用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 新手!希望有心人能解答我問題,感激不盡 ...
go

新手!希望有心人能解答我問題,感激不盡 [複製鏈接]

我BB喺2012/3出世,請問應該幾時去搵學校吖?因為我身邊D朋友都未有BB,無人有經驗,希望有心人可以幫我解答問題!
   1    0    0    0

回覆:kiki00000 的帖子

通常一年前,約九月,十月間間不同,若入2歲班可以足1歲時申請

我都有你哩個問題既煩惱, 我問過有D學校,
佢地有D收2YRS 08個月既學生, 有D係要足3YRS.
因我個女係2012/ JUL出生既.
學校叫我報15-16年度...
至於 N 班仲搵緊喔~

kiki00000 發表於 13-6-28 16:06
我BB喺2012/3出世,請問應該幾時去搵學校吖?因為我身邊D朋友都未有BB,無人有經驗,希望有心人可以幫我解 ...

首先, 係想小朋友2歲開始返學(幼兒園/PN/N1/兩歲班/預備班/N班等名堂)定K1先開始返(好似一般家長自己細個咁).  現今如果父母都要返工, 好多都會選擇俾小朋友2歲開始返學, 當然也有好多人選擇唔讀2歲班.

2012/3出世, 如果兩歲班入學, 即想入讀14/15年兩歲班, 會在14年8月或9月開學.  約一年前報名, 即13年(今年)9月左右開始要報, 有些去到下年年初二三月先要報, 有些1歲可入表.  

如果k1先入學, 即想入讀15/16年K1, 15年8月或9月先開學.  咁就出年先要報名, 一般9-11月報名, 但有個別學校2月就開始收表.  由於係3歲大B, 間學校收2歲8個月定3歲跟本唔關你是, 因為K1開課時已唔止3歲.  學校講明K1只收開學時足3歲的意思是唔收細B(指9或10月至12月出生的).  

回覆:新手!希望有心人能解答我問題,感激不盡

你要讀PN就嚟緊9月開始報名

間間學校唔同, 有D年年收生情況唔同,  要自己打電話去問
‹ 上一主題|下一主題