用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Joseph,St Paul Boy,你會放棄邊一間?
樓主: cy664
go

St Joseph,St Paul Boy,你會放棄邊一間?   [複製鏈接]

kidder 發表於 13-8-13 16:42
論中學,以公開試成績來看,SJC 肯定高過SPC。
論小學,個人覺得主要睇怎樣打好基礎及睇升中情况。
有幾個 ...
有朋友是喇沙old boy,但自己兩個仔都入晤翻喇沙,入到st jo 都很開心,住九龍日日車出車入,st jo 真係谷很緊要個種,父母加埋補習老師,不過真是要你睇下你buy 邊套,朋友覺得冇問題,讀得很開心。

回覆:St Joseph,St Paul Boy,你會放棄邊一間?

小兒也是st jo的畢業生,成績中上順利升上sjc,我也覺得不是外界傳的那麼谷,小兒只有補英文,其他課外活動甚至楽器也小學,在學校也沒有被忽視,其他成績較差也沒有,他們返學都是開心的

有無人可仔細講一下兩間的分別呢?
例如﹕英文師資, 升大學比例, 運動, 教學語言等
謝謝

回復 ng.april 的帖子

你說得沒錯, SPB小學名列前茅的很多都去了 SPCC 升中學.

我很欣賞 St. Paul Boys 對學生的包容及接納, 校內有讀障或過度活躍的學生, 也有成績不好的, 但學校不會放棄每一個同學, 相反很用心去幫助他們; 而且學校並非只催谷成績, 不同才能的人在學校也有發揮的機會. 校長很重視德育, 即使成績並非標青但品行好也有機會做prefect, 當然同學間的競爭也大. 這只是我對 St. Paul Boys 的觀感吧了, 對St. Jo 我一無所知.

If I were you, I will choose the one with same religion as myself. SJ is Catholic whereas SPB is Christian.

回覆:wenyin 的帖子

你說得很對,我認識一位在 st paul boys 幫助有特殊學習需要學生的專業人士,我問他覺得 Paul Boys 點?他馬上很認真地說 Paul Boys 的老師真係好有愛心!

引用:你說得很對,我認識一位在+st+paul+boys+幫

原帖由 WingBB-222 於 13-08-19 發表
你說得很對,我認識一位在 st paul boys 幫助有特殊學習需要學生的專業人士,我問他覺得 Paul Boys 點?他 ...

回覆:魚王 的帖子

SPCPS有很多的校內活動可參加,校長是很有heart做教育,老師很好,不論學業或品行上,學校不會忽略任何一位的學生!功課,測考方面,都可以handle到,暫時初小來說不算深!小朋友很享受返學!
而St Jo.一定好喇,當年也把它放在自行!

回覆:wenyin 的帖子

我一定投St. Paul's Boy. 校長吾會放棄成绩差既學生,更重要既系學校對品德教育好重視!

回復 WingBB-222 的帖子

有特殊學習需要,如果有得選擇當然讀一條龍直資會較好。

我個仔St. Paul收咗,叩門St. Jo都收咗,最後放棄St. Paul.

回復 kerobobo 的帖子

quote " st jo今年最係一屆8班升5班,大約飛起一半學生,下年轉哂全日5班升5班,上中學大約有八成 "

how to estimate that abt 80% can enter its secondary school ?

引用:回復+kerobobo+的帖子 quote+"+st+jo今年

原帖由 fckmama 於 13-08-25 發表
回復 kerobobo 的帖子

quote " st jo今年最係一屆8班升5班,大約飛起一半學生,下年轉哂全日5班升5班,上 ...
因是直屬中學……所以會預留八成半比直屬小學生

回復 ysnmama 的帖子

Agree.  

在我心目中 St Jo唯一好過 St Paul Boys的只係 St Jo唔駛交學費。

引用:我個仔St.+Paul收咗,叩門St.+Jo都收咗,最

原帖由 samanthasiusiu 於 13-08-23 發表
我個仔St. Paul收咗,叩門St. Jo都收咗,最後放棄St. Paul.
請問你自行揀st jo 嗎?

我會揀St Paul Boy, 老師較有耐性和愛心!  St Joe讀得唔好果d好慘, 有時成績唔好會有好多因素, 但老師唔會理, 只識鬧

一定ST JO, 另一間二線扮一線!

回覆:mckenbaby 的帖子

講得咁難聽。。。:;pppp:

你們講來講去都係話自己中學點勁,但事實係人地講緊小學。。。。。唔想嘈交,總之選小學要考慮的因素好多!

EFJ3  Support support!!  發表於 13-9-2 09:07

回復 WingBB-222 的帖子

啲人講得咁難聽, 我諗係因為佢地嘅仔考 St Paul Boys 唔收... 吃不到的葡萄是酸的, 我們應該體諒和同情佢地呢種心態,哈哈!
‹ 上一主題|下一主題