用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 中學先讀is?
go

中學先讀is?

想比小朋友幼稚園讀local/國際既都可以,小學讀local既,中學先讀is會好難入嗎?因為想佢細個學好d中文先。

另外,如果e.g.耀中由幼稚園開始讀上去,中文程度ok嗎?

回覆:中學先讀is?

非常難入!要比$40-50萬買優先權取面試機會!ESF 小學5000人排緊,中學2000人排緊。英語不流利機會等於零!YC 、kingston 比較重視中文!好多IS只是中文學會會中文,寫人口手大小!

我諗好睇樓主想入邊間IS

如果次一等的,一定冇問題(唔開名了)

如果係德瑞,我有神級朋友的神級小朋友由神級local名校考入了它的中學

真係好睇樓主既造化了!

其實點解樓主會想佢地中學讀IS呢

dragonwarrior 發表於 13-6-28 19:28
我諗好睇樓主想入邊間IS

如果次一等的,一定冇問題(唔開名了)
唔使最好果d,都係想小朋人讀書開心d無咁大壓力,大學會比佢去外國讀。
其實未定係咪由幼稚園開始就讀is,只係擔心佢中文水平太低

Mrslot 發表於 13-6-28 22:24
唔使最好果d,都係想小朋人讀書開心d無咁大壓力,大學會比佢去外國讀。
其實未定係咪由幼稚園開始就讀is, ...

""都係想小朋人讀書開心d無咁大壓力"" --> 讀完6年local 小學已經受盡壓力了

現今在香港讀local 小學, 沒有那間壓力不大.  小三就話要考TSA, 開始操練試題

sarubuta 發表於 13-6-29 01:59
""都係想小朋人讀書開心d無咁大壓力"" --> 讀完6年local 小學已經受盡壓力了

現今在香港讀local 小學, 沒 ...
咁又係.....
其實諗緊德信小學,因為聽講唔會谷得勁

樓主同我期望好似想小朋友開心學習,想佢英文好之餘,中文又吾差,可惜我無甘多錢讀英基耀中果類

小洪寶 發表於 13-6-29 13:15
樓主同我期望好似想小朋友開心學習,想佢英文好之餘,中文又吾差,可惜我無甘多錢讀英基耀中果類m ...
其實我覺得小朋友讀書開心最緊要