用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應如何選擇 小一部署
go

應如何選擇 小一部署 [複製鏈接]

My son is a small boy (born in oct 09) and now in SC k1. Mommy is 油天old girl and daddy is St Paul Boys old boy.

如果小兒有25分入舊油天(religion + old girl), 我应否為他repeat 1年做大仔?
很多爸爸朋友的兒子也入不到st paul boys, 剛好他們也是small boy。

真心望賜教!thx

2    0    0    0

回覆:應如何選擇 小一部署

其實你想佢入油天定SPB?如入油天就不用repeat一年啦!

回覆:kaboBB 的帖子

i wish he can get in SPB.

無沖突,25分自行照揀舊油天,入到油天鍾意今年考SPB又得,出年先考都得,年年唔得年年考都重得

comemon999    發表於 13-6-28 09:10

我朋友仔仔spb 小二. 11月細仔, 也是讀sc.當年面試英文好, 中交唔得, 但好talk 得. 好外向. 所以spb會不會是睇interview 表現多些呢?  

引用:無沖突,25分自行照揀舊油天,入到油天鍾意

原帖由 loveDD 於 13-06-26 發表
無沖突,25分自行照揀舊油天,入到油天鍾意今年考SPB又得,出年先考都得,年年唔得年年考都重得 ...
冇錯

引用:無沖突,25分自行照揀舊油天,入到油天鍾意

原帖由 loveDD 於 13-06-26 發表
無沖突,25分自行照揀舊油天,入到油天鍾意今年考SPB又得,出年先考都得,年年唔得年年考都重得 ...
先謝謝你的回覆!
你意思先入油天P1,再考插班入SPB P2? 不用做大仔?

引用:我朋友仔仔spb+小二.+11月細仔,+也是讀sc.

原帖由 hadwinboy 於 13-06-26 發表
我朋友仔仔spb 小二. 11月細仔, 也是讀sc.當年面試英文好, 中交唔得, 但好talk 得. 好外向. 所以spb會不會 ...
但小兒比較內向,我都好worry!

心儀spb, 做大仔好bor, 做大仔,自行照報油天,同時照apply st paul boys, spb 收咪唔去油天,有油天做back up, 想點玩都得啦

http://www.edb.gov.hk/attachment ... 13_poaleaflet_c.pdf

janelle427 發表於 13-6-26 16:07
先謝謝你的回覆!
你意思先入油天P1,再考插班入SPB P2? 不用做大仔?
你小朋友2009年10月出世,應該報考2015/16年度小一。到出年9月,你可以在自行分配學位選擇以25分報舊油天,計分制唔理大細仔,只要喺之後9月入到小一時年滿5歲8月便可,即係你合資格!  自行分配學位結果通常會在11月底/12月頭公佈,SPB 1ST INTERVIEW 通常會在10月,12月再通知有無機會入1月的2ND ROUND,即是說你唔需要擔心因為SPB早出結果而要放棄自行分配學位的申請。無論你最終可否以自行資格入舊油天,你都可以照報SPB 2015/16年度的P1,如果唔得,先讀一年舊油天再決定考唔考多次 2016/17年度嘅SPB P1 或插 P2。

引用:Quote:原帖由+hadwinboy+於+13-06-26+發表

原帖由 janelle427 於 13-06-26 發表
但小兒比較內向,我都好worry!
不用擔心,你有油天 back up. 去馬吧!

thanks so much for your valuable opinions!

引用:Quote:原帖由+janelle427+於+13-06-26+發表

原帖由 hadwinboy 於 13-06-26 發表
不用擔心,你有油天 back up. 去馬吧!
25分油天基本上入硬!

janelle427 發表於 13-6-26 14:47
My son is a small boy (born in oct 09) and now in SC k1. Mommy is 油天old girl and daddy is St Paul  ...

SPB好似有計分制,首名+old boy已win左好多人,除非interview時校長分好差,否則已好大機會了

引用:Quote:janelle427+發表於+13-6-26+14:47+My

原帖由 Cutemom0808 於 13-06-27 發表
SPB好似有計分制,首名+old boy已win左好多人,除非interview時校長分好差,否則已好大機會了 ...
oh really? hope he can get in la!

janelle427 發表於 13-6-27 11:36
oh really? hope he can get in la!

有油天在手, 心情好啲, 個人都定啲, interview表現又會好啲Good Luck。

唔好做細仔, 無端端俾多年錢, 又無學多咗嘢, 又唔係話大仔入硬, 到時又係讀番油天咁仲蝕大本。阿囝雖然內向, 但一定有一兩樣強項, 就响呢一年去盡佢, 幫唔到多忙都幫到少忙, 關鍵時刻可能就係救命符。

樓主係唔係想repeat k3 考spB,如唔收先自行入油天?定入了油天,考SpB小一?第一SPB是否容許小一考小一,第二,每人只可有一次派位機會,唔知自行可否冇限次?

引用:樓主係唔係想repeat+k3+考spB,如唔收先自

原帖由 cautionchan 於 13-06-27 發表
樓主係唔係想repeat k3 考spB,如唔收先自行入油天?定入了油天,考SpB小一?第一SPB是否容許小一考小一, ...
不是呀,我想repeat k2做大仔, 希望入到SPB!
但因有25分入油天,所以想問下意見应否這樣做!
我們是住在12校網。 津校最想入華仁or st joe. 但只有20分,机会比較小。

‹ 上一主題|下一主題