用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 代友問有無過來人告訴我針灸能幫到自閉症嗎? ...
go

[其他] 代友問有無過來人告訴我針灸能幫到自閉症嗎? [複製鏈接]

0    0    0    0

我看過的一位針灸中醫,坦白告訴我機會是一半,同埋越細個針越見效。不過,唔係一次半次就見效的,起碼要二十次。我自己的經驗是幫到開口發音,亦聽到有家長說沒有效果。針灸最難捱的是父母的心理壓力。中醫直頭話叫菲傭帶好過自己帶孩子去。

引用:我看過的一位針灸中醫,坦白告訴我機會是一

原帖由 misshk12 於 13-07-01 發表
我看過的一位針灸中醫,坦白告訴我機會是一半,同埋越細個針越見效。不過,唔係一次半次就見效的,起碼要二 ...
其實點樣肯定「開口發音」係針灸的功勞因我覺得大大下都會開始發音。

當時我小朋友係一針完,在診所裏就開口一輪咀話醫師,又講一陣搭咩車走。情況不只一次…(那時雖然只講幾粒字,但肯講,同埋講多過單字,已叫我們好驚喜)。我同意有時難確定甚麼因素幫到小朋友,但我回想由唔開聲到肯開聲,係最critical

回覆:有無過來人告訴我針灸能幫到自閉症嗎

請問你地小朋友針灸時幾多歲? 針灸好似係針在舌頭上,你地點樣令個小朋友唔郁?

回復 藍天海岸 的帖子

我囝囝於兩年前曾做過針灸四個月,平均每週做兩次,但效果極不理想,原因是每次針灸過程中囝囝都極度抗拒,並好激動地大喊,針灸後1小時才能平復心情。經過四個月的治療後,眼見對佢毫無幫助,但又要令佢激動大哭,我擔心長遠會影響佢既情緒及心智發展,所以就停咗。

雖然有報導指針炙能有效幫助部份患自閉症既小朋友,但我相信未必人人啱,我囝囝就肯定唔適合啦!反而之後增加言語治療既時間,仲有唔錯既效果。

P.S. 針灸既費用都唔平,每次收$300(兩年前),藥費另計(每劑約$30,1日食2劑)

兩年前我62睇到浸大中醫部發報的針灸自閉証治療,就即要我哋俾個囡針灸。做了四十八次一個療程,一點幫助都冇。半年後亞囡有三隻大牙蛀得好勁,要用藥物鎮靜來進行杜牙根手術。後來99才話我聽62在亞囡針灸時不斷俾糖亞囡食等佢喊少啲。

A仔食咁多糖咪仲衰,仲要攪到落埋麻醉葯。唉!!!

‹ 上一主題|下一主題