用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 坐唔定的細囝, 入讀K1後, 會唔會俾人趕出校... ...
go

坐唔定的細囝, 入讀K1後, 會唔會俾人趕出校... [複製鏈接]

我囝囝係10年12月出世的細囝, 將會九月入讀又一村學校, 之前報果D PN班, 全部都唔收, 只有一間將軍澳廣場比諾收, 點知最近校舍會關閉, 攪到我唯一選擇就係只有一間肯收佢的又一村, 不過宜家最擔心就係, 佢坐唔定, 又未識講野, 又未戒片, 乜野都唔識, 我好怕囝囝入讀後, 老師唔多鍾意佢, 佢可能會俾聲出校, 果時都唔知讀邊一間. 唉....

請問各位媽咪, 知唔知道又一村學校的老師, 是否有耐性及愛心去教一些好動坐唔定的小朋友? 老師會唔會有一些好方法教他們.
   0    0    0    0

唔會呀? 小朋友梗係要教架啦...少少事就趕出校

其實你可以出年重讀做大b, 到時應該好多選擇

番了學會變,不過快D train介片!

我都諗住出年都會重讀K1, 希望囝囝會變番乖, 聽下人話. 不過講戒片就慘啦, 佢完全唔識得同我地講要痾尿尿, 宜家教佢去廁所痾, 佢就發晒脾氣, 都唔知點解佢咁唔鍾意...

又一村很有愛心, 放心吧.
隻bee非常不定又不專心, 老師都很耐心教導

唔該你地, 俾意見我 ! 期待阿囝9月返學有進步!

回覆:坐唔定的細囝, 入讀K1後, 會唔會俾人趕出校...

點解要佢做細仔?我校長強力叫媽媽三思。

戒片要順其自然,我個b 而家2歲10個月才剛剛戒片 (有時都會失手)。唔駛擔心咁多,開學係9月,仲有2個月,到時可能有改變架。

小朋友係特別聽老師話 所以唔洗太擔心

引用:我都諗住出年都會重讀K1,+希望囝囝會變番乖

原帖由 hippotomato 於 13-07-02 發表
我都諗住出年都會重讀K1, 希望囝囝會變番乖, 聽下人話. 不過講戒片就慘啦, 佢完全唔識得同我地講要痾尿尿,  ...
你要每半個鐘問小朋友去唔去廁所,你可以試下叫小朋友陪你一齊去,讚下佢,試多一,二次得架啦。

回復 Allymcbun 的帖子

其實當初係想囝囝入讀pn班, 而又一村只不過係博一博, 點知冇一間pn班肯收囝囝, 反而又一村K1肯收, 另外想囝囝返下學見多D世面, 好過對住我屋企個工人姐姐, 因為個工人姐姐唔識同小朋友玩, 而姐姐又係一個木頭, 完全唔鍾意笑, 攪到我囝囝成日起屋企自己同自己玩玩具, 仲有佢係一個冇記性又唔留意身邊的人, 佢咁樣的性格已令我不相信佢帶我囝囝出街後的後果, 所以我好想好想俾囝囝可以快D返到學去學習群體生活.

多謝晒你地, 我會努力教好囝囝去廁所.

會否考慮換工人姐姐?因為姐姐唔懂和小孩相處,長遠落去問題都幾大呢!

回復 Lingfung813 的帖子

我地都明白, 其實我地都好想換人, 但係宜家搵好的工人姐姐真係好難求, 上次個果印尼姐姐衰左3次借錢, 跟住自己走人, 宜家請尼個, 勤力就勤力, 不過冇記性, 如果係菲律賓人黎講, 佢真係見之中最蠢的人(完全唔識轉彎), 唉...仲有一個最大唔轉得的原因, 就係: 我阿媽唔會俾我換人,  因為經過上次再請新工人後, 我阿媽強烈不滿(攪到我精神有D問題), 因為基於佢唔想留起我屋企教個新人, 佢好想快D返佢自己的屋企, 所以到最後, 我地都冇轉到.......

Lingfung813 發表於 13-7-4 06:50
會否考慮換工人姐姐?因為姐姐唔懂和小孩相處,長遠落去問題都幾大呢!

對, 係好影響架.     

回覆:hippotomato 的帖子

大小便訓練唔可以迫,當小朋友個身體機能夠成熟佢自然可以好快唔駛片!
如果你迫,一定會有反效果!
我有朋友迫個小朋友介片,終於個小朋友唔肯痾,谷到個肚好似青蛙咁大都唔痾,終於要去醫院放左先,然後再慢慢等佢克服介片既陰影,然後再慢慢介!

至於學校既阿姐唔鐘意執屎尿,我估做得幼稚園都要預左,因為小朋友得幾歲人仔,如果真係會有說話聽而學校其他老師都坐視不理既,我估呢間幼稚園都未必好有愛心!

我都覺得介片唔駛急,如果佢ready你要佢着住塊焗嘢都難。反而樓主迫切嘅問題係唔講嘢。好明顯小朋友大部分時間無人同佢講嘢,有機會會遲緩嫁,嗰時你就唔係煩介片坐唔定咁簡單。。。附近有無育嬰院,再唔係揾個PG要姐姐帶佢上,TKO應該有好多,真係要盡快刺激佢開口喇

引用:你囝囝應該已經2歲半,未識講嘢?連單字都

原帖由 feipow 於 13-07-06 發表
你囝囝應該已經2歲半,未識講嘢?連單字都冇定只係句子講唔到?雖然男仔語言發展較慢,但都可以帶佢做一做a ...

贊成,好多媽媽會話唔駛擔心,仔係講嘢遲,但我哋無見過小朋友就罔下定論係好危險,如果媽媽真係大安旨意,而小朋友原來真係有問題,就好易過咗三歲前嘅重要語言敏感期,所以我贊成有疑問用小小錢見下治療師或醫生買個安心先

‹ 上一主題|下一主題