用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實已經很幸運
go

其實已經很幸運 [複製鏈接]

近日眼見很多媽媽為子女叩門而疲於奔命,自覺真的很幸運。
雖然小兒考直資全軍覆沒,只有一間私小錄取,而且在自行階段已被獲派區內龍頭小學。當我還在掙扎讀私小還是津校的同時,已有無數媽媽由等自行、大抽獎、叩門,等等等到這一刻仍在等............無休止的等,足足等足大半年。
我........的確要感恩。
   1    0    0    0

skmibb 發表於 13-6-27 10:17
雖然小兒考直資全軍覆沒,只有一間私小錄取,而 ...
你日後會發現,你個仔小一嘅同學仔,用了多少心血才能入到該龍頭小學。所以要好好珍惜那個小一學位,比心機好好教他努力讀書。

引用:近日眼見很多媽媽為子女叩門而疲於奔命,自

原帖由 skmibb 於 13-06-27 發表
我也是幸運的一個,這一年間由選校、面試到派位,也是平穩過度,真的感恩!
期望各位媽媽最終也得到所想要的!

skmibb 發表於 13-6-27 10:17

我可能比你還要幸運, 因為小女自行衰咗, 考私校只有一間收, 很合適的, 其他offer則一概沒有, 所以, 連考慮要哪一間的空間都沒有, 煩都不用煩。可能天父知道我這個人三心兩意, 為怕我選錯了, 所以由衪幫囡囡選了最好的吧。

chunyatmama  Same here  發表於 13-6-27 11:40
Cutemom0808    發表於 13-6-27 10:47

引用:Quote:skmibb+發表於+13-6-27+10:17+近日眼

原帖由 little_yolky 於 13-06-27 發表
我可能比你還要幸運, 因為小女自行衰咗, 考私校只有一間收, 很合適的, 其他offer則一概沒有, 所以, 連考慮 ...

回覆:其實已經很幸運

懂感恩的人最幸福

MCLIAN  Totally agreed.  發表於 13-6-27 17:55
happy_lavender    發表於 13-6-27 13:49
MARGLAM    發表於 13-6-27 10:52

我相信上帝早已預備

happy_lavender    發表於 13-6-27 13:49

其實幸不幸運在乎自己怎样看, 我也覺得自己很幸運.....

當其他小朋友去考直資或私校時, 我與仔女在公園, 在樂園玩耍中.....
我自行衰左, 大抽奬衰埋,  只揀三間小學叩門,  雖然過程有小許辛苦, 沮喪...但我還是覺得很幸運, 因為最終也有一間小學成功取錄了.....

MCLIAN  Congrats!  發表於 13-6-27 17:56

little_yolky 發表於 13-6-27 10:33
我可能比你還要幸運, 因為小女自行衰咗, 考私校只有一間收, 很合適的, 其他offer則一概沒有, 所以, 連考慮 ...

感恩...god bless u

引用:我相信上帝早已預備

原帖由 sammiyy 於 13-06-27 發表
我相信上帝早已預備
真係諗都冇諗過會如願,諗番六月一日,我抱著衰梗的心情,施施然中午才去派彩中心,估唔到得咗。
所以我信冥冥中自有主宰!

個太陽好曬

MSBOY    發表於 13-6-27 12:33

引用:其實幸不幸運在乎自己怎样看,+我也覺得自己

原帖由 OasisMa 於 13-06-27 發表
其實幸不幸運在乎自己怎样看, 我也覺得自己很幸運.....

當其他小朋友去考直資或私校時, 我與仔女在公園,  ...
Agreed! 結果滿意,如願以償,風平浪靜,當然要及識感恩!但當不如意,沮喪時,是否都識感恩呢?

OasisMa  未成功時, 我同我朋友說 "他在無可指望的時候, 因信仍有指望, 他的信心不至軟弱".....我有信仰, 一切依神旨意行事....  發表於 13-6-27 11:44

我比較幸運, 9月開始報名直資, 期間左去右去, 12月知結果, 回想起, 其實都很短暫. 感恩!

引用:Quote:skmibb+發表於+13-6-27+10:17+近日眼

原帖由 cuccw 於 13-06-27 發表
你日後會發現,你個仔小一嘅同學仔,用了多少心血才能入到該龍頭小學。所以要好好珍惜那個小一學位,比心機 ...
我都知有好多人1-1-1,甚至叩門都失敗,所以我當初仍有得選擇應該已是幸運兒,雖則考不到直資學校而耿耿於懷,因考直資學校時才發覺要考串字,數學應用。天真的我當然沒有為小朋友裝備,結果當然不果。

skmibb 發表於 13-6-27 12:45
我都知有好多人1-1-1,甚至叩門都失敗,所以我當初仍有得選擇應該已是幸運兒,雖則考不到直資學校而耿耿於懷, ...
冇緊要啦,大把人有準備都失敗.不用耿耿於懷喎

熙fi媽媽  我仲系不能釋懷  發表於 13-6-27 14:32

cuccw 發表於 13-6-27 13:06
冇緊要啦,大把人有準備都失敗.不用耿耿於懷喎

個問題係有啲直資學校簡介會話面試只著重小朋友個人特質、個性而去評估。但事實就又要串字,又要問數學題。講一套,做一套!

fion_yinyin 發表於 13-6-27 11:35
個太陽好曬

唔好咁講啦, 這是作為人類的自我調適機制, 否則咁玩法, 好易發顛。

所以我經常這樣想:
1. 有好學校收--感恩:因為唔駛好似其他家長咁慘要等大抽奬等叩門結果
2. 有二線叩門收--感恩:因為這間也不錯, 已經好過好多人了
3. 暫時沒有學校收--感恩:天將降大任於斯人, 必先勞其筋骨, 餓其體膚, 苦其心智。可能我是要做大事的
4. 真的沒有學校收--感恩:起碼我的小寶寶是健健康康, 人見人愛的, 神待我已經不薄了

人生就這樣想著, 可能會快樂一點點, 精神科床位就不會咁緊張。

熙fi媽媽  這樣想人就會開心一D  發表於 13-6-27 14:33

其實在六月一日前,有人問我,當幸運的人好點,還是有實力的人好點,當時我都不知要怎回答,但經歷了這個六月,我可以大聲同各位講,是當個有實力的人好點,因為運氣真的一時時的,誰能把運氣一直長留身邊先,比你好彩派入,當然呢個六月係唔洗咁大壓力,唔洗咁辛苦,唔洗咁担心,但...之後六年呢!叩門而入,反而可以讓你放心一點係,只要努力教好小朋友,黎緊六年,一定唔洗再担擾咁多。

樓主,我都好替你開心,我都覺得自行、考私校,統一、叩門,甚至無offer都好,大家都要心存感恩,因為當你放開後,你會發現學校同其他家長對你與小朋友架支持與真誠鼓勵,係幾咁有愛,父母同一時間齊心合力為兒女部署,全部都係充满著愛,還不值得感恩嗎?

回覆:其實已經很幸運

看了大家的正面帖子,像一陣清風吹來,我也很感恩!

‹ 上一主題|下一主題