用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 耀中真係咁差?
樓主: 20062001
go

耀中真係咁差?  

chappiebb 發表於 13-6-28 14:48
我大仔讀緊YCIS,will attend primary 1 next year, 我會俾佢讀落去,因為一條龍,唔洗煩,其實我覺得間間學校 ...
請問你仔仔係咪由n class開始讀呢?係味如n/k1開始讀之後就一路上小學中學完全唔使煩呢?thanks

想小朋友中文好d耀中係咪國際學校中比較好既選擇呢?

ycis    G.7功課如何?

20062001 發表於 13-6-29 20:06
ycis    G.7功課如何?

以我孩子為例,佢通常會有兩至四份功課,如果遇着那天沒有上太多主科, 就可能只有一兩份功課, 一個cycle會有一天這樣。不過功課的多寡, 有時又要看看你跟着那位老師。
就以你較為關心的中文科為例,我孩子的中文老師要求每個cycle(六天為一個cycle)交三份閱讀報告,平日亦會有些作文,作詩,做資料搜集等.....當然久不久也會有默書,背書等要求。

回覆:耀中真係咁差?

Yc係咪普通話教學呢

回覆:Mrslot 的帖子

Yes! 普通話

I thought their bilingual in PN is English + Cantonese? This was what they told during the Kinder Orientation Day.

回覆:fanfanbb 的帖子

English & Cantonese in kindergarten
English & PTH in primary & Secondary

三歲開始每星期有普通話課,好像兩天~

ycis勁多big 6人,個日我帶個女去interview,幾乎全部都是big 6人,然後老師對證件的時候,d人在排隊,竟然有人說:排隊有什麼用?香港人就喜歡浪費時間。

我都是聽完簡介會之後見到勁多國內朋友去聽, 去廁所又唔排隊, 由得個細佬係洗手盆小解, 真係有D怕了佢地令我唔諗住報了

mena 發表於 13-7-31 13:19
我都是聽完簡介會之後見到勁多國內朋友去聽, 去廁所又唔排隊, 由得個細佬係洗手盆小解, 真係有D怕了佢地令 ...
呢個係我另外一個唔讀的原因

真係好難好難逃免、強国人経已強姦左整個世界架LA. 香港有辺個大D的SHOPPING MALL,係5多強国人? 唯有選択一D略為無GUM出名的学校、因為強国人只求BRANDNAME,質他門不管/ 不問的。 Of course I am not saying YC is no good, but because it is famous so its always a target for the big 6.  Also the campus is easy for them to get to.
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

Mighty 發表於 13-7-31 14:58
真係好難好難逃免、強国人経已強姦左整個世界架LA. 香港有辺個大D的SHOPPING MALL,係5多強国人? 唯有 ...
強國人真係好可怕,吾守規矩、吾講衛生。
最近去新加坡,佢地都淪陷了!

Jane1983 發表於 13-7-31 15:21
強國人真係好可怕,吾守規矩、吾講衛生。
最近去新加坡,佢地都淪陷了! ...
睇養和antenatal時, 大部分d內地人都客氣, 講野細聲有禮貌. 年初去 yc orientation day, 部分內地父母行為吓親我. 我應為父母質素於幼兒教育而言 - 重要.
知道唔可以"以偏概全"但印象實在一般

Jane1983    發表於 13-7-31 20:23

照計去得YC的、応該有教養小小、WELL暴発戸又有好多、真是無奈!!

fanfanbb  Yes. 暴發戶D$多到呢。。。  發表於 13-7-31 21:57
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

YC可能在國內有D名, 又係九龍塘站一出就到, 吸引好多強國人, 唉佢地錢多又唔守規律, 我真係唔想係香港讀好似返左國內讀書一樣, 真係好驚嘆YC都淪陷

fanfanbb 發表於 13-7-31 16:15
睇養和antenatal時, 大部分d內地人都客氣, 講野細聲有禮貌. 年初去 yc orientation day, 部分內地父母行為 ...

其實,在不同的場合見的國內人,會很不同。
有些是本身受過高等教育,亦很有禮貌,但亦有因多覺得因為自己有錢就大晒。
美國英國加拿大澳洲才是他們的終極目標,但因為小朋友英文唔夠好,很難送他們出國,
因此一般視香港為踏腳石,來香港是主要目的是學英文。
香港大部分國際學校都沒有 ESL 課程,因此有 ESL 的學校是吸引最多國內學生的,
很多替國內人搞移民的,都會一條龍,幫小朋友準備面試,選擇學校。
這些學生,一般在香港最遲讀完初中就會走,去外國讀高中再入大學。

fanfanbb  其實而家大陸都有國際學校啦,仲係香港賣廣告添。  發表於 13-7-31 21:59

唔係個個讀國際學校的都講英文ga

講真,我覺ycis既內地人係多過外國人.