用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE放榜準備
樓主: lam010
go

DSE放榜準備 [複製鏈接]

Yesmee 發表於 13-7-3 18:32
其實之前我都有同老公同亞仔一齊去聽過好幾個海外升學講座,也有諗過去澳洲,美國,英國升學,不過聽完之後 都好迷惘,15,16 個心好亂,直到最後聽埋瑞士酒店個talk之後,我地3人個腦就好似被叮一下,叮醒左咁,亞仔話:終於找到方向了!
恭喜妳仔找到自己的興趣方向!
我兩仔都好遲熟,細仔中四仲未知自己想點;大仔要到中六報大学前才立定志向

幣! 我乜都無準備, 我叫亞仔報副學士, 佢又唔肯報話讀黎無用, 我都有睇D海外升學, 但佢又唔想, 淨係話如果唔得就重讀, 請問大家對重讀有乜意見呢? 我有幾個朋友都唔建議重讀.

幣! 我乜都無準備, 我叫亞仔報副學士, 佢又唔肯報話讀黎無用, 我都有睇D海外升學, 但佢又唔想, 淨係話如果唔得就重讀, 請問大家對重讀有乜意見呢? 我有幾個朋友都唔建議重讀.

回復 jj825fung 的帖子

阿仔都係咁, 熱愛香港, 邊度都唔想去, 成績差,
擔心ive都入唔到, 可以讀咩?

成績差, 咩學校可以申請? 好擔心佢!

Yesmee 發表於 13-7-3 18:36
3年係學士,如讀多一年即4年就 master
去瑞士真係一個不錯的選擇.........

JP 發表於 13-7-4 09:47
恭喜妳仔找到自己的興趣方向!
我兩仔都好遲熟,細仔中四仲未知自己想點;大仔要到中六報大学前才立定志向:qu ...

你大仔都好叻呀, 報精算/數學係一個好有前途&錢途既科目,

打算在美國讀呀? 幾錢一年 ? 是否要先讀 cc ??
Yesmee

jj825fung 發表於 13-7-4 11:25
幣! 我乜都無準備, 我叫亞仔報副學士, 佢又唔肯報話讀黎無用, 我都有睇D海外升學, 但佢又唔想, 淨係話如果 ...
如個囝囝有決心, 重讀都可以的, 我個仔都重讀

Yesmee 發表於 13-7-4 11:43
你大仔都好叻呀, 報精算/數學係一個好有前途&錢途既科目,

首選响香港讀,入唔到就去英國讀。學費好似16000鎊。
"前途&錢途"?未敢諗,十劃未有一撇!

jj825fung 發表於 13-7-4 11:25
幣! 我乜都無準備, 我叫亞仔報副學士, 佢又唔肯報話讀黎無用, 我都有睇D海外升學, 但佢又唔想, 淨係話如果 ...

重讀有冇用 ? 如果佢成績唔係太差既, 都可以試下重讀,

副學士我覺得無咩用, 學費都唔平喎, 都要 10萬一年, 係嗎 ?

如果可以負擔到呢個數目, 我就寧願送佢出國讀啦, 大陸都可以,

jj825fung  Agree with Yesmee!  發表於 13-7-5 12:04
樂樂  應該冇咁貴,大學都係$42,000一年,副學士冇咁多.  發表於 13-7-4 23:07
Yesmee

JP 發表於 13-7-4 11:55
首選响香港讀,入唔到就去英國讀。學費好似16000鎊。
"前途&錢途"?未敢諗,十劃未有一撇!
...

英國幾時開學 ? 收生有咩要求 ?  dse 成績 + IELTS  ?
Yesmee

小彬彬 發表於 13-7-4 11:45
如個囝囝有決心, 重讀都可以的, 我個仔都重讀

小彬彬 :

你個仔唔係去Nottingham Univesity讀咩? 見你介紹呢間大學我都有興趣, 請問難唔難申請? 我見入學要求要考IELTS, 仺佢未考, 唔知而家去考趕唔趕得切呢?

jj825fung 發表於 13-7-4 12:53
小彬彬 :

你個仔唔係去Nottingham Univesity讀咩? 見你介紹呢間大學我都有興趣, 請問難唔難申請? 我見入 ...
小兒上年肥中文, 今年重考, 考唔到本地大學便去Nottingham Univesity 大陸分校

agent 同我講 international business management 好易入, 夠分便收, 其他會難一些

學校代表會到香港, 可以直接去問

寧波諾丁漢大學招生辦公室的主管, Mr. Ryan Parker將會在2013年 7月6 - 7日(週六至日)參加第十五屆香港國際教育展.
展覽詳情:
第十五屆香港國際教育展
日期: 2013年 7月6 - 7日 (週六至日)
時間: 中午12時 - 下午7時
地點: 香港會議展覽中心 - 3G展館
費用: 免費入場
寧波諾丁漢大學攤位號碼: C16

Yesmee 發表於 13-7-4 12:18
英國幾時開學 ? 收生有咩要求 ?  dse 成績 + IELTS  ?

IELTS 6.5+ DSE 555
英國mid/end Sept開學

回復 JP 的帖子

Hi, JP,

UCAS 是否有兩次deadline - mid January and end June?  請問有可分別?
你囝囝是否經agent 報? 報了哪些大學?  

Tks.
:-) :-) :-)

JP 發表於 13-7-4 14:26
IELTS 6.5+ DSE 555
英國mid/end Sept開學

等DSE 放榜之後成績, 可以趕到9月中開學嗎 ?
Yesmee

homama 發表於 13-7-4 14:48
回復 JP 的帖子

Hi, JP,
UCAS 是否有兩次deadline - mid January and end June?  請問有可分別?
你囝囝是否經agent 報? 報了哪些大學?  

should be 3 deadlines--1)mid Oct for Oxbridge/medicine/dental
                                      2) mid Jan
                                      3) June (not sure)
不太清楚有何分別,我仔mid Jan自己報左5間有辦精算+數學的大学(such as LSE, Southampton, City U of London, Manchester, Leicester)

Yesmee 發表於 13-7-4 15:01
等DSE 放榜之後成績, 可以趕到9月中開學嗎 ?

應趕到,我朋友囡考UK A Level, 8月尾才放榜都趕到

回復 小彬彬 的帖子

係呀! 剛才我email去問, Mr. Ryan Parker好快就回覆咗我.
Thank you, 小彬彬!

Thanks, JP.
:-) :-) :-)

Yesmee 發表於 13-7-3 15:29
conditional offer 好早已收到啦, 學費都比晒, 機票都買左啦, 依家等飛咋~~

咁快比左錢買埋機票? 萬一成績不達標時點算?
可憐天下父母心 :cry:
‹ 上一主題|下一主題