用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天神嘉諾撒學校 天神---小一後補筆試
樓主: charbaby
go

天神---小一後補筆試 [複製鏈接]

回覆:天神---小一後補筆試

有要求嘅學校,不論係一二線直私津小都有勸退情況,反而冇聽過勸而不退個案。學校比你留班留足兩年都追唔到,實仁至義盡!都應該找另一間合適學校,留噃個咁寶貴嘅位比其它人吧!

引用:有要求嘅學校,不論係一二線直私津小都有勸

原帖由 JohnGrisham 於 13-07-03 發表
有要求嘅學校,不論係一二線直私津小都有勸退情況,反而冇聽過勸而不退個案。學校比你留班留足兩年都追唔到 ...
同意,亦唔好浪費自己時間

sp3014 發表於 13-7-3 13:25
我有個朋友個小朋友係st mary小學今年小四,佢小一有一個同班同學跟唔上,留咗兩年小一,最後個家長頂唔住都 ...

留班留兩年小一? 好明顯個小朋友個底打得好差或 能力上有問題 (e.g.讀寫障礙), 小朋友同學校係錯配.轉間合/夾佢既學校, 小朋友會讀得無咁辛苦又學到野, 另外, 都幾奇怪ST MARY又肯俾佢留兩年咁耐, 因呢間學校D位都好珍貴...

見過咁多親戚、朋友、舊同事d仔女讀名小,只要父母有跟(係日日,吾係逢考試),小朋友吾係太心散,保持中游其實吾係咁難。

回覆:天神---小一後補筆試

呢位小朋友係大抽獎入到。正正因為個位好珍貴,個家長都唔捨得,每次都去學校求情,再加上作為一間津校係唔可以主動踢人出校(除非犯了極嚴重的操行問題),所以個小朋友白白留咗兩年小一。
我都覺得個家長的執著實在害苦了佢個小朋友。

charbaby  两年真係太長!好可隣。希望呢個小朋友重拾自信啦!  發表於 13-7-3 18:42

sp3014 發表於 13-7-3 18:05
呢位小朋友係大抽獎入到。正正因為個位好珍貴,個家長都唔捨得,每次都去學校求情,再加上作為一間津校係唔 ...
比留兩年算好有“人情味”。

引用:有要求嘅學校,不論係一二線直私津小都有勸

原帖由 JohnGrisham 於 13-07-03 發表
有要求嘅學校,不論係一二線直私津小都有勸退情況,反而冇聽過勸而不退個案。學校比你留班留足兩年都追唔到 ...
呢D就係你有張樑計,我有過長梯!所以我所指的第三點:勸而不退冇乜可能!除非家長面皮厚!

I heard from my friend, besides the super difficult written exam (in 3 hours), interview with parents, the school also interview her younger daugther as her younger daugther could automatically enter this school.

I think I could not stand this kind of 'study atmosphere'...

Sumyeema1    發表於 13-7-4 10:36

引用:I+heard+from+my+friend,+besides+the+supe

原帖由 tws2010 於 13-07-03 發表
I heard from my friend, besides the super difficult written exam (in 3 hours), interview with parent ...
young sisters 都要in 埋!!:;pppp:

我覺得咁難得津校有少少叩門位係收生自主, 佢地收D勁人入校係無可口非.  不過我認為學校可以再出難D既題目, 起碼要考六年級既題目囉, 咁識答嗰D咪六年都唔駛學校教囉.  老師工作量又可以少D.

Sumyeema1    發表於 13-7-4 10:36

醒目開學勳章

引用:我覺得咁難得津校有少少叩門位係收生自主,+

簽名被屏蔽

我聽講某間私小D卷真係出深兩年(比普通津校),所以嗰間學校D小朋友就算考D名校插班嘅sucessful rate 都高好多。

引用:我聽講某間私小D卷真係出深兩年(比普通津校

原帖由 joyce919 於 13-07-04 發表
我聽講某間私小D卷真係出深兩年(比普通津校),所以嗰間學校D小朋友就算考D名校插班嘅sucessful rate 都高好 ...
sfa

其中之一la.所以又有D人會話,D名校好鍾意收嗰D私少嘅學生。又有D揀學生去考插班試嘅名校係唔會揀普通學校嘅學生去考試。

我是過來人, 還是想說一句。

當年考插班試的時候, 見到人山人海, 學校又講到勁難考, 心裡都有一絲聲音 - 這學校很苛刻又大鼻。後來, 有幸入到天神, 又有另一番體會。

學校份劵深, 因為真是太多人考, 要挑選最好的學生, 用這個方法最簡易。 學校給人感覺有點高傲, 但它們真是有這個資格, 俗語說「寸得起」。自問女兒並不是天才, 她可以考得到, 證明學校不是要求考生答對所有題目, 只是要比別人優秀。

我收到學校來電收我女兒時, 是校長親身打來通知的, 是晚上十點多, 還是從學校打來。你可以見得校長有多重視學生, 而且她對教學真是有一番熱誠。她還語重心長的跟我說, 要好好珍惜這個機會。

以一間津校來說, 學校對學生所投放的資源很充足, 真的物超所值。學習生涯是辛苦的, 但我常常跟人說「食得咸魚抵得渴」, 我們在一線top的學校學習, 就要接受艱苦的訓練。坦白說, 我們沒有補習, 只是自己跟功課及溫習, 成績尚可, 證明這所學校並非人家說得那麼可怕。

引用:我是過來人,+還是想說一句。當年考插班試的

原帖由 constanceng 於 13-07-04 發表

當年考插班試的時候, 見到人山人海, 學校又講到勁難考, 心裡都有一絲聲音 -  ...
但今年轉咗新校長,唔知會點

我囡讀St Mary ,佢班名列前茅的同學係叩門入的。

回復 constanceng 的帖子

10點幾,校長親自打,真系幾touching!

引用:我是過來人,+還是想說一句。當年考插班試的

原帖由 constanceng 於 13-07-04 發表

當年考插班試的時候, 見到人山人海, 學校又講到勁難考, 心裡都有一絲聲音 -  ...
通常喺入面讀嘅人/家長先可真正了解學校方針。

回復 sissysze 的帖子

舊年己轉新校長
‹ 上一主題|下一主題