用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 關于排政府的訓練中心和幼兒園的兼收位問題 ...
go

[聽/語障] 關于排政府的訓練中心和幼兒園的兼收位問題 [複製鏈接]

呢個問題有無媽媽經歷過?
       我已經溫私人心理醫生評估左我個女系發展遲緩,但份報告同俾社工的信只是勾左”排政府訓練中心“一橍;后來社工同我講其實可以訓練中心和幼兒園兼收位一齊排,因為訓練中心一般都要排兩年,但如果查到近我屋企的幼兒園有兼收位服務而區地的隊只需要排一年,甘就可以幫我排就近的幼兒園上兼收位;但醫生方面就講,兩樣只可以排一個,而且區覺得訓練中心會比較好D,因為兼收位即系同正常的小朋友一齊上課,只是每日有一兩節課會有特別培訓過的教師來同遲緩的小朋友上一個小時的課程,平時都是同正常的同學仔玩。
       個人認為,或者訓練中心的質素系針對這類小朋友,當然課程只會針對呢方面;但排隊就要年幾兩年;但兼收位可能會快好多,因為好多幼兒園都有兼收服務啦!而且我覺得我個女情況并唔會好嚴重,可能區認知唔識,又未識得講野,但其實我發覺區并唔笨,只要溫到合適的技巧去教區,一樣好快追得上同年小朋友的,但份報告又已經勾左排訓練中心啦,我想問:可唔可以再溫其它評估師評估下區的語言水平,出份簡單的報告去排幼兒園的兼收位呢?因為又溫返個心理醫生真系超貴,如果只評估語言有D只需900就OK,但有無人試過?九月我個女就正式入讀幼兒園N1班啦!真系想排返當地的幼兒園的兼收位。

0    0    0    0

回復 Why 的帖子

而家係社工話可以排i 位, right? 如果係, 就唔駛理醫生的, 社工會幫你排i 位呀???
以往係可以 i 位 & e 位一起排的, 不過唔知而家係政策係點啦.

回復 cecilau 的帖子

本来社工话可以两边一齐排,但因为医生无选择两边一齐排队,搞到个社工唔可以帮我两边都排,区话一定要医生写封信先可以排!今日个社工又打电话来讲,话两岁以下的先可以两边排,因为我个女评估果时已经两岁又三个月啦!所以,只可以选择一样,我依家考虑紧九个月后去政府尤德夫人度做评估时再叫区写信排,得唔得哩?

回覆:POCHACCO2011 的帖子

我地都2邊排,到2歲社工打來叫你選其中一邊

‹ 上一主題|下一主題