用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 就快書展,小女兩歲半,有什麼好書推介? ...
go

就快書展,小女兩歲半,有什麼好書推介? [複製鏈接]

有無過來人可以提議下有咩書適合小女買呢?咩類型都得,中英文亦可。
唔想浪費金錢亂買書,多多指教

27    0    0    0

我都想知呀!

不如講下你睇開d咩書先

回覆:就快書展,小女兩歲半,有什麼好書推介?

都係睇啲簡單短句圖書,故事書或者學習單字嘅書。

Oxford Story Tree !?

我女女今年3歲多d, 英文書我就一向都有睇開oxford reading tree, 而家佢出得好comprehensive 亦好多元化, 仲有software 同extended version o既cds, 全部都可以o係library 借到。你可睇 www.oxfordowl.co.uk 有ebook 你睇左啱唔啱先, 就算啱都唔駛買晒, 一來貴, 二來可以借, 三來淘寶都有

仲有arnold lobel, shel silverstein, anthony browne, sendak maurice, valerie thomas & korky paul (winnie the witch series) o既繪本我女睇左都好喜歡的, 我自己都覺得好有趣又幽默

中文書我多數買台灣出o既繪本, 你可參考汪培珽老師o既中文書單, 仲有幾本係我自己都好喜歡o既: 團圓 -- 余麗瓊, 犬子 -- 黃淑英, 我不知道我是誰 - J BLAKE, 有一天 -- mcghee alison, 陳致元o既繪本等等...  不過我真係唔知書展有冇, 留意一下台灣幾個出版社可能有收穫, 時報, 信誼, 上誼, 遠流, 三采...
我自己o係台灣o既誠品買過d 繪本, 書展誠品應該都會參展啩...

回覆:irisw 的帖子

英文書方面還可考慮Dr. Seuss books, 例如:The Cat in The Hat。這書也有audio CD版。

Please see:

http://www.fishpond.com.hk/Books/Random-House-RH-9780375834929-Carry-Along-Book-Cd-Cat-The-Hat/9780375834929

我個人比較會選圖畫大,顏色豐富的繪本,如Eric Carle一系列書,除學字對畫畫用色好有幫助。

引用:我個人比較會選圖畫大,顏色豐富的繪本,如

原帖由 Jas-MaMa 於 13-07-04 發表
我個人比較會選圖畫大,顏色豐富的繪本,如Eric Carle一系列書,除學字對畫畫用色好有幫助。

...
Good suggestion.

多謝大家意見,我會好好作為參考
我到時都會到書展做下research,再決定買咩書俾女女。始終而家啲書真係好貴呀,買咗返嚟唔啱就嘥錢了。

回復 shevachevy 的帖子

Great suggestions!  

For English, I would also add Mo Willems.

For Chinese, 汪培珽 list is good though some books are a bit difficult to find even in Taipei.
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

我支持五味太郎

我既小朋友好鐘意 Miasy 系列

http://www.fishpond.com.hk/Books ... usins/9780763615031

gitract 發表於 13-7-4 08:07
我支持五味太郎

係, 五味太郎都好有趣, 我都有買佢系列書。另外有一本唔係五味太郎o既書, 中文叫"小黃點"好互動o既書, 好玩又好睇

英文:

搵作者Dr Seuss系列, Dr Seuss的童書好押韻,內容和插圖也很天馬行空,啱晒小朋友;

正經點的,就搵書名Emilies系列
http://jeunesse.casterman.com/albums_detail.cfm?id=16549
有英文版和中文版.圖畫簡單,字靚(字體五顏六色),一定引死小朋友(不過圖書館也有)

ORT當然係好選擇;

另外,Trace Moroney 的 'When I am feeling loved'系列(另有'when I am feeling sad'/lonely/scared/kind/jealous/angry/happy等共八本),啱晒邊讀邊讓小朋友正面認識情緒.我囡囡很小時已愛上這系列,之後轉移興趣,這批書只放在書架上,但我發現當她有什麼情緒疑難時,會自動拿出來看.好像早幾天因為發了一個惡夢令她很驚,翌日她就拿了本'when I am feeling scared'來看.這些大概只是無意識的動作,但我就覺得這套書很幫到她管理情緒.

補充:
"When I am feeling XXX"系列是用很美的圖畫和生動的形容,來描述當一個人感到loved/scared/angry...時候的內心反應.這些情緒像很抽象,但小朋友會明白的.我覺得如果有一套書在書架上能歷久常新的,這系列當算其中之一.

回覆:hugol2013 的帖子

Curious George series and Happy Family by Allan Ahlberg series both are also very good!

引用:英文:+搵作者Dr+Seuss系列,+Dr+Seuss的童書

原帖由 Christi 於 13-07-04 發表
英文:

搵作者Dr Seuss系列, Dr Seuss的童書好押韻,內容和插圖也很天馬行空,啱晒小朋友;
你估計呢D書系書展那一個參展商booth 有得賣?請指教

‹ 上一主題|下一主題