用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91網嘅蕭漢森小學 vs 88網沙田官立小學
go

91網嘅蕭漢森小學 vs 88網沙田官立小學 [複製鏈接]

本人全家由青衣搬遷大圍,小女原讀青衣保良局世德小學小一,成績唔錯。
本心儀沙呂,保良局朱正賢,但佢地小二冇位,退而求其次搵咗保良局蕭漢森,新翠邨循理,沙田官立小學呢三間,
循理最先肯收小女,我拖咗佢幾日,之後蕭小及沙官都相繼通知取錄,現在放棄循理,蕭小及及沙官二選一,我應該回何是好呢?
本人清楚保良局的教育模式,亦都喜歡,而沙官雖然口卑好,但我對佢就一無所知,例如功課多唔多,老師有冇愛心等,所以好難選擇。請各位有心人幫忙解答,卜口竹竹
   0    0    0    0

回覆:91網嘅蕭漢森小學 vs 88網沙田官立小學

回覆:91網嘅蕭漢森小學 vs 88網沙田官立小學

沙官出名好多呀!很難入的

回覆:yoyoyau88 的帖子

唔洗諗一定沙官, 因為近大圍, 而且升中派位亦較蕭小理想。

回覆:yoyoyau88 的帖子

for sure 沙官
proven track record.

朋友女兒中學畢業.
沙小上沙中

多謝各位意見

另外我想知道兩者之間的分別,如功課量,課程深淺等

回復 yoyoyau88 的帖子

蕭小同沙官我都唔識人讀, 樓主既然你小朋友是插班生,
你應該相信亞女的實力, 以我所知世德小學在青衣是
數1數2的小學, 程度不淺, 以你小朋友的成績是可以
應付沙官的課程.

雖然兩間我都唔熟識,但聽口碑一定係沙官!個人覺得沙官屬B1,蕭小屬B2,以
你囡囡由世德轉過嚟,質素應該唔會差,沙官係不二之選~加油!

沙官....唔使唸

沙官的功課量如何?
世德小學平均五至八樣功課,每星期中英默書,考試前極少功課。我覺得可以接受
明天是兩間學校入讀嘅最後限期,我必須要今晚內做決定!

Last year I once asked 2  "SHA primary"  pupils near their school.  In fact Iasked them how to go to that school.  The little kids were helpful and went with us
to show their school.

The kids who look like P4 - 5 replied that homework were not much, less than 10.
The teachers were kind.

Hope the above help for your reference

‹ 上一主題|下一主題