用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小一後, 會否請假陪子女溫習Exam?
go

升小一後, 會否請假陪子女溫習Exam? [複製鏈接]

我沒有經驗跟小孩溫習, 應如何溫習?
怕孩子心散不溫習, 或他們都不知如何入手, 你們會否請假呢?
(每科0.5天定一天?) 如真的每次都請假 , 每年大假都會用完, 不能去旅行了....
大家分享一下吧!
tks a lot!
   1    0    0    0

回覆:升小一後, 會否請假陪子女溫習Exam

考試前有一個月時間準備 先做個timetable每日温少少 就唔需要考試前幾天惡補

小朋友今年小一, 我無請假温書, 只會早一個月前慢慢温, 返工時候比定練習或PAPER小朋友自行做, 放工回來CHECK, 不明白就晚上才再温習.但要小朋友肯做才成

引用:小朋友今年小一,+我無請假温書,+只會早一個

原帖由 kp_sin2001 於 13-06-27 發表
小朋友今年小一, 我無請假温書, 只會早一個月前慢慢温, 返工時候比定練習或PAPER小朋友自行做, 放工回來CHE ...
我都喺用這方法

引用:小朋友今年小一,+我無請假温書,+只會早一個

原帖由 kp_sin2001 於 13-06-27 發表
小朋友今年小一, 我無請假温書, 只會早一個月前慢慢温, 返工時候比定練習或PAPER小朋友自行做, 放工回來CHE ...
我都係一早開始溫同做練習,不過個女有懶既時候,考試又安排喺星期四五,一二,我會請星期四下午重溫重點,三次考試請一日半啦!

回覆:升小一後, 會否請假陪子女溫習Exam?

我會請假溫書!留番假期同仔玩,開心d

唔會請假先啱

唔會太著意,睇下佢有幾多料

Reserve some annual leaves for revision together in exam period/week if possible.....

我不會請假陪溫習,因為下面的原因:

1. 這樣做等同鼓勵孩子依賴自己;
2. 這是對孩子不信任的表現,等同向孩子發放這樣的信息「沒有了我,你是不行的!」

我會教他擬定時間表並鼓勵他依計劃完成各樣事情,但不會無時無刻監管著;是很難做到,但我會不斷提醒自己,因我的任務是助他自我成長。

jc2009  讚成; 從小養成讀書係佢自己的責任, 遇到困難時父母會協助佢...  發表於 13-7-23 12:32
HHCCMama  絶對同意! 雖然身邊好像越來越多朋友這樣做, 但我都覺得無這個需要。 只是每天安排他温習/做些練習, 回家再幫他對。 漫漫長路, 一起努力!  發表於 13-7-4 16:34
308  agree. 我今年九月小朋友小一. 我都提醒自已有這種態度  發表於 13-6-28 10:33
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

我女小三,我每次都請假陪佢温書,其實係精神上支持佢,返學接送、陪佢食午餐、温完書又同佢落公園玩。

我冇請假陪溫書, 但有同佢 set timetable, 指導佢邊日溫咩. 結果都滿意的.

王國會長

Littlepa 發表於 13-6-27 13:14
我沒有經驗跟小孩溫習, 應如何溫習?
怕孩子心散不溫習, 或他們都不知如何入手, 你們會否請假呢?
(每科0.5天 ...

平時每天都有溫習, 考試那幾日會請半日假復習, 所以都只係一共請一日半.

我唔會請假, 每日會安排佢自己溫邊啲, 等佢學習要自動自覺去做

My daughter is going to be P.3 this year..in the past 2 years, I took 3 x 0.5 leave in afternoon, total will be 1.5 days leave for each exam. Take leave during her exam is a kind encouragement and support especially when she's still young in early Primary stage.

我仔小一時,我同先生都分别有請假陪他温習,小二開始沒有請假,同佢講我們沒有假,但他很想我哋陪他,成績都可以,今年升小三

其實若平日有跟開囝囝功課,用不用在考試期間請假陪温習,只有跟功課的人最清楚。每個小朋友性格不同,學習習性不同,父母的要求不同,很難一概而論。

我冇請,因為唔會考試前先溫書。

試過有請半日的,也試過冇請,有請假的當然成績好些,不是她不自覺,而是温到唔明的冇人幫她解答或舉一反三,到考試出到仍然唔太明白
‹ 上一主題|下一主題