用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 成年自閉症/亞氏保加症
go

成年自閉症/亞氏保加症 [複製鏈接]

如果成年人覺得自己有自閉症的特徵(這些特徵其實細個已有),可以在那裏有專業的断定/評估?
   1    0    0    0

引用:如果成年人覺得自己有自閉症的特徵(這些特

原帖由 車厘子姨姨 於 13-06-29 發表
如果成年人覺得自己有自閉症的特徵(這些特徵其實細個已有),可以在那裏有專業的断定/評估? ...
如果唔影響生活,評估只係得個"知"字。

因為以往以為係情緒病,但吃了4年药也一樣。想对症下药,如不是情緒問題,便找相关的治療來改善特徵,因現時真的影響生活、工作、社交。

車厘子姨姨 發表於 13-6-29 13:55
因為以往以為係情緒病,但吃了4年药也一樣。想对症下药,如不是情緒問題,便找相关的治療來改善特徵,因現 ...

我囉。

因為阿仔有自閉,我都有抑鬱症。去見精神科醫生,做個簡單評估,但醫生話nothing to do。只係得個知字。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆:成年自閉症/亞氏保加症

我覺得高功能自閉症大人如果真係要醫,可以睇下D高功能自閉症天才寫的書,佢哋係有D方法幫自己,例如發明牛奶點至最盛產嗰個自閉科學家,佢整咗架機甲住自己好似有人hug 咁,背住重嘢出街,佢就好relax.

例如新加坡寫star child on earth 個年青人,佢會食下葉酸等等。

借問聲樓主覺得自己是否有點資優?資優媽媽是較容易一般人容易depression. 因她們critical thinking 強、較信自己的判斷、同敏感自己敏感別人。

引用:借問聲樓主覺得自己是否有點資優?資優媽媽

原帖由 pyalisa 於 13-07-01 發表
借問聲樓主覺得自己是否有點資優?資優媽媽是較容易一般人容易depression. 因她們critical thinking 強、較 ...
應該話,敏感於好多事情上(所謂睇得通透),個缺乏/唔識發洩/表達既機會/能力,容易俾人誤會,所以人容易抑鬱。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

pyalisa 發表於 13-7-1 04:18
借問聲樓主覺得自己是否有點資優?資優媽媽是較容易一般人容易depression. 因她們critical thinking 強、較 ...
我唔知自己是否有資優,但小時候學習OK,可以照背晒所有考試內容(一字不漏,甚至連"的"、"了"呢D字都可照背,好似一部影印機咁),但大個之後,開始有D要分析的考試/功課題目,就會唔太識組織,寫完成張紙都未必對題。而我亦真係好「critical thinking 強、較信自己的判斷、同敏感自己。」最慘係我到而家都唔鐘意接觸人。

醒目開學勳章 王國長老

之前問過一個協康做的朋友,確吾確診一件事,最重要係果個人願意面對,上一d社交課程去知道自己問題出o係邊。記住d技巧,鐘意吾鐘意都好(佢地可能會覺得無謂多餘),要照做。例如見到人地pk,幾想講「叫左你咪跑」都要忍住,覺得幾吾發自內心都應該講句「你無事嗎?」之類。如果當事人吾願改,check咩train咩都係side氣

我估可能性機會也有點高。以下是小小諗法。

做人嘅嘢,固執一點也頗浪漫。不過,固執前,自己計算一下代價,然後勇往直前去固執。雖比別人行多少少路,總算自己揀。最忌自己固執完,怨天尤人。

如果已經係媽媽,要立志打底Depression ,唔好要小孩錯過有一個快樂媽咪的童年。世界幾唔如意幾唔logic幾唔公平,都放底。小孩無快樂媽咪事大。搵辨法開心D。

小朋友睇社交故事,大人可以睇多D書同小品電影,了解不與自己相同的人是如何諗嘢。搵一個愛別人或愛世界的理由比自己。未必要改變自己,不過,為了愛世界,所以要與這個世界接軌,為了接軌,學一些這個世界盛行的社交人情世故。例如要尊重人,對方講嘢唔好打斷,望住人,點下頭,回應下你明白D乜(唔好challenge 住)等等。但愛世界動力最重要。

Charlotte_mom 發表於 13-7-3 08:42
之前問過一個協康做的朋友,確吾確診一件事,最重要係果個人願意面對,上一d社交課程去知道自己問題出o係邊 ...

以前我都係咁
見到人地pk(陌生人), 我就會笑
結果俾其他人指責
惹來不必要既麻煩
因受過教訓, 之後發生類似事故果陣亦盡量忍住唔笑
但要我非常討厭講「你無事嗎?」之類既關心說話
即使勉強對住人地講, 我就會好唔開心
好討厭自己既虛偽, 講多兩句就會痴線

引用:+本帖最後由+heartte243+於+13-7-3+16:31+

原帖由 heartte243 於 13-07-03 發表
可以實際D,抹起嗰個人,幫佢執返D嘢。我諗Doing 係可以強過saying.

‹ 上一主題|下一主題