用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 耀中真係咁差?
樓主: 20062001
go

耀中真係咁差?   [複製鏈接]

回覆:耀中真係咁差

除大學以外, 內地的學童是可以來港讀書的嗎?

引用:+本帖最後由+samsam123321+於+13-8-1+22:31

原帖由 samsam123321 於 13-08-01 發表

回復 nintendo 的帖子
ESF學生比例的中國藉應該係香港人
一級百幾人,我見只有三兩個係內地人姓氏,佢哋英文都是流利的

21Ckid 發表於 13-8-1 22:06
我不會,有D人可能會,或者民族自卑感吧! 講真,比如在英國,honglish肯定好過cockney口音,仲可能好過au ...
我不會,有D人可能會,或者民族自卑感吧!

xxxx

There is nothing to do with feeling inferior.  Don't second guess others feelings.  The feelings are mine.  Everybody knows mastering a second language as well as the natives is very difficult and Cantonese is notoriously difficult to learn.  There are many gweilos who master PTH, but Cantonese?  
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:耀中真係咁差?

我住的屋苑有好多內地人,大部分都係YC學生,普遍印象都係講嘢大大聲,𨋢門一開爭出爭入。

引用:回復+vivicui+的帖子 講多大陸籍學生,ESF

原帖由 samsam123321 於 13-08-01 發表
回復 vivicui 的帖子

講多大陸籍學生,ESF 都多,比香港籍學生多,不過ESF 把關嚴,大陸籍學生係學校講英 ...
你說ESF大陸籍學生多?資料從何得知。不要自己估下就當係。ESF 我認識的家長。國籍,英丶美丶法丶日丶韓丶台灣丶香港都有唯獨大陸籍一個都冇。

samsam123321 發表於 13-8-1 22:23

但佢中國籍數字好多,say 幾百人,但寫明hong kong passport holder 係90人,又有加 ...
大陸雙非嬰都係Hk passport LA!

ESF大陸人真係好少,同埋佢有分第一同二類別,大陸人大多數都係第二類別。

那就不得而知,可能佢地真係將加拿大籍,澳洲籍,新加波,馬來西亞,英國美國籍華人都當中國人, 才會有咁高的數字。

引用:ESF大陸人真係好少,同埋佢有分第一同二類

原帖由 20062001 於 13-08-02 發表
ESF大陸人真係好少,同埋佢有分第一同二類別,大陸人大多數都係第二類別。 ...
內地人應該係 cat 1, 佢地冇 access to local HK education and do not speak Cantonese.

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+20062001+於+13-08-02+發表ES

原帖由 shadeslayer 於 13-08-02 發表
內地人應該係 cat 1, 佢地冇 access to local HK education and do not speak Cantonese.
內地人確係Cat 1,但如果英文唔得ESF唔會收。我見日本人interview ESF (Cat1),十分鐘被叮走,ESF對英文要求係流利。
所謂的中國藉,我好肯定係指香港人,填報名表時好多香港人都會申報為中國藉。

所以憑口語英文係分別唔到中國面孔的小朋友係咩國籍

引用:那就不得而知,可能佢地真係將加拿大籍,澳

原帖由 samsam123321 於 13-08-02 發表
那就不得而知,可能佢地真係將加拿大籍,澳洲籍,新加波,馬來西亞,英國美國籍華人都當中國人, 才會有咁 ...
講好多次,國籍是學生自己申報,而唔係學校 「當」,事實係好多香港人的確會申報自己係中國籍。

我唔明有乜好 argue,其實好多嘢事實係點大家都知,邊間專收大陸人唔係人地話一句係就係,耀中的確係多,英基的確係少。

大家亦只係講個實情,根本冇人歧視,如果你有人認為講事實都係歧視,只代表那人自己心裡也自卑感。

咁真係多大陸人又點?係咪YC就變咗一間差嘅學校?老師亦因為多了大陸人而變質?教材會不同嗎?

引用:回復+nintendo+的帖子 大家亦只係講個實情

原帖由 cheng4b 於 13-08-02 發表

大家亦只係講個實情,根本冇人歧視,如果你有人認為講事實都係歧視,只代表那人自己 ...
我只見有人罵人「有病」。
原來自己覺得被歧視,就可以罵人。
明白了,是我不明白這𥚃的 rules。
不再回。

簽名被屏蔽

引用:+本帖最後由+vivicui+於+13-8-2+12:25+編輯

原帖由 vivicui 於 13-08-02 發表

本来要讨论一个学校的好坏,却变成众多香港父母歧视大陆学生 ...
世界根本係充滿歧視,係不爭既事實

引用:Quote:原帖由+vivicui+於+13-08-02+發表本

原帖由 Mrslot 於 13-08-02 發表
世界根本係充滿歧視,係不爭既事實
經驗講比我知,越係歧視他人嘅人,通常也係最驚比人歧視,從呢個帖大家對講流利英文的追崇同對大陸人的睇法,正正反映咗香港呢個現象,其實好正常,每個人都有劣性,講就講人人平等,但實際點自己心知肚明,有時講幾句就出賣咗自已都唔知:;pppp:

引用:+本帖最後由+vivicui+於+13-8-2+12:25+編輯

原帖由 vivicui 於 13-08-02 發表

本来要讨论一个学校的好坏,却变成众多香港父母歧视大陆学生 ...

我看到有些家長說因為多內地人報,所以唔報,不是說 YC 差。正如有人不想在香港人堆中生活,可選擇移民。是個人選擇,喜好。生活習慣不同,無可能要求你對每一族類的人也同樣喜愛,這算不算歧視?歧視不歧視,自己有自由運用資源,自已有自由選校,有乜問題?

有那個文明國家的城市,週圍有國家標語「提醒」人民文明行為?有那個文明國家不能為人民提供安全奶粉?
事出未必無因。

只有自信不足的人才問口埋口歧視。有自信有實力,別人歧視我是他的損失。

‹ 上一主題|下一主題