用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果有舊教科書可以用,你會用嗎?
go

如果有舊教科書可以用,你會用嗎?

在小學用舊會不會不太好吖。
因朋友俾了一套課本,唔知用唔用好。

回復 avancea 的帖子

我會用,除非學校或老師不准,順道教孩子惜物。孩子多大?若年齡合適,順便告訴他/她,政府要擴建堆填區的爭議

引用:如果有舊教科書可以用,你會用嗎?在小學用

原帖由 avancea 於 13-06-26 發表
在小學用舊會不會不太好吖。
因朋友俾了一套課本,唔知用唔用好。
視乎舊成點, 如不是太花太殘會用。

主科,尤其數學就不好,因都會做課內練習,又要貼貼紙。

我仔以前p2-p6 閒科全用2/3手,同校學兄媽咪比。 中文,常識書都用2手。 英文唔得,喺因為要貼sticker 在工作紙嚟交功課。

囡囡至今小四都係用舊書, 除非是新版則要買!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

醒目開學勳章 王國長老

回覆:如果有舊教科書可以用,你會用嗎?

用得就用,太花擺屋企當士啤

我細女用家姐舊書,相差三年

我從小二一直用舊書, 沒問題, 我們學校長期回收舊書, 家教會再分發給家長,
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]