用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有誰沒上過N班直接報K1呢???
樓主: ArKeii
go

有誰沒上過N班直接報K1呢???

回復 crg 的帖子

恩~~我都同意啊~~所以好矛盾~~

回復 ArKeii 的帖子

我小朋友今年K1喇, 上年9月上N班的, N班其實唔係每間幼稚園都有開班, 所以比較少學位, 我相信可以插班既機會亦相對細D...

回覆:Mymelody33 的帖子

其實上n班唔好諗住在學業上學幾多,基本上n班是托兒所,教自理,如果媽媽無返工自己湊當然可以唔上,但我要返工,唔想工人寵到變黃帝,返學學紀律,定時食瞓痾,學同其他小朋友相處係幾好。

引用:我個仔都無讀過N,直接考K!其實唔大問題,

引用:我個仔都無讀過N,直接考K!其實唔大問題,

回覆:有誰沒上過N班直接報K1呢???

樓主有報名N班未?我仔都是龍B 六月份既,正煩緊要讀不

回復 ArKeii 的帖子

我女亦是12年5月B, 我沒打算給她報N班, 大女也是直報K1的。只要教導小孩有禮貌和基本對答,如自己名字,幾歲等...

回覆:有誰沒上過N班直接報K1呢???

我從無打算比阿仔讀N班,原因好多,但由歲半開始返Playgroup,阿仔係直接考K1,都無問題!

睇樓主考既K1學校係咪好出名競爭好大既學校囉. 如果唔係好多人爭既學校, 其實都唔係一定要讀PN既. 我個人覺得讀PN既最大好處係阿女左機會同其他小朋友玩, 畢竟而家好多人都係生一個起兩個止, 比較少機會同其他小朋友相處...

阿仔係2011年出世, 冇讀N, 而家準備考K, 我唔相信會冇學校收. 我冇工人, 公公婆婆湊, 自理會自己教返. 一直都教佢要自己食飯, 執玩具等, 覺得冇乜必要比幾千蚊搵人地教.

引用:阿仔係2011年出世,+冇讀N,+而家準備考K,+我

原帖由 kaman710 於 13-09-17 發表
阿仔係2011年出世, 冇讀N, 而家準備考K, 我唔相信會冇學校收. 我冇工人, 公公婆婆湊, 自理會自己教返. 一直 ...

我覺得好視乎係邊個湊, 如果我自己湊, 我唔會比囡上PN, 但屋企姐姐湊, 有時睇住個CAM我個女自己行行企企都冇人理佢嘅,個姐姐就自己坐係度閉目養神, 日日如是,我先的起心肝比個囡去上N班, 起碼叫有D野比佢做下, 有同學仔同佢玩下, 有老師教下佢野丫!

回覆:有誰沒上過N班直接報K1呢

如果你心儀那間有N班,就由N班考入會易D,因N班好多都會直升K1, 那麼K1想入就會難好多。例如N有5班,走1班去其他冇N的學校, 咁即是K1公開的學位只有1班了。

我女2011.10冇報n1,直接報k1

朋友間傾計都有講呢個問題、大方向諗幾樣。
1. 邊個湊? 老人家、工人湊會唔會龐慣小朋友。
2. 邊個教? 自理、常識有無人教
3. 有無兄弟姐妹做伴? 學習團體生活
同埋n 班同playgroup 分別唔大、只係n班formal啲、細路更易學好紀律。

朋友間傾計都有講呢個問題、大方向諗幾樣。
1. 邊個湊? 老人家、工人湊會唔會龐慣小朋友。--> 老人家湊, 有寵壞, 但係, 都係寵多一年啫, 個人覺得, 小朋友畢竟都係2歲, 佢心智未成熟都想多D人錫

2. 邊個教? 自理、常識有無人教 --> 因為老人家寵, 除介片外, 全部自理都係我教,. 佢剛剛2歲, 喺我面前識自己食飯, clean up, 除鞋除sock 放返入鞋櫃, 沖涼自己除褲同除片, 我自己要返工, 放工後我教得幾多得幾多.  我返左工我就冇眼睇, 但總之at least要喺我面前做到先.

3. 有無兄弟姐妹做伴? 學習團體生活--> 有個表哥同佢一齊住, 6歲, 2個小朋友互不相讓, 由朝打到晚. 但公公婆婆每日會同佢落兩次公園. 同返同佢同0的小朋友玩吓.

同埋n 班同playgroup 分別唔大、只係n班formal啲、細路更易學好紀律。 --> pg我仔都有返, 1星期1次. 佢返到學校都好有規律(冇家長陪), 一返學就除鞋抺手, 然後掛書包, 上堂情況睇唔到, 但放學前要line up 同clean up, 佢一樣做到.

回覆:有誰沒上過N班直接報K1呢

我有自己教我女自理,認知等……so far,佢識自己揸筷子食麵,挾餸食飯,自己著鞋著袜。因某啲原因冇俾佢返n班,不過有每星期上2-3堂私人學前準備班,每日有2小時課程中有1小時英文及1小時普通話/廣東話,主題教學,有大小肌訓練,又有phonics,茶點等,其實都等同返緊n班,不過超小班,得4個小朋友1班,不過咁返法都唔係平就真,但個人認為性價比絕對值得,而且有病假,唔洗有啲人當小朋友病都仲帶佢哋返去散播細菌。我响出面偷睇上堂見到個個都好開心,雖然只返咗個零月,但已經見到阿女叻咗,有啲嘢我冇教都識講番俾我聽。

黎緊考k我都對佢好有信心!所以我覺得返唔返n唔係重點,但家長點幫小朋友準備先係最緊要。講到好似賣緊廣告咁,但我唔係,所以唔洗問我喺邊間返,我唔想好似幫人賣廣告

咁你小朋友係邊到上依啲playgroup,可否介紹一下?