用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs KTS 會點簡?
樓主: jz1677
go

SFA vs KTS 會點簡?

回覆:SFA vs KTS 會點簡?

可能佢剛收到KTS offer, 最近收好多waiting  呢2日交錢

其實我年頭都係面對同一決擇,出過一個post.很多有心的家長比過意見,你可以參考參考。
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2526079

醒目開學勳章 貢獻勳章

gifthoney 發表於 13-6-30 17:29
回復 sukitelfold 的帖子

SFA 不覺有教淺考深, 基本上是教什麼考什麼。
我正想講,如果教淺考深,應該唔會出現總分相差0.5,名次已經3-4名嘅情況!

恐龍家

邊間係正取生咪讀邊間law,後備生入 vs 正取生,邊間"興香d"啊?

回復 KikiDaddy 的帖子

回復 小曳人 的帖子

SFA真是教淺考深〜尤其英文和數學。相差0.5分有3-4名分別係因為真是有同學仔識答。喺SFA有啲日子嘅便會摸索到學校嘅測驗模式而有所準備馬!亦都習慣了!無論選那一間、祝大家努力!

引用:回復+小曳人+的帖子 SFA真是教淺考深〜尤

原帖由 bugsmummy 於 13-07-01 發表
回復 小曳人 的帖子

SFA真是教淺考深〜尤其英文和數學。相差0.5分有3-4名分別係因為真是有同學仔識答。喺S ...
sfa 没有教淺考深

小曳人  出年到我企出嚟講!  發表於 13-7-1 06:30

醒目開學勳章 貢獻勳章

bugsmummy 發表於 13-7-1 01:12
回復 小曳人 的帖子

SFA真是教淺考深〜尤其英文和數學。相差0.5分有3-4名分別係因為真是有同學仔識答。喺S ...

咁猛人多就係一定嘅,兩個唔同門派嘅早教bb就嚟都做同學仔 

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

樓主,其實當初你自己點排呢兩間學校?
我自己就排kts>sfa,但經過一年嘅大戰之後,我無去再考kts,因為明白到阿仔太書生,無學校會睇中佢!雖然我地依然想有個大校園俾書生玩多d
你去sfa個網睇睇,你就會知校網完全對sfa嘅畢業生無影響!我自己就會用返居住嘅網做防線
聽聞kts嘅workload加緊,初小壓力比aps大,而sfa嘅workload就減緊,校長好似想改變形象,對現時睇住變嘅家長,其實係對呢間學校減緊分,但對初小入門嘅家庭,應該係無咁辛苦!希望改咗都繼續受各band 1學校歡迎啦!
恐龍家

引用:樓主,其實當初你自己點排呢兩間學校?我自

原帖由 小曳人 於 13-07-01 發表
我自己就排kts>sfa,但經過一年嘅大戰之後,我無去再考kts,因為明 ...
唔讀沙官?沙官好多人爭㗎。

回復 fion_yinyin 的帖子

諗左半年都諗唔到??????

無論如何,亦請早日決定。

樓主早有決定了吧,最簡是sfa每年三測三考,而kts只是一年三考,咁.你都知邊間谷d呢!
我兩個仔都在kts念書,大的讀小六,小的讀小二,功課量是比以前多左小小,但仍是合理水平,
如果樓主揀sfa,就預左這六年差唔多每個月都要陪太子一起讀書
最重要是小朋友受唔受谷

I vote KTS

讀sfa 感覺上要用10分力才可入10分好的中學,而小朋友似為考試而努力讀書; kts 感覺上用9分力就可入10分好的中學,而小朋友似為學習而閱讀。

所以我選 kts

Yanamami  You mean好中學?  發表於 13-7-1 09:58

引用:樓主早有決定了吧,最簡是sfa每年三測三考,

原帖由 chun媽 於 13-07-01 發表
樓主早有決定了吧,最簡是sfa每年三測三考,而kts只是一年三考,咁.你都知邊間谷d呢!
我兩個仔都在kts念書,大 ...
邊間學校都好,谷唔谷,我認為係家長嘅取向多過學校,成日計住少咗幾多分,跳咗幾多名。讀乜學校都好,如果家長一開始就認定要陪讀,多數最後都放唔到手。阿女讀SFA小二,我要返工OT出差,盡量俾佢自己搞掂,名次可上落十幾名,考試前同佢跟吓弱嘅部份,冇請假同佢讀書。

MrBeast  咁可能因為你囡囡資質很高,亦好彩學校適合佢  發表於 13-7-1 10:46
Yanamami    發表於 13-7-1 09:57

引用:Quote:原帖由+chun媽+於+13-07-01+發表樓主

原帖由 momama 於 13-07-01 發表
邊間學校都好,谷唔谷,我認為係家長嘅取向多過學校,成日計住少咗幾多分,跳咗幾多名。讀乜學校都好,如果 ...
agree

引用:樓主,其實當初你自己點排呢兩間學校?我自

原帖由 小曳人 於 13-07-01 發表
我自己就排kts>sfa,但經過一年嘅大戰之後,我無去再考kts,因為明 ...
不用太擔心,今年升中都唔差,見到校長好有心及想同學多方面發展.

我個人比較歡喜KTS

回覆:SFA vs KTS 會點簡?