用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想升名校係咪好難?
樓主: 笨笨BBB
go

想升名校係咪好難?

ANChan59 發表於 13-6-29 09:14
所以有聲音要直資走回頭路,要參加中央派位,我不知道是好事或壞事!
學校努力經營,成功上位的結果是 - 失去自己收學生既權力!

Bengylum 發表於 13-6-29 09:21
學校努力經營,成功上位的結果是 - 失去自己收學生既權力!
但隔離"爭抝廣場"的部份人士認為要公平,平等,直資不應接受資助而只收"貴族"學生,減少基層上流機會等等,所以直資要自立就應該變私立,不然就要部份位大抽奬。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:想升名校係咪好難

果班人冇左"世襲位", 利益受損咪扮成正義朋友嘈直資名校。

回覆:笨笨BBB 的帖子

多識人,多爬文,多面拭

ANChan59 發表於 13-6-29 09:35
但隔離"爭抝廣場"的部份人士認為要公平,平等,直資不應接受資助而只收"貴族"學生,減少基層上流機會等 ...
我地香港既媽媽都知,學校確實有分級數,學校 in 完唔收,好大機會真係唔合適(只少我自己仍然相信係咁)全靠大抽獎,沒有經過 interview 確是出現好多錯配!
唉!有幾多個呀媽,抽到 st Jo, st Mary's , 會覺得自己個仔讀唔掂?問題係,呢d學校,除了呀仔呀囡要叻,屋企 support 都非常重要。d人返學根本唔係讀書,學嘢,因為,主要都識晒,只係返去鬥叻!

公平,平定?想香港再無 top 學校?所有都一樣? or 俾你好公平平定咁大抽獎入學,兩年後 "被退學"?

引用:Quote:Bengylum+發表於+13-6-29+09:21+學校

原帖由 ANChan59 於 13-06-29 發表
但隔離"爭抝廣場"的部份人士認為要公平,平等,直資不應接受資助而只收"貴族"學生,減少基層上流機會等 ...
乜都冇努力過,單靠運氣就入到名校,公平嗎?

cellon 發表於 13-6-28 23:41
名官津小學,最重要是:
第1. 背景:即父蔭母蔭,從父母而得的世襲分。正所謂「上品無寒門」。
第2. 錢:有 ...
個人經驗...1和2都非絶對〜〜〜

引用:Quote:ANChan59+發表於+13-6-29+09:35+但隔

原帖由 Bengylum 於 13-06-29 發表
我地香港既媽媽都知,學校確實有分級數,學校 in 完唔收,好大機會真係唔合適(只少我自己仍然相信係咁)全 ...
對普通人來說,學校是學習的地方;但對尖子來說,學校的確是鬥叻的地方!

crazymum 發表於 13-6-29 10:04
對普通人來說,學校是學習的地方;但對尖子來說,學校的確是鬥叻的地方!

...
又會唔會係父母看得太重呢?小朋友多是純真的〜〜〜

maxtimma  同意....主要都係父母虛榮心作怪  發表於 13-6-30 13:16

whl3868 發表於 13-6-29 10:08
又會唔會係父母看得太重呢?小朋友多是純真的〜〜〜
對!所以,大部份都係正常學校,另外,有一小部份 "名校"俾d尖子入去鬥!嘩哈哈哈!

Bengylum 發表於 13-6-29 10:12
對!所以,大部份都係正常學校,另外,有一小部份 "名校"俾d尖子入去鬥!嘩哈哈哈! ...

因為...鬥得越狠...市場認受性越高...用生意管理模式去營運學校
又咁講...確保尖子達到既定目標...咪要定時向外收購換血羅〜〜〜

Jane1983 發表於 13-6-28 23:02
有運氣,直頭吾使準備!
正所謂識字不如識人,識人不如好運!  但運氣可以維持幾耐?  陳x聰正是我以上數數十字的典範!

whl3868 發表於 13-6-29 10:20
因為...鬥得越狠...市場認受性越高...用生意管理模式去營運學校
又咁講...確保尖子達到既定目標...咪要定 ...
110% agreed,  ok then, next question is, 你希望仔囡在這類學校長大嗎?(先唔好講佢地有無能力去鬥) 大部份的人都會答,想 ( 包括嗰d完全唔知入面發生咩事既人)

crazymum 發表於 13-6-29 10:04

...
小朋友不一定鍾意鬥,大部份返學都是想開開心心,不過家長心態就難講,一樣米養百樣人!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Bengylum+發表於+13-6-29+09:21+學校

重覆又重覆講直資收左政府資助,要公開抽果d至莫名其妙

maxtimma  因為酸葡萄嘛  發表於 13-6-30 13:18

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+13-06-29+發表但

原帖由 Charlotte_mom 於 13-06-29 發表
重覆又重覆講直資收左政府資助,要公開抽果d至莫名其妙
那邊塘邊鶴多些,一下仔大女大,一下讀lS;這面用家多些,而且在水深火熱中。

他們當大抽獎是買iBond,有賺冇蝕!

引用:Quote:Jane1983+發表於+13-6-28+23:02+有運

原帖由 loveDD 於 13-06-29 發表
正所謂識字不如識人,識人不如好運!  但運氣可以維持幾耐?  陳x聰正是我以上數數十字的典範! ...
X=振,山,漢,或子,有唔同結果,唔知邊個呢?

引用:+本帖最後由+cellon+於+13-6-28+23:47+編輯

原帖由 cellon 於 13-06-28 發表

名官津小學,最重要是:
父母只是加十分,如果冇宗教就只得20分。而大抽獎之後入讀的學生,無論咩階層,只要生生性性讀完6年就可手執依十分,又何來咩上品中品之分呢?

引用:+本帖最後由+cellon+於+13-6-28+23:58+編輯

原帖由 cellon 於 13-06-28 發表
甲部真的年年都會有人中,見你幾個回答都好似唔係好明小一學位係點分派?

引用:Quote:MrBeast+發表於+13-6-29+08:28+回復+

所以有聲音要直資走回頭路,要參加中央派位,我不知道是好事或壞事!
敢說到時又說有錢人同窮人爭學位