用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行報邊間被取錄機會大D?
樓主: happy_lavender
go

自行報邊間被取錄機會大D?

醒目開學勳章 王國會長 貢獻勳章

簽名被屏蔽

引用:據我所知自行配額係會分甲乙2部份+(各50%)+

原帖由 QQilky 於 13-07-20 發表
據我所知
自行配額係會分甲乙2部份 (各50%) 即係自行學位有
(100個, 咁甲部份就有50名, 而乙部份亦都有50名 ...
其實如果世襲生超額,在那裡搶額這點,有些疑問!有好些書籍和網站都說搶大抽獎那50%的位,但我早前查看教署條片,佢係搶計分生的位啊!可能更改了!

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

醒目開學勳章 王國會長 貢獻勳章

簽名被屏蔽

引用:Quote:happy_lavender+發表於+13-7-20+12:0

原帖由 QQilky 於 13-07-21 發表
咁睇, 我以地區呢講, 將軍澳同筲箕灣中學比, 緊係首選係筲箕灣, 因為將軍澳真係冇乜好中學,
我都有朋友因 ...
咁又係,尤其聽聞東區中學Band 1位過盛。

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

將個帖浮番上水面先,相信有些資料對大家有參考價值。

QQilky 發表於 13-7-21 01:56
咁睇, 我以地區呢講, 將軍澳同筲箕灣中學比, 緊係首選係筲箕灣, 因為將軍澳真係冇乜好中學,
我都有朋友因 ...
第日升邊間中學,係好受父母的住址影響架

回覆:舊基灣(25分)和將循(20分),自行報邊間被取錄機會大D?

Needless to think, 舊基湾unless you have 私校back up

如果近女麻女麻有照應,又有堂兄同佢讀同一級,又有堂姐旁住,三十五分鐘車程都唔算遠,我諗我會選舊基灣多D...

回復 siden 的帖子

尋覓私校中…………

回復 Snafkin 的帖子

不過學校較傳統,功課亦多,阿仔讀啟思幼稚園,坐唔定又多嘢講,未必咁易融入傳統學校;不過,如果無私校收,都唔到我揀!

回復 solomonwong 的帖子

都係嗰句,收咗先講。小一都未諗掂,未有時間睇升中啲嘢住。

回復 solomonwong 的帖子

據教育局的中學學位分配辦法,學生所屬的升中校網為其就讀小學坐落的行政區,並非受家長住址影響。