用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 退學
go

退學 [複製鏈接]

現要處理退學,怎樣同原校講?不影響小朋友因還有12,13日才放暑假.

0    0    0    0

醒目開學勳章

回覆:wps125 的帖子

如果想靜靜地離開,就過了結業禮後才通知校方及辦理手續。

回覆:退學

應該係寫信比校長但是否直接到校務處辦理呢到小朋友放暑假那天?學校是否還未放假呢?

醒目開學勳章

引用:應該係寫信比校長但是否直接到校務處辦理呢

原帖由 wps125 於 13-06-27 發表
應該係寫信比校長但是否直接到校務處辦理呢到小朋友放暑假那天?學校是否還未放假呢?

...
1)預先打電話給校務處詢問辦公日子及時間。

2)準備一封簡單的退學信,帶齊文件前往學校。

點解唔想早啲通知學校?我覺得小朋友會希望有機會跟同學仔正式講 bye bye,有啲班主任可能會俾佢地影下相,甚至有個 farewell party, 大家寫張紀念冊... 好過無聲無色消失咗

回復 A-Mum 的帖子

完全贊同教孩子以正面態度對待"離別"。

我讀完小四升小五時,父母就是靜悄悄地幫我轉校,令我之後的半年都情緒低落,甚至躲起來哭!雖然最後都能重新振作,但多少對我日後的社交造成一些障礙 - 唔想太輕易投入,因為怕突然失去,結果變成很沉默。幸好後來有機會接受不同的訓練及自我檢視課程,才能衝破障礙,重新開放自己。

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回覆:A-Mum 的帖子

絕對認同!應正式道別。

一定要同同學告別,佢一定有些要好的朋友仔,靜雞雞走咗,我怕佢吾開心都吾想同你講喎!

You need to talk to your kid first!

我想還是直話直說。學校對學生轉校都應該見慣見熟,不會阻攔。
有些學校在學期末要交留位費,你可在那時告知學校便可。
‹ 上一主題|下一主題