用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE放榜準備
樓主: lam010
go

DSE放榜準備 [複製鏈接]

小彬彬 發表於 13-7-3 16:11
大陸果間巳經收左, 如果香港冇大學收先至比學費, 台灣要等dse 放榜再揀學校
...

你首選是否台灣呀?  幾錢學費一年 ??  
Yesmee

小彬彬 發表於 13-7-3 16:36
是否有實習, 有薪金的

係呀, 半年校內讀書, 半年出國實習, 有薪金的, 大概有萬多元一個月工資 (如果在瑞士實習).
Yesmee

回復 小彬彬 的帖子

大陸哪間大学?

Yesmee 發表於 13-7-3 16:38
你首選是否台灣呀?  幾錢學費一年 ??
我首選不是台灣, 主要我個仔去左台灣肯定唔會返香港, 所以唔想比佢去, 除非國立台灣大學收啦, 但聞說都好難入
台灣讀私立大學鬆動d一年 10万左右, 讀國立6万左右(包食宿學費)

我想我個仔去nottingham university大陸分校, 巳經收咗, 學費一年6万人仔, 住宿租金一年1万人仔左右

JP  平過去UK讀好多喎$$$$  發表於 13-7-3 16:54

小彬彬 發表於 13-7-3 16:29
我幫我個仔揀左 international business management

恕我多口問句:  你幫你仔揀 ?? 咁佢本身自己有無興趣 business ??  
我有朋友上年又係好像你咁, 幫佢仔揀左 business 係澳洲讀, 點知讀左唔夠一年, 佢仔成日都話呢科好悶, 好想返黎 hk 喎, 唔想再讀 business 啊....所以揀科都好緊要, 如果無興趣會讀得好辛苦.
Yesmee

Yesmee 發表於 13-7-3 16:48
恕我多口問句:  你幫你仔揀 ?? 咁佢本身自己有無興趣 business ??  
我有朋友上年又係好像你咁, 幫佢仔揀 ...

明白, 我個仔jupas 自己都係揀business 的, 應該冇問題

JP 發表於 13-7-3 16:45
回復 小彬彬 的帖子

大陸哪間大学?
University of Nottingham China Campus
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2573290
我有介紹過的

JP  Noted with thanks!  發表於 13-7-3 17:00

小彬彬 發表於 13-7-3 16:48
我首選不是台灣, 主要我個仔去左台灣肯定唔會返香港, 所以唔想比佢去, 除非國立台灣大學收啦, 但聞說都好難 ...

e...點解你咁肯定你仔唔返香港, 如去台灣讀.  
我叔仔又係, 多年前在台灣讀大學, 讀完之後都唔返黎hk, 一去就10幾年啦..

nottingham 是否係英國大學, 分校在上海果間呀? 聽講開左無幾耐, 唔知校風如何呢 ?
Yesmee

Yesmee 發表於 13-7-3 16:56
e...點解你咁肯定你仔唔返香港, 如去台灣讀.  
我叔仔又係, 多年前在台灣讀大學, 讀完之後都唔返黎hk, 一 ...
因為台灣d 大學香港唔多認可, 所以去台灣讀大學多數都唔返香港, 我個仔同我講明在台灣讀完大學便會在台灣生活, 我老婆聽見吓到面青

nottingham 是英國大學, 分校在宁波, 巳經有5介畢業生, 上海果間是new york 大學

nottingham 大陸分校校風不錯的, 我找到家長的qq群, 和家長有交流過, 知道不少家長是中學老師和大學教授, 學生畢業後多數會到外國升學, 少部份會就業

小彬彬 發表於 13-7-3 17:08
因為台灣d 大學香港唔多認可, 所以去台灣讀大學多數都唔返香港, 我個仔同我講明在台灣讀完大學便會在台灣生 ...

哦...聽你分析又係呀, 我仔之前都有同我講, 佢話如果沒有機會去瑞士讀書, 佢都可能會揀台灣, 佢講法同你仔一樣, 不過就無你仔咁堅決話一定要留在台灣發展同生活.  再者, 我就係見到我叔仔係台灣畢業之後, 香港又搵唔到食, 所以佢唔番黎香港都係有原因既, 有見及此, 我就打消亞仔去台灣既念頭啦.

聽你咁講, Nottingham 都唔錯啊, 學費唔算貴, 話晒都叫做英國大學呀.

希望你仔順利考入心儀既大學, 預祝成功 !!
Yesmee

Yesmee 發表於 13-7-3 17:22
哦...聽你分析又係呀, 我仔之前都有同我講, 佢話如果沒有機會去瑞士讀書, 佢都可能會揀台灣, 佢講法同你仔 ...
謝謝, 最好就係考到香港d 大學, 省錢, 又唔洗担心..........

瑞士讀酒店管理都好好的, 我認識到一個Nottingham大陸分校的學生, 佢畢業後都打算到瑞士讀酒店管理master degree

小彬彬 發表於 13-7-3 17:28
謝謝, 最好就係考到香港d 大學, 省錢, 又唔洗担心..........

瑞士讀酒店管理都好好的, 我認識到一個Nottin ...

係呀, 入到香港8大都好呀. 離鄉別井出去讀書, 其實我都好唔捨得亞仔架

但人係要長大既, 出去讀書可以磨練下佢意志同訓練佢獨立.

我仔份人好外向,  讀酒店不單只係我同老公既意願, 也是亞仔既興趣,
而且每半年出國實習, 我就係想佢捱下, 比佢知道搵食艱難.  
Yesmee

Yesmee 發表於 13-7-3 17:41
係呀, 入到香港8大都好呀. 離鄉別井出去讀書, 其實我都好唔捨得亞仔架

但人係要長大既, 出去讀書 ...
我個仔是宅男, 好內向, 出去讀書我其實都好担心.........

回復 Yesmee 的帖子

報瑞士大学酒店要咩成績? SAT, IELTS?

JP 發表於 13-7-3 17:47
回復 Yesmee 的帖子

報瑞士大学酒店要咩成績? SAT, IELTS?

每間大學要求唔同, 最基本都要 IELTS   5.0 或以上, 再睇埋校內 & DSE 成績
Yesmee

小彬彬 發表於 13-7-3 17:47
我個仔是宅男, 好內向, 出去讀書我其實都好担心.........

你唔洗擔心啦, 你得閑飛去上海探佢都好方便呀.
佢地都有暑假每年可以返黎香港呀 ??

我見我的朋友佢仔去澳洲, 美國讀書, 一年都返黎香港兩次既 ?!

瑞士都係一年返黎香港一次.
Yesmee

Yesmee 發表於 13-7-3 17:54
每間大學要求唔同, 最基本都要 IELTS   5.0 或以上, 再睇埋校內 & DSE 成績

OIC, thanks!
我有朋友既仔上年DSE中文科失手不達標,後來去左瑞士讀酒店。原來學費冇想像中o甘貴,仲平過英國大学。

Yesmee 發表於 13-7-3 17:58
你唔洗擔心啦, 你得閑飛去上海探佢都好方便呀.
佢地都有暑假每年可以返黎香港呀 ??
想問下瑞士是否讀三年?

引用:Quote:Yesmee+發表於+13-7-3+17:54+每間大

原帖由 JP 於 13-07-03 發表
OIC, thanks!
我有朋友既仔上年DSE中文科失手不達標,後來去左瑞士讀酒店。原來學費冇想像中o甘貴,仲平過英 ...
其實之前我都有同老公同亞仔一齊去聽過好幾個海外升學講座,也有諗過去澳洲,美國,英國升學,不過聽完之後都好迷惘,15,16 個心好亂,直到最後聽埋瑞士酒店個talk之後,我地3人個腦就好似被叮一下,叮醒左咁,亞仔話:終於找到方向了!

學費都係我地好concern既 ,不過原來瑞士學費不是我們想像中貴,而且實習有工資,再加上我仔性格較sociable外向,佢又鐘意cooking. 學術性科目佢一d都沒興趣,讀商科悶死佢都似,我和老公都認為比佢讀酒店,可以訓練下佢待人接物方面既態度,學下容忍,睇顧客面色,呢d都係書本上學唔到既,幸好,亞仔本身都對酒店都有相當大既興趣,否則迫都迫佢唔到。

Yesmee

引用:Quote:Yesmee+發表於+13-7-3+17:58+你唔洗

原帖由 小彬彬 於 13-07-03 發表
想問下瑞士是否讀三年?
3年係學士,如讀多一年即4年就 master

Yesmee
‹ 上一主題|下一主題