用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs KTS 會點簡?
樓主: jz1677
go

SFA vs KTS 會點簡? [複製鏈接]

回覆:babykei 的帖子

九龍塘小學

醒目開學勳章 貢獻勳章

lovebb2 發表於 13-7-1 07:21
唔讀沙官?沙官好多人爭㗎。

其實好難決定,但似乎sfa嘅中學派位比較吸引
而且,無理由為咗個細嘅,就放棄一間明顯適合大仔嘅學校!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

cherry_bb 發表於 13-7-1 11:08
不用太擔心,今年升中都唔差,見到校長好有心及想同學多方面發展.

我地心態係:既然學校揀咗我地個仔,我無嘢要擔心,只要自己(家長)心態正確,應該唔會太難搞
唯一買重佢嘅係:佢嘅資優真係真材實料就好喇!

恐龍家

引用:+本帖最後由+小曳人+於+13-7-1+15:42+編輯+

原帖由 小曳人 於 13-07-01 發表
我認識朋友兒子考入sfa 收到通知话係語言资優…………我好懐疑该学校憑什麼以简单面試便自己介定学生什么什么資優,然後对外说自己的学生全是资優生…………

小曳人  今年無咗嗰句喇!  發表於 13-7-2 16:44

我女同樣有這兩間offer, 最後忍痛決定放棄了sfa, 個人認為讀書係人生中的漫漫長路,唔想咁快谷到咁盡,條條大路通羅馬,要選擇一條適合小朋友走的路。4號kts交大訂,盡快決定吧!

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+13-07-01+發表本帖

原帖由 longlokma 於 13-07-01 發表
我認識朋友兒子考入sfa 收到通知话係語言资優…………我好懐疑该学校憑什麼以简单面試便自己介定学生什么什 ...
我本人覺得要分學生是資優定好醒作用不大,反而怎令小朋友有好行為紀律,更加重要。

longlokma 發表於 13-7-1 16:28
我認識朋友兒子考入sfa 收到通知话係語言资優…………我好懐疑该学校憑什麼以简单面試便自己介定学生什么什 ...
The school will not do the gifted child assessment itself and never claims all its students are "gifted" either.
In fact, all P1 students' parents will receive a letter from school referring them to do an intelligence assessment for they child by an external centre. This is optional and the parents can make their own decisions.

回覆:SFA vs KTS 會點簡?

其實兩間都係好學校,我年頭當時覺得二揀一,任何一間都會係唔錯的選擇。而兩間學校比得offer,我都好信任兩間學校既經驗,覺得小朋友係合適學校先會比offer,我又何需深究和質疑小朋友的能力呢,尤其是今年考完小一之後,我以為好了解個小朋友,以為佢都okay喎,点知出嚟又O晒咀,以為佢都未必得個d部分,佢又有出色的表現喎。所以我都要重新認識自己的小朋友,我最後決定個間反而係問番我個小朋友想去邊間,佢話有兩個同班好朋友都讀,所以最後我就聽我個小朋友的話去揀了。

lingling06  我上年都比阿仔自己選。佢係KTS讀得好開心  發表於 13-7-1 20:57
Yanamami  Yes,俾小朋友揀!他先喺用家。  發表於 13-7-1 20:36

唔知決定左未呢?可否預告一下?好緊張呢~~

決定左未呢?

回覆:小曳人 的帖子

小曳人!你最後的選擇是那間小學呢?

‹ 上一主題|下一主題