用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 樂基 VS SC
go

樂基 VS SC [複製鏈接]

請問如果係樂基 VS SC,大家會點選擇?

9    0    0    0

回覆:樂基 VS SC

幾時交第一期學費?

樂基

引用:我選樂基 +

原帖由 galaxybag 於 13-06-26 發表
我選樂基
請問點解選HKPS ?

引用:樂基

原帖由 lorettalamlai 於 13-06-27 發表
樂基
請問點解選HKPS ?

Of course SC!

兩間語文環境都很好,一間出名,一間小校及更小班教學。入讀名小的比率亦相近。你有兩間的offer嗎?這類問題以前都有張貼過,各花入各眼。

醒目開學勳章

我鍾意細校!

我今年面對相同問題,最終選擇樂基,原因如下︰
-樂基小班(20人vs30人)小校,小朋友得到較多關注
-樂基的校車巴是自設,校車上落點樂基比St. Catherine安全
-樂基中英班是雙班主任,有外籍英文老師,St. Catherine中英班只有每天20分鐘英語。
-樂基學費相對平,雜費也少。
-樂基是原校直升,K1時小朋友不用再適應新環境。

回覆:bbrmb 的帖子

Sc. HKPS  的 interview 太求其了。不喜勿插

引用:我今年面對相同問題,最終選擇樂基,原因如

原帖由 bbrmb 於 13-06-27 發表
我今年面對相同問題,最終選擇樂基,原因如下︰
-樂基小班(20人vs30人)小校,小朋友得到較多關注
-樂基的校 ...
我其實有小小複雜,我大女現在k2 SC,講真,好滿意,英文20min,又好神奇地,個net成日出現,佢返黎可以同我全英對答。學費係今年加咗貴咗,4k多d 11期,上年3千6 10期咋。我眼見同學d弟妹都未必收,所以要為細女打算下。

至於細女,佢係11年12月出世,可想而知,我會幾頭痛。跟龍又多人,跟兔又超細。於是,我上年開始搵學校,greenfield 收,做超細b 14年1月插班,重極近屋企。今年尾14年,我會考HKPS n班,下年15年尾考SC K1同其他幾間幼稚園。In case HKPS收,我係咪應該即退greenfield 學等9月開學呢,咁如果9月開學,11月就考其他學校,個女又唔知ready未呢。當然,以上係基於個女有幸考到啦。起碼有greenfield ,我個心都定d,乜都無咪greenfield 囉。

你地可能會問點解唔比佢一直讀,唔好諗考到其他就退學。唉,我夠想啦,如果得一粒女就話啫,我2件化骨龍女,資源唔太充裕,如果大女有幸考到好直資/私小,又一筆,真係要計劃下呀。否則,我要出返黎工作,唔可以陪佢地讀書,佢地又唔可以幫我做家務喇(無請工人,正努力train佢地唔做港女+介公主病中)。

引用:Sc.+HKPS++的+interview+太求其了。不喜勿

原帖由 webpaupau 於 13-06-27 發表
Sc. HKPS  的 interview 太求其了。不喜勿插
我當年同大女考2間k1 only, SC 好認真呀。不過我考咁小間,不應比評語。

兩間我都有去in, 純粹講面試,個人認為SC比較認真。

引用:Sc.+HKPS++的+interview+太求其了。不喜勿

原帖由 webpaupau 於 13-06-27 發表
Klt hkps in得好求其,反而sc in得好認真喎。 fo tan hkps 正常interview, 老師都認真架

回覆:ozoz 的帖子

那為何選樂基呢,現在學費亦要5千多(10期),超大B亦不一定收。你的大女讀SC,細女做超大B報讀勝算大D.

我一直以為你已有兩邊offer, 正在煩惱選那個好。如果你大女正讀SC而非常滿意,為何要考樂基呢? 二個小朋友讀同一學校也方便照顧呀!
同意樂基今年的面試頗草率,當中原因不猜測了。但我認同樂基教學方法,重思考,訓練表達能力,培養閱讀興趣,愉快學習。我個人既選擇原因只供參考,始終每位家長要求都不同。

補充,我說學費比較便宜是指PN, K1應是SC平一點。

引用:Quote:原帖由+webpaupau+於+13-06-27+發表S

原帖由 jjess 於 13-06-27 發表
Klt hkps in得好求其,反而sc in得好認真喎。 fo tan hkps 正常interview, 老師都認真架

...
我的意思是我會選sc。HKPS 面試求其。

引用:那為何選樂基呢,現在學費亦要5千多(10期

原帖由 wingchun1083 於 13-06-27 發表
那為何選樂基呢,現在學費亦要5千多(10期),超大B亦不一定收。你的大女讀SC,細女做超大B報讀勝算大D.

...
我知HKPS 都係好學校,所以想比細女try囉。至於SC,家姐讀都無感情分𠺢,加上到時考,家姐升咗小一,更無感情分可言啦。

‹ 上一主題|下一主題