用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行報邊間被取錄機會大D?
樓主: happy_lavender
go

自行報邊間被取錄機會大D?

唔知舊基灣幾時公布升中派位成績呢?
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回覆:舊基灣(25分)和將循(20分),自行報邊間被取錄機會大D?

報左啦

回復 whywhywhywhy 的帖子

唔該,昨天還未見,即刻上學校個web睇吓先!
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回復 happy_lavender 的帖子

7月12日回校交費先知....

回復 felixeatcat 的帖子

謝謝回覆。

felixeatcat 的帖子    HI, 我今天買書及校服, 但發現原來沒有校車及保母車到將軍澳, 今次真係R爆頭, 因我要上班的.

無校車咪好麻煩?試吓在學校問吓有無其他同學仔都住將軍澳,夾錢租車得唔得? 再唔係問問學校幫唔幫到手?

樓主我跟你情況相似,家住tko,自行20分揀教會學校,我先生母校89校網中唔錯的學校,有25分應該入硬,中學派位沙田區band 1中學多選擇過tko好多。唯一難題是要搬家。。。賣樓買樓確實一大決擇,不過為左個仔如tko直資無offer都只有搬。
我心儀真道,會再報陸慶濤和播道,希望有offer啦。

回覆:NANAAU 的帖子

沙田又真係遠咗D喎,但如果間學校學術成績好又適合小朋友,别無他法下都只能搬家!不過最好早D搵地方搬,盡量不要讓小朋友同時適應太多轉變,以免影響情緒。我升小五時搬家轉校一齊發生,因唔捨得舊街坊和同學,唔開心咗半年呀!重經常偷喊,諗起都覺得當時好慘。

回覆:felixeatcat 的帖子

最後解決了返/放學無校車的問題嗎?

回覆:happy_lavender 的帖子

無可能,25 sure win, 我有兩個朋友話比我聽,佢哋今年20入(宗教分),20才要抽,25 sure win. 因為不少人也會選新基湾,競爭仲激烈!

引用:回復+ANChan59+的帖子 昨天上過google查到

原帖由 happy_lavender 於 13-06-30 發表
回復 ANChan59 的帖子

昨天上過google查到係兩間基灣、邱佐榮和柴米。
丘佐榮都係搶手學校嗎?咁我真係可以試下自行喎,我係舊生,聖馬可都係啊

jenniecatcat 發表於 13-7-18 23:38
丘佐榮都係搶手學校嗎?咁我真係可以試下自行喎,我係舊生,聖馬可都係啊

...

丘佐榮係熱門. 丘佐榮沒有宗教, 如有20分機會也大, 所以係好策略.  15分也可能有得抽, 不過多人報就難中獎.  <已更正, 聖馬可中學先熱門, SORRY.>

bobbob  聖馬可係熱門??講緊小學喎  發表於 13-7-19 12:03
~easybring~

引用:+本帖最後由+NANAAU+於+13-7-13+08:53+編輯

原帖由 NANAAU 於 13-07-13 發表

樓主我跟你情況相似,家住tko,自行20分揀教會學校,我先生母 ...
可以在89網做你先生的母校,應該只得1間。值得去讀。不過由tko去那裡,真係無車。不如在附近屋苑租入,自已那層租出吧

點評bobbob  聖馬可係熱門??講緊小學喎  發表於 3 小時前

聖馬可小學(前聖巴西流小學)非熱門,但聖馬可中學是熱門。

bobbob  我知,係上面位會員攪錯咗  發表於 13-7-19 15:29

easybring 發表於 13-7-19 11:17
丘佐榮係熱門. 丘佐榮沒有宗教, 如有20分機會也大, 所以係好策略.  15分也可能有得抽, 不過多人報就難中獎 ...

唔知關唔關中國婦女會中學事,但有個正面信息:丘佐榮小學及中國婦女會中學在我讀小學時(198X年)並非受歡迎學校,但經校方的多年努力下,他們現時很受歡迎,這證明只要學校有心改善求進步,成功指日可待。

bobbob  風水輪流轉,慈幼以前係東區好受歡迎,家陣。。。  發表於 13-7-19 15:30

點評bobbob  風水輪流轉,慈幼以前係東區好受歡迎,家陣。。。  發表於 53 秒前

係囉!唔明點解搞到咁?有點唏噓!

happy_lavender 發表於 13-7-19 15:26
唔知關唔關中國婦女會中學事,但有個正面信息:丘佐榮小學及中國婦女會中學在我讀小學時(198X年)並非受歡 ...
好同意, 攪好間學校不能一朝一夕, 要成team同心先得, teammates包括家長配合. 歸屬感也十分重要.  校長要本事, 也不能為我獨尊, 有佢講無人講.
~easybring~

引用:Quote:happy_lavender+發表於+13-7-19+15:2

原帖由 easybring 於 13-07-19 發表
好同意, 攪好間學校不能一朝一夕, 要成team同心先得, teammates包括家長配合. 歸屬感也十分重要.  校長要本 ...
没錯,teamwork很重要!

回覆:舊基灣(25分)和將循(20分),自行報邊間被取錄機會大D?

本人是13/14學年的,家住將軍澳,又係唸港島區中學網好d,自行20分入左舊基湾(舊生),但原來係冇校車過海,自己揾保母車,車費都要2千蚊,後來有直資收左,再衡量過基湾d谷同功課量,最後選擇直資一條龍唔驶煩

引用:本人是13/14學年的,家住將軍澳,又係唸港

原帖由 518bb 於 13-07-19 發表
本人是13/14學年的,家住將軍澳,又係唸港島區中學網好d,自行20分入左舊基湾(舊生),但原來係冇校車過海 ...
這個確是問題,我心儀的直資如果唔收阿仔,自行基灣又收的話,會由太太接送,計過若坐地鐵,由屋企到學校約需35~40分鐘,都OK嘅。