用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE放榜準備
樓主: lam010
go

DSE放榜準備

回復 JP 的帖子

你仔仔係咪band 1 名校?  

回覆:Yesmee 的帖子

咁一年學費學費系咪可以咁計 : around hk$28 萬 less $60000 (半年實習around $10000/month)  = $220000

yesmee,  我睇完你咁講,勁有興趣知多D, 可否pm你agency 嘅資料比我 ?
我仔好想出國,無耐歐美澳都太貴啦,讀酒店都好啱佢性格。

AS-Ma-Ma 發表於 13-7-8 23:05
咁一年學費學費系咪可以咁計 : around hk$28 萬 less $60000 (半年實習around $10000/month)  = $220000

...

係呀, 我仔呢間係熟於中檔價錢(學費)既大學, 其實仲有幾間平 d 既, 有  d 大學有埋餐飲, 旅遊課程,  有 d 就只係著重酒店管理, 所以不同學校就有不同既學費啦.  總括黎講, 3年大學課程大概由60幾萬至120萬都有, 睇下你對大學環境同選修科目既要求囉.
Yesmee

回復 AS-Ma-Ma 的帖子

as-ma-ma

你仔今年dse考生 ??  
嗯...聽多 d talk 都無壞既, 最重要都係要睇你仔興趣啊, pm 左你啦,
Yesmee

唔系今年,佢升F5
就系佢成日都唔爹唔吊咁,我就早D 幫佢睇定D 資料,希望佢睇啱就有個目標囉。

回復 AS-Ma-Ma 的帖子

哦..早D搵定多D資料參考下都好既, 我仔都係中五果年開始搵資料預備~~
Yesmee

你地真係好媽媽, 咁早就搵資料.

放榜日你地會陪他們嗎?

想問大家如果放榜後中文或英文是但一科肥左,除左重讀或出國,係香港重有咩可讀

Bettyperry 發表於 13-7-10 22:21
想問大家如果放榜後中文或英文是但一科肥左,除左重讀或出國,係香港重有咩可讀 ...

如果其他科都好好成績, 只係一時失手一科, 可以報讀副學士, (GPA取得3.x以上的, 可以申請返回8大的學士學位)
可憐天下父母心 :cry:

mimikitty28 發表於 13-7-11 11:14
如果其他科都好好成績, 只係一時失手一科, 可以報讀副學士, (GPA取得3.x以上的, 可以申請返回8大的學士學 ...

返回8大的學士學位是緊接大學year 2 還是由 year 1 開始讀 ?
Yesmee

引用:一早準備好了,+9月去瑞士讀酒店.

原帖由 Yesmee 於 13-07-03 發表
一早準備好了, 9月去瑞士讀酒店.
我侄女都報左shms,未考ielts同dse未出,但做了一個鐘入學英文試同睇埋校內成績就收了。請問你仔仔讀邊間?

回復 mimikitty28 的帖子

但係副學士同HD都要5科合格先得喎,因亞女有conditional offer都要中英加三科合格先得。