用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想升名校係咪好難?
樓主: 笨笨BBB
go

想升名校係咪好難? [複製鏈接]

回覆:想升名校係咪好難?

最重要係選一間合適自己小朋友學校,有時候名過於實,名利如浮雲!

ANChan59 發表於 13-6-30 18:46
Any school, majority of operating expenses is staff cost.

For facilities, expenses are from donati ...

我所講既優質用料...只係比喩在該行業/產品...用上比一般品質可靠耐用...還來得重本吧
重本唔緊要...咪自行賣貴d羅...但部份成本來自補貼...咪有點奇奇怪怪
但對於果d個體户...亳無補貼...自付盈虧...產品一樣有認受性...我只可以認同佢地係良心户羅~~~

引用:Quote:原帖由+KK07+於+13-06-30+發表EK常有

原帖由 ANChan59 於 13-06-30 發表
按人頭計,完全一樣!
不過一有人退學,學校就收少咗錢

特別是直資中學, 退學較嚴重○

Bluegene 發表於 13-6-30 23:28
不過一有人退學,學校就收少咗錢

特別是直資中學, 退學較嚴重○
HIs question focuses on the aided amount.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:Bluegene+發表於+13-6-30+23:28+不過

HIs question focuses on the aided amount.
明白. 我覺得只係表面一樣

Bluegene 發表於 13-6-30 23:38
明白. 我覺得只係表面一樣
Tell me more.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:Bluegene+發表於+13-6-30+23:38+明白

Tell me more.

其實都係學校總收入的問題. 直資:少咗人少咗錢. 津校:少咗人, 無影響. 直資另外再加維修費問題. 不用多說.

另外見好多人有謬誤以為直資=無世襲, 津校=大抽獎. 將問題簡化. 唯有自己滄海一聲笑.

maxtimma  如果有一間直資,有世襲位係唔駛經面試,請賜教!  發表於 13-7-3 00:58
maxtimma  我同意直資唔=無世襲(我想有添),另津校仲有自行加叩門,不過要分析問題就要將更細既因素忽視,放眼小處只會令問題更複雜  發表於 13-7-3 00:48
KK07  但其實我覺得你把問題復習化!如果將所有variables都放入問題裏面,科學家係唔會找到答案的  發表於 13-7-1 00:25

『按人頭計,完全一樣!』

如果每一位津校和直資的學生得到相同的資助額,咁我唔明點解會有人說直資學校不公平地多取了資源。正如大家一樣可以去公立醫院睇醫生兼付好少錢就可取到藥物。對於一些病症,有些新藥較好,但不在政府資助藥物表上,現在政策係病人可自付較昂貴費用去用新藥,咁有甚麽問題呢?你如果硬要公平地人人用同一樣的藥,有錢買藥都唔得,我覺得好恐佈喎!

maxtimma  can agree more  發表於 13-7-3 00:30

KK07 發表於 13-7-1 00:08
『按人頭計,完全一樣!』

如果每一位津校和直資的學生得到相同的資助額,咁我唔明點解會有人說直資學校不 ...

係咪有點亂了?....政府無補助私家醫院喎~~~

KK07  冇亂,我係講緊公立醫院。  發表於 13-7-1 01:17

回覆:想升名校係咪好難?

其實啲人成日想直資都派位,其實想點派呢?如果派咗去一間直資係你嘅十三志願,又要比錢,又考唔到其他學校,咁點算?又出嚟上街抗議?輸打贏要?

引用:其實啲人成日想直資都派位,其實想點派呢?

原帖由 bigheadchiu 於 13-07-01 發表
其實啲人成日想直資都派位,其實想點派呢?如果派咗去一間直資係你嘅十三志願,又要比錢,又考唔到其他學校 ...
啲人提議直資參與派位, 係放部分位出黎比統一派位啲學生入讀. 無人講學費點計. 名直資就大把人爭, 其他大部分普通直資就....

回復 whl3868 的帖子

我所講既優質用料...只係比喩在該行業/產品...用上比一般品質可靠耐用...還來得重本吧
重本唔緊要...咪自行賣貴d羅...但部份成本來自補貼...咪有點奇奇怪怪
但對於果d個體户...亳無補貼...自付盈虧...產品一樣有認受性...我只可以認同佢地係良心户羅~~~

最奇怪嘅現行政策係d私校係唔可以轉為直資嘅.(除左n年前已經轉左嗰d).

突發其想, 唔知宜家d辦得好嘅私校可唔可以申請開辦間新嘅直資校, 轉晒d學生過去再摺埋間舊私校呢?

都係睇運氣!! 培養小朋友的品格更為重要!!

Haz-mama 發表於 13-7-2 17:20
都係睇運氣!! 培養小朋友的品格更為重要!!
Agreed.  Nothing is more important than 培養小朋友品格及對事物,事情的責任感.  Sometimes I think too much planning will hinder their desire to strive for more.
I always try to warn myself not to plan too much for them.  But true, hard to strike a balance here.

Bluegene 發表於 13-7-1 00:35
啲人提議直資參與派位, 係放部分位出黎比統一派位啲學生入讀. 無人講學費點計. 名直資就大把人爭, 其他大部 ...
到時其他家長要交多些學費。
跟現在不同就是有學生大抽獎入去,最終所謂基層尖子都是大部份抽不到,或者又怕被歧視唔敢申請。
最終實質得益者是............

ANChan59 發表於 13-7-2 20:37
到時其他家長要交多些學費。
跟現在不同就是有學生大抽獎入去,最終所謂基層尖子都是大部份抽不到,或者又 ...

以下方程式得唔得:

基層尖子 + 大膽父母 => 自行收生入直資

基層尖子 + 無膽怕被歧視父母 => 抽入B1津校
任何尖子 + 中產富貴父母 => 自行收生入直資、國際學校
任何子女 + 富貴父母 => 叩門直資、國際學校

Bengylum  笑烏!  發表於 13-7-2 21:19

Bluegene 發表於 13-7-2 21:05
以下方程式得唔得:
第三條我有保留。今年大把人肯拎幾百萬買債券,學校都無貨賣比佢地,叫佢地等下。
你想捐贈,都要睇學校睇唔睇中你,比個機會你捐。

Bluegene 發表於 13-7-2 21:05
以下方程式得唔得:
好正
不過,第4項,可能不用叩門,捐咗幾千萬,學校誠意邀請入讀!
‹ 上一主題|下一主題