用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 荃灣區邊間小學對資優及ADD小朋友係有愛心及會特別照顧? ...
go

荃灣區邊間小學對資優及ADD小朋友係有愛心及會特別照顧? [複製鏈接]

1. 其實係唔係要IQ 130 OR ABOVE 先叫做資優?咁ABOVE Average 但又未到130的不屬於資優的嗎?
2. 如題, 想為仔仔轉校, 又唔想轉錯學校, 想問下意見先
CONFIRMED 資優,
懷疑是專注力不足 (因之前見過1次~50MIN 精神科醫生, 醫生CONFIRMED 係ADD, 但之後做了ATTENTION TEST, RESULT 又 ABOVE AVERAGE, 心理學家說不似ADD)

0    0    0    0

回復 coco_hui 的帖子

Over 130 才是資優,110-129是高潛能。

回復 Anniemun 的帖子

我仔仔剛做IQ TEST 初步話有130, 但他成績中上, 不是最好那些, 協調力唔好, 情緒到時, 好難搞, 一D都唔似資優

資優生多數有情緒病嗎?

佢學校冇咩野會為資優生特別做, 對ADD果D, 我覺得佢地簡直覺得佢麻煩唔想做, 係唔係轉校好D?

回復 coco_hui 的帖子

資優生不會特別有情緒病的。只是有些時候,他們腦海裏想得完美,但現實根本難做到,所以家長要從旁指導。或和小朋友報一些他們喜歡的資優課程,好讓能開拓視野。另外,add的問題,應繼續跟進。
‹ 上一主題|下一主題