用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問95網有冇入到宣道會宣基小學?
樓主: popuichi
go

請問95網有冇入到宣道會宣基小學?

如自問子女是定定地, 受教的一定冇問題.  反之.活躍多言分子,  就會被LABEL, 被壓迫.  
真人真事, 談不上---> 有教無類
曾經有BK會員選校時問過校方, 有冇支援比專注力有問題的兒童. 校方開門見山暗示, 支援不足

引用:+本帖最後由+phoebepanpan+於+13-7-4+10:10

原帖由 phoebepanpan 於 13-07-04 發表

如自問子女是定定地, 受教的一定冇問題.  反之.活躍多言 ...
唔好介意我直言,其實你兒的事我之前都睇過你寫的,可能正如其他bk朋友所講係特別或主觀case, 我都有問過家長義工,so far 都沒有類似事情,簡介會社工講現在學校係有支援的,可能你當年那個已調離的老師有問題

引用:+本帖最後由+phoebepanpan+於+13-7-4+10:10

原帖由 phoebepanpan 於 13-07-04 發表

如自問子女是定定地, 受教的一定冇問題.  反之.活躍多言 ...
我認同你,因上年簡介會後帶我參觀學校的就是學校社工。當然自己仔女不合適不代表其他小朋友不合適,放且前面有此校家長已說明覺得我主觀

phoebepanpan  所以我堅持COMMENT 是, 此校岩D好定地, 唔會郁的學生.  發表於 13-7-4 13:42

popuichi 發表於 13-7-4 12:36
我都有問過家長義工,so far 都沒有類似事情,簡介會社工講現在學校係有支援的,可能你當年那個已調離的老師有問題
個別事情主觀問題. 你唔置身其中, 你唔會明.

我仔是上年九月才上中一 !  支援係有, 但足夠與否 是另一問題.

問家長義工 " 邊個唔賣花讚花香" ?   我可以肯定話你知.   以我所知, 有唔少事件, 當中有人長期被分配到班房中垃圾桶附近坐,  老師向同學們講, 果個係旁聽生,  當中有人已轉校.  
只係我後知後覺, 夢醒時已快升中.

祝大家入到心儀的DREAM SCHOOL.

Yes, you are right. Two weeks ago, I meet a mother who has four kids, 2 girls study at this school and very adopt the school, but the 3 son is a SEN can not adopt the school, she ask me the comment for other school of less homework.

I understand that my son is also not suitable to study at this school.

回復 PandaVV 的帖子

I think there isn't the best school but there is a school suitable to your kids. Don't worry too much about it. Our lord will guide everyone who believes in Him. I am sure that your kid will find the suitable school with your whole-hearted help. Sun Kei might not be the one you are looking for. That is not a big deal. What is the most important is how we, as their parents and role models, guide them when they need our help. There is still a long road to run. Cheer up la no matter whether we will meet up at Sun Kei or not.

回復 wilsuseli 的帖子

Agree!

引用:回復+wilsuseli+的帖子 Agree!

原帖由 Sandy11 於 13-07-04 發表
回復 wilsuseli 的帖子

Agree!
我都同意,每間學校都有人鍾意有人唔鍾意,但十個有八個都話好,已經係好了,起碼我女學校好多家長都好鍾意宣基,我都係

回覆:請問95網有冇入到宣道會宣基小學?

請問有中學backup?

天主教徒有冇得加五分?

popuichi 發表於 13-7-4 09:39
只有15分唯有靠大抽獎,其實我都係得15分,但如果你有興趣宣基一定要兩round都要放第一志願

...
咁即係甲1和乙1都要填宣基?

回復 Anne_anne 的帖子

There is no such direct-through train from Sun Kei Primary to Sun Kei Sec. School if you enter Sun Kei Primary School now. However, if your kid is good enough (in the sense that you cooperate with the school to guide your kid through the primary education), it shouldn't pose any problem for your kid to get into the Sec. School, right?

其實講係無人信,讀左就會明白………

同意既係,小朋友乖,受教到任何一間都受歡迎,可惜本人小朋友專注力弱,但又未能得到教育局既任何標籤既信(踩界),不算嚴重),所以未能得到學校任何支援…

回覆:mamama2000 的帖子

說真的………在宣基日子總是不太如意,老師沒任何支援下,總是多投訴……數學得幾分,中文5x分,沒有任何補底班,所以自己找補習,但是成績好既同學反而得到大量支援,什麼卓越計劃,總是幫成績好的同學錦上添花……無奈啊!

眼見其他同學多種活動,女童軍,鬆一鬆,歷奇……,全是老師推薦才有份的活動,我小朋友沒有,可能我小朋友成績唔好或是什麼,總是沒法參加,所以很多獎項都是四五個同學包辦………

小五升中派位前講會同家長商量及提議一些學校,最後沒有幫忙,只說間間差不多,可能班主任沒經驗吧! 很氣餒!!!

回覆:null

有位同學成績比我小朋友好,但每星期有兩至三日在校補習,之後問老師,佢話因為佢攞綜媛所以有資格,真無奈………

當初如果知道自己小朋友不是讀書材料,我真的會選擇隔鄰的小學,據說補底做得好好,小朋友留校有老師教做好功課,真羡慕~ 可惜已太遲,所以只能接受band3中學。

其實本人講咁多野,是想比大家唔好唔信以上有位媽咪既說話,我相信真的。

仲有個校長做左一年幾兩年,沒有聽聞過有任何跳水活動,可能水運會卦

回覆:null

支援講話有但未輪到你,因為小朋友未差到貼地,所以最後不了了之。