用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖文德天主教小學 聖文德天主教小學(鑽石山那間)
樓主: Pinga328
go

聖文德天主教小學(鑽石山那間) [複製鏈接]

引用:回覆+yiuyiu730+的帖子 請問每班有幾多人?

原帖由 心平如鏡 於 14-09-11 發表
回覆 yiuyiu730 的帖子

請問每班有幾多人?
25人內,屬小班教學

回覆 心平如鏡 的帖子

2班英文班大約25人,另外有1班少d人,約不足20人,呢班同學成績需要支援較多,所以人數少d, 另外兩班大約30人。

回覆:yiuyiu730 的帖子

晤該曬

回覆:加而晴媽媽 的帖子

Thank you

yiuyiu730 發表於 14-9-13 00:39
回覆 心平如鏡 的帖子

2班英文班大約25人,另外有1班少d人,約不足20人,呢班同學成績需要支援較多,所以 ...
這個分班上課是所有科目, 還是只有英文科這樣分?2班英文班是指除了中文科, 其他用英文上課?

kelly_0404 發表於 14-11-12 13:57
這個分班上課是所有科目, 還是只有英文科這樣分?2班英文班是指除了中文科, 其他用英文上課?
...
常識同數學都是用英文課本

回覆 心平如鏡 的帖子

睇下你小朋友入邊班今年 小一 2班英文班 各 22,23人

其他3班大約 25-28

回覆:karenPC 的帖子

請問可以分享一下叩門形式嗎?要唔要見家長呢?thank you

請問英文班除了用英文書外,常識和數學是否用英語上課﹖
是否學校於小一入學前評估小朋友的英文水平,是決定可否入英文班﹖

回覆:wymyvonne 的帖子

英文班數學同常識都是英文教,大女當時考係入學前會面見家長同學生,今年唔知有無改

多謝你的資料!囝囝16-17入小一,因有20分,希望自行報聖文德。如果可以,希望可在以下的方面多了解學校﹕

1. 老師有愛心嗎﹖小朋友讀得開心嗎﹖
2. 學校有外藉英文老師,是否各級各班每星期也有機會上NET的堂﹖
3. 學校閱讀氣氛好嗎﹖
4. 學校的程度屬於一般、淺還是深﹖
5. 功課多嗎﹖屬於「谷」的學校嗎﹖
6. 知道你的小朋友是英文班的,是否每級也有2班英文班﹖你認為他們的英文水平是否特別高﹖

萬分感激你的幫忙!

回覆:wymyvonne 的帖子

我女讀得開心,so far讀左6年都無講話唔鍾意返學,好多時都會返黎同我講學校d野,學校有net teacher,我知就低年級會有上堂,高年級我就唔太清楚,因阿女無咩點提net teacher,我女當年係一班英文班,佢個班英文水準會較其他班好,但可能數學其他班又會好d咁,學校程度都ok,阿女跟到,又未至於好深但又唔係好淺,另外學校鼓勵閱讀,每年有世界閱讀日,另外午膳全校有閱讀時間,我幾buy呢個安排,至於學校老師,so far都ok,幸運地阿女遇到教佢個d都好盡責。

多謝晒你詳盡的資料!

請問知唔知對特殊需要學生如何?

Hi, 請問你女E家係咪仲謮緊?  9月我女小一, 想問問意見, 請問英文班有無咩壞處, 好處?  對聖文德有咩評價?  謝謝!

回覆:mingfai822 的帖子

我女讀緊英文班,英文班學生英文較好,英文班的通告亦是英文,數學同常識都係,如果讀英文班家長要花較多時間陪小朋友同等佢適應,讀上去我覺得常識同數學都深架,可能女仔語文較好,我女數學就一般la,而據我所知上年英文班升中派位都派得幾好,你可以上學校網望下

引用:我女讀緊英文班,英文班學生英文較好,英文

原帖由 yiuyiu730 於 15-06-25 發表
我女讀緊英文班,英文班學生英文較好,英文班的通告亦是英文,數學同常識都係,如果讀英文班家長要花較多時 ...
請問老師如果揀選同學入英文班的?

謝謝回覆!  如果讀讀英文班, 某d追唔上, 唔會會要去番中文班?   網上個中學派位太唔詳盡啦, 無講邊間有幾多%。 你對學校有無咩評價?   

回覆 wymyvonne 的帖子

照我所知, 派位之後, 今年係13/6, 學生會做份英文test, 去評估能否入英文班。  同日, 我女係去叩門test.

回覆:mingfai822 的帖子

Thanks a lot🙏

‹ 上一主題|下一主題