無報原因係自己大頭蝦,想報時已截止!

我都替你唔開心, 上密集都係對小朋友好, 如果唔係都唔會咁貴都俾佢上啦, 上唔到堂, 真係浪費你的心機和金錢, 小朋友又小了一堂訓練, 進步可能又小了, 真係好唔開心, 老人家都唔明白呢啲訓練的目的, 可能會話叫你浪費金錢, 老公又黑口黑面, 佢哋唔明白你的苦心, 唔明白你的擔心, 唔緊要, 呢度有好多同你差唔多遭遇的人, 講出來, 舒發吓心情, 一陣就冇事的,
個人覺得游水都ok ,對小朋友係好的,  但係麻煩在皮膚出現的問題, 我的小朋友都係咁, 現在仲煩緊點搞先唔會游水會發濕疹? 多啲同佢搽保濕cream, 如果唔係又痕, 又抓損, 有排煩,

回復 checkylam 的帖子

我99都知知地返密集係重要, 但佢比囡囡自由度實在太大, 鍾意幾點訓就幾點訓, 99都睇到囡囡有進步, 佢只會覺得教只係我做就夠﹗C6都知道囡囡問題, 但佢唔識點樣做, 我事後問番佢點解黑口黑面, 原來佢一見到囡囡塊面爛晒心痛, 佢重話連個頭都痛, 我亦都同C6講之後唔做野你唔好覺得我係做少奶奶, 你個女咁惡頂﹗

好羨慕你有個照顧你, 唔使你出去返工, 擔起頭家, 又愛鍚女兒的老公,

idak  佢又真係一個好老公, 唔黑面的時候   發表於 13-7-15 01:54

其實樓主你99 已很好了,你諗下一個老人家,對住個孫,當然會緃容D架喇~ 佢對個孫係咁鬧鬧鬧, 你都睇唔過眼喇?? 你惟有忍下喇, 等你唔使再靠佢,可以自己點揍都得... 我都係自己揍,唔使受工人姐姐氣, 個仔進步得好好多, 我真係好後悔初初唔自己一手揍, 攪到個仔 個仔進步得好好多, 我真係好後悔初初唔自己一手揍, 攪到個仔好似咁大個先開始學野咁...