用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 個個都話細碼書包不夠用, 大家可否分享下? ...
go

個個都話細碼書包不夠用, 大家可否分享下? [複製鏈接]

有沒有小朋友用細碼都夠用呢? 不用另外再用手挽袋??

如不夠用的何否分享為何細碼不夠用呢? 如果長身可放到F4但較薄又夠不夠用?
   0    0    0    0
希望每天開心渡過 ;-)

引用:有沒有小朋友用細碼都夠用呢?+不用另外再用

原帖由 Jessy 於 13-06-29 發表
有沒有小朋友用細碼都夠用呢? 不用另外再用手挽袋??

如不夠用的何否分享為何細碼不夠用呢? 如果長身可放到 ...
細碼書包應喺放A4, 但而家工作紙,測考卷都喺F4, 相對膠folder 都會喺F4, 屈住好易爛.

pooh仔 發表於 13-6-29 01:21
細碼書包應喺放A4, 但而家工作紙,測考卷都喺F4, 相對膠folder 都會喺F4, 屈住好易爛.

...
咁擺到F4但較薄身的書包夠用嗎?

引用:Quote:pooh仔+發表於+13-6-29+01:21+細碼書

原帖由 Jessy 於 13-06-29 發表
咁擺到F4但較薄身的書包夠用嗎?
你所講嘅薄有幾薄?  

預計1日7-8堂, 我女班小一嘅time table 真喺有問題,可以一日帶3科書,其1日帶足7科書 + 功課袋。 va堂帶畫袋(畫簿+油粉彩+ glue + 較剪等) , 還有食物袋+水壼等等等等。

小3音樂科要帶牧童笛(2/wk) , 習作又會多。

pooh仔 發表於 13-6-29 02:10
你所講嘅薄有幾薄?  

預計1日7-8堂, 我女班小一嘅time table 真喺有問題,可以一日帶3科書,其1日帶足7科 ...
仲有雨衣、外套、興趣班用品(eg乒乓球板),䌆之立立雜雜一大堆,書包太細太薄都唔得。

pooh仔 發表於 13-6-29 02:10
你所講嘅薄有幾薄?  

預計1日7-8堂, 我女班小一嘅time table 真喺有問題,可以一日帶3科書,其1日帶足7科 ...

普通薄啦, 不過睇完你講要帶既野無可能夠擺, 唔該晒.

我都覺得不夠, 起初想小一, 買個細的SPI 是正常, 點知好多野是F4, 好難放, 而且阿仔小一有120-130 的高度, 大的都應ok, 不過如果小朋友較細粒, 用細的好些, 因為好似SPI 個類, 細的都已不輕, 加埋書都成20磅...

回覆:個個都話細碼書包不夠用, 大家可否分享下?

細的不夠用!

引用:細的不夠用! +

原帖由 maylomaylo 於 13-06-30 發表
細的不夠用!
小三開始要大書包喇

回復 Jessy 的帖子

Bigger school bag is preferred.
If only books and files, should be ok,
but there are also water bottles, pack of fork and spoon, snack box....
there should also be room for jacket too
My kids need extra space for swimming suits, goggles( after sch activities)...   

回覆:個個都話細碼書包不夠用, 大家可否分享下

我覺得細書包唔係唔夠用,係小朋友仲細,係學校放學無咁好心機慢慢執返d書落書包,佢求其張d 野塞晒入書包就算,變左好論盡就真

小女升小一,今日打電話回校問,原來大多數D worksheet 都係F4 ,所以都係買大碼好D!

要睇你個小朋友幾高大, 我小朋友比較細粒, 所以上年買左SPI細碼書包, OK, 夠用, 跟住都有用過Dr Kong細碼, 都ok, 其實細碼已經可以裝到F4, 如果小朋友唔高大, P1揹個細書包會稱身好多, 我覺得合身自然舒適D囉.  以現況睇黎, 我個小朋友P2照用個書包都無問題.

熙fi媽媽    發表於 13-7-4 17:37

Nettielai 發表於 13-7-3 23:44

要睇你個小朋友幾高大, 我小朋友比較細粒, 所以上年買左SPI細碼書包, OK, 夠用, 跟住都 ...
多謝晒大家意見,我最後買了大碼,我囝算高所以ok

請問細碼lego可以放到F4 file嗎?

cat221 發表於 13-7-4 13:44
請問細碼lego可以放到F4 file嗎?

no

引用:Quote:cat221+發表於+13-7-4+13:44+請問細

原帖由 Jessy 於 13-07-04 發表
no
Oh no!佢好細粒的,有冇其他選擇?

cat221 發表於 13-7-4 15:44
Oh no!佢好細粒的,有冇其他選擇?

我之前試過一隻spi比較輕身的, 夠長放到f4但較薄身, 你可以去太古jusco試試.  

我想知F4的SIZE是幾多?

引用:我想知F4的SIZE是幾多?

原帖由 熙fi媽媽 於 13-07-04 發表
我想知F4的SIZE是幾多?
比A4長三吋

‹ 上一主題|下一主題