用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 耀中真係咁差?
樓主: 20062001
go

耀中真係咁差?   [複製鏈接]

回復 happyhealthymin 的帖子

英文IB language A 定B?幾多分?會考Ielts?平均分幾多?igcse 考試成績。quantitative results 易睇過qualitative observation

vivicui 發表於 13-8-1 21:41
我来回答我为何如此评价某人。我被人莫名其妙问为何不问Kellet 学校的师资,你怎么知道我没考察?一定要在 ...

看字面,我不見 mighty 有任何 offensive 字眼;反而你就對她很無禮。
無論如何,我不會接受罵網友 "有病",這是最基本的低線。
如果你堅持你做得對,沒有錯,我沒話說,是大家觀念不同。

其實,有需要開口埋口說歧視妒嫉嗎?是不是你想多了?
主流國際學校對收學生有他們獨特的一套,香港學生和大陸學生考的目標國際學校也不同,
大陸生數目多少,對港生不會構成太大的競爭和影響。

honeybunny7    發表於 13-8-2 11:29

引用:回復+shadeslayer+的帖子 問題你地講到大

原帖由 optus 於 13-08-01 發表
回復 shadeslayer 的帖子

問題你地講到大陸學生好似洪水猛獸,連band 3的學生都不如,是否有d太過偏激呢? ...
看清楚,我無批評內地人,只係一般性的說,選校不只選老師,還選好多野,其中一樣係同學。

如果說多數內地人行為是大方,尊重別人和守規矩,是自己呃自己而己。話內地無好人,當然不對,我也認識知書識禮的。我會看至其言行才 judge 一個人,內地人與否也一樣。

nintendo  言行反映一個人的修養,討論還討論,開口埋口罵人,差 !  發表於 13-8-1 22:20
fanfanbb  well said  發表於 13-8-1 22:16
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回復 vivicui 的帖子

講多大陸籍學生,ESF 都多,比香港籍學生多,不過ESF 把關嚴,大陸籍學生係學校講英文時係分別唔到那裹來。

回復 samsam123321 的帖子

真係吾知喔,不過我吾覺得入IS係單純為講流利英文,我自己已有係外國長大的小朋友,只識講英文連中文都講吾好,所以如果想另一個仔仔英文流利,我不如送他去外國,使鬼留他係香港。

回復 optus 的帖子

留意下,好多國際學校中國籍學生,英文native之外,母語都係native。並不是只識講英文。

samsam123321 發表於 13-8-1 22:13
回復 vivicui 的帖子

講多大陸籍學生,ESF 都多,比香港籍學生多,不過ESF 把關嚴,大陸籍學生係學校講英 ...

esf 有統計過學生是甚麼國籍

基本上在香港出生的孩子,如果沒有其他國家的護照,都應該會報稱是 "中國籍",這不等於一定是大陸人

還有,沒有 "香港籍" 這回事。

回復 optus 的帖子

那你小孩就充分利用了在學校能接觸中國籍學生的機會,學好了普通話跟廣東話,非常好。

引用:回復+shadeslayer+的帖子 讀甘多年書就係

回復 shadeslayer 的帖子

讀甘多年書就係為左初此見面對方心裡叫好(想必你再見面應吾會再有驚喜啦呱)?: ...
我幾時咁講,屈我?

fanfanbb  no, your haven't. in fact i recall in one thread you said I discriminated mainlanders tim...you told me 身教重要, which I agreed  發表於 13-8-1 22:33
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:回復+Mrslot+的帖子 TVB以前個何國榮咪講

回復 Mrslot 的帖子

TVB以前個何國榮咪講得一口流利廣東話,而家他留比大家的記億咪就係一個識講廣東話既 ...
選教育先,語文其次。

回復 nintendo 的帖子

但佢中國籍數字好多,say 幾百人,但寫明hong kong passport holder 係90人,又有加拿大籍數字。所以我覺得中國籍係指中國passport holder.

samsam123321 發表於 13-8-1 22:23
回復 nintendo 的帖子

但佢中國籍數字好多,say 幾百人,但寫明hong kong passport holder 係90人,又有加 ...

法律上持有香港特區護照,就係中國籍。
有疑問,可以問入境處。

呢 d 數字係靠學生申報,
我估大部份人填 form 填 "國籍" ,都不會填 "香港"

咁除hong kong passport holder 90人之外,另外幾百人係中國籍又點解釋?我自己估係大陸人,你又有咩睇法?

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-8-1+21:11+如

原帖由 21Ckid 於 13-08-01 發表
我不會,有D人可能會,或者民族自卑感吧! 講真,比如在英國,honglish肯定好過cockney口音,仲可能好過au ...
學英文,要學幾好,是個人選擇。但起馬要正確,不能以口音解釋讀錯。香港音有很多是錯,夾硬說是香港音是厚顏。當你說話從心所卻,又大部份外國人明白你每一粒字,用字準確,工作或工餘亦然,便夠了,再學好D,是個人選擇。

其實講,是學文的一小部份。

其實部分家長唔鍾意大陸學生有?問題????每個人D喜好都唔同. this is not equivalent to discrimination. why some parents are so aggressive here?

fanfanbb 發表於 13-8-1 22:44
其實部分家長唔鍾意大陸學生有?問題????每個人D喜好都唔同. this is not equivalent to discrimination. wh ...

or, offensive here

回復 fanfanbb 的帖子

背後原因唔知ga.

Mrslot 發表於 13-8-1 22:04
Agree 我只歧視質素差既人,咩國藉都一視同仁
非常贊同~^^

我地睇到係, 好似SIS 的小朋友,除左英文好之外,中文都好。希望其他的國際學校可以做到。

醒目開學勳章 王國長老

版主溫馨提示 : 請各位能冷靜及理性討論, 如出言侮辱會員, 違規者會收警告牌, 漠視版主警告者, 管理員會將違規者禁言/封戶, 敬請留意!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛
‹ 上一主題|下一主題