用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 每個小朋友都補習,有無例外?
樓主: Bengylum
go

每個小朋友都補習,有無例外? [複製鏈接]

引用:阿仔升小四,呢三年成績好像過山車咁,全級

小女將升二年級。想請問外出補習是做D乜?俾本課本補習老師教?

學校的課程無得撰擇,讀一些適合她程度的課程該不算是補習!

EK好多小朋友都無補習的,我都無……
香港這個關頭,梁特首和林鄭和一批官員準備去廣州輕鬆兩日了……政府的態度沒有最差,只有更差……

回覆:每個小朋友都補習,有無例外?

阿仔補習後成績有進步,所以呢筆錢冇得慳.

醒目開學勳章

joanthony 發表於 13-7-2 22:20
小一第八 小三跌到五十?
係小二數學有三版冇做,得6x分,平均分數84.xx,全級50。
全級由10名之內、1x、2x、3x、4x、50全部經歷過

回覆:elizatyy 的帖子

小三升小四,全職媽媽,所以自己跟,做左私人全補,如果老公俾番補習費用俾我都唔錯。不過,正如其他人講,會勞氣傷神。

Bengylum 發表於 13-6-26 15:55
身邊大部份小朋友都補習,甚至幼稚園學生都話要補習,究竟有無例外?

我小朋友小一到小五無補習,功課,默書,考試自動波,我簽名同提醒佢有咩粗心大意地方(呢點勞氣D)要注意,成績無問題.

不用補習的學生是指沒有專人/家人指導之下進行增潤/保底。

唓,咁講個個都補習啦。

我同阿仔讀故仔係補習,叫阿仔讀故仔俾我聽都係補習。

咁小孩子一出生就補緊習,好驚!!!

唔係,係未出世已補習,不是說要胎教,又要同胎兒說話,聽音樂,講故事......

天氣熱,講吓笑!!

引用:咁小孩子一出生就補緊習,好驚!!!唔係,係未

原帖由 MC1128 於 13-07-03 發表
咁小孩子一出生就補緊習,好驚!!!

唔係,係未出世已補習,不是說要胎教,又要同胎兒說話,聽音樂,講故事......

醒目開學勳章

hadwinboy 發表於 13-7-3 14:48

即係所謂:輸在起跑線上

窮得無辦法,所以從來唔畀人地賺,自己同阿女補習,慳番多少。

我仔小三, 無補, 成績中上, 我只負責對功課, 不過開始想搵補習, 因為老師話小四d野好深, 九月開左學睇下點...
p.s. 我是要返工的媽媽.

引用:身邊大部份小朋友都補習,甚至幼稚園學生都

原帖由 Bengylum 於 13-06-26 發表
身邊大部份小朋友都補習,甚至幼稚園學生都話要補習,究竟有無例外?
我唔搵補習俾小朋友,因為我嚇佢地如果衰到要補習,就沒有時見爸爸媽媽;況且靠人不如靠自己,中學生入大學後冇補習後唔識自己讀書咁,連考ielts, 考公務員都靠補習社,怪唔得有D去見工嘅,阿媽都要跟實;可以的話,由細開始唔好靠補習,多睇書、報紙,補充下D commonsense

引用:我女升2年級,佢上堂比較留心,暫時都無補

原帖由 angeldumbo 於 13-07-02 發表
我女升2年級,佢上堂比較留心,暫時都無補習呢個需要
你有冇買其他練習做㗎

除了學校免費那種,我大仔現在中二了,都從未比過一分錢補習。細仔現有,但最主要是因我無工人,又要返工,所以去補習填塞時間。其實同成績没一定關係。吾一定人做咩,就要跟。-

阿女從小一至六年級都冇補過,自動波,如有唔識嘅野,佢會自己主動去問老師,而我就到考試時會跟一跟佢考咩,然後提點一下佢點温就行!希望升上中一後都唔使補住,慳番d錢錢可以學下其他活動!

引用:Quote:joanthony+發表於+13-7-2+22:20+小一

原帖由 kwan1981 於 13-07-03 發表
係小二數學有三版冇做,得6x分,平均分數84.xx,全級50。
全級由10名之內、1x、2x、3x、4x、50全部經歷過:q ...
好大刺激喎

王國會長

Bengylum 發表於 13-6-26 15:55

我囡平時都明上堂所學, 自己又會做晒功課, 所以小一到小五都冇出去補習, 9月升小六都冇咁打算.

‹ 上一主題|下一主題