用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教署係咪喺呢個時侯已經
樓主: bkmummy
go

教署係咪喺呢個時侯已經 [複製鏈接]

引用:Quote:Siuchoi+發表於+13-7-3+17:56+回復+a

原帖由 bkmummy 於 13-07-03 發表
我女小一時我都要叩門, 但嗰次我係1早預咗要叩門的, 因我不是該校網的, 但今次升中好唔同, 知道個個身懷絶 ...
有同感呀!我個仔都係呀!

引用:我都等待新聞公佈 希望今個星期五會有新聞

原帖由 mrs.so 於 13-07-02 發表
我都等待新聞公佈

希望今個星期五會有新聞公佈啦,好擔心
好鬼死緊張呀!希望電視新聞快啲公布話有八成或以上可獲派到首三志願啦!

不過做定好晒扣門D野,真係會安心D既!

當然派到首三志願嘅百分比越高一定越好,但係好多人因為怕跌出三甲,第二志願已經好保守,就算派去第二志願,再去叩第一志願的人都應該唔少。

回復 joyce919 的帖子

我的填表策略都好進取, 我都驚派得唔好

joyce919  又未必,可以自行已經得咗呢。  發表於 13-7-4 14:50

我囡學校比交特別,係父母到校取派位結果,學生不用回校

rcywong 發表於 13-7-4 17:37
我囡學校比交特別,係父母到校取派位結果,學生不用回校

真係幾特別!不過如果學生不用回校的話,豈不是會阻延了需要叩門的同學。而且派位是同學的派位,又怎少得同學的參與呢。派得好既同學都應該大家一齊享受下這一刻咁美好又難忘的時光,為這六年小學生涯寫上一個可令終生難忘的句號。
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:回復+joyce919+的帖子 我的填表策略都好進

原帖由 blueberry123 於 13-07-04 發表
回復 joyce919 的帖子

我的填表策略都好進取, 我都驚派得唔好
我都係

原本只有少少擔心,但現在越睇越緊張

回復 ohnono 的帖子

所以我打算都帶阿囡返學校,到時叫佢係操場等我。

真係越睇個心跳越急, 緊張

ha, ha,ha, relax, relax and relax...

引用:若可以的話,最好父母都一齊陪子女回校取成

原帖由 ohnono 於 13-07-03 發表
若可以的話,最好父母都一齊陪子女回校取成績。唔好講笑,正準備知道成績的一剎那或見著小朋友拿著成績下來 ...
我同阿仔一齊入班房攞派彩,老公在樓下揸車stsnd by, 我個大袋内全是叩門1234profile!  睇見前幾位家長苦口苦面,極速即走,就知老師先派比派得差的,等佢地早d叩門!到我時,老師成張派彩紙比我睇,我真係緊張到一個字都睇唔到,痴左線,顛婆咁問老派左邊間?老師答你最想入個間law 做定兩手準備!

引用:Quote:原帖由+ohnono+於+13-07-03+發表若可

原帖由 nc2000 於 13-07-05 發表
我同阿仔一齊入班房攞派彩,老公在樓下揸車stsnd by, 我個大袋内全是叩門1234profile!  睇見前幾位家長苦口 ...

咁緊張為乜,平常心啦,梗有書讀既!怪不得咁多怪獸家長啦。i

引用:咁緊張為乜,平常心啦,梗有書讀既!怪不得

原帖由 yyyvonne 於 13-07-05 發表
咁緊張為乜,平常心啦,梗有書讀既!怪不得咁多怪獸家長啦。i
派彩一刻或前一晚緊張係人之常情,何以與怪獸家長相題並論呢?放榜前,各學生都會擔心緊張,難道又係怪獸學生?

nc2000,

派彩紙是點樣的 ?  是不是全班同學都寫在同一張內??? 好得人驚

TingTing 發表於 13-7-5 13:03
nc2000,

派彩紙是點樣的 ?  是不是全班同學都寫在同一張內??? 好得人驚 ...

不是寫在同一張內。好像派成績表一樣,同學回到班房後,老師會派發每人有自己的派位証,上面列明所派學校。

有的跟學號派,有些家長又話先派那些派得差的同學,好讓他們即時可趕往叩門。但派得差的同學可能會情緒較激動,影響後面未派的同學心情。總言之派後面的就緊張多幾分鐘。
:verycold: :verycold: :verycold:

9/7派位證上會印有所獲派中學校名,咁如果到時攞去直資中學註冊咪好尷尬咯,,,
謝謝...

引用:Quote:原帖由+ohnono+於+13-07-03+發表若可

原帖由 nc2000 於 13-07-05 發表
我同阿仔一齊入班房攞派彩,老公在樓下揸車stsnd by, 我個大袋内全是叩門1234profile!  睇見前幾位家長苦口 ...
死我平時緊張都係咁㗎
好似發雞盲咁㗎

‹ 上一主題|下一主題