用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2013 U3 畢業禮 (用家對YORK既評價)
樓主: maxtimma
go

2013 U3 畢業禮 (用家對YORK既評價) [複製鏈接]

我囡係今年York PN既學生,雜費其實學校有個list俾你自己揀,買就tick, 唔跟學校買可以自己預備,到時到候交去學校就ok, 當然做學生証哩d實要俾架啦,但好reasonable我諗間間私校都一樣

maxtimma  同意  發表於 13-6-27 13:39

回復 三眼怪 的帖子

小兒入左英華,同學當中有考入協恩、st paul convert、培橋、港同、音小、APS,叩入新舊油天
兒童是世界上最快樂o既人兒,兒童是多可愛~~

我舊年懷住戰戰驚驚既心情開學,讀左一年之後既今日,我懷住萬般不捨既心情離開,真係好彩當日有親口去問讀緊york既用家之後決定俾個囡入讀!

我舊年懷住戰戰驚驚既心情開學,讀左一年之後既今日,我懷住萬般不捨既心情離開,真係好彩當日有親口去問讀緊york既用家之後決定俾個囡入讀!

回覆:2013 U3 畢業禮 (用家對YORK既評價)

請問佢地點教Cambridge?

maxtimma  Don't know  發表於 13-6-27 19:46

請問學校多唔多親子活動??

回覆:maxtimma 的帖子

Maxtimma, ur son studies in the international class??? How to join the international class?? Thanks!! The result for local stream students also good?

maxtimma  No, my son studied in local stream  發表於 13-6-27 19:46

回覆:evil 的帖子

唔知佢點教cambridge 只知好好因為個個都考得好就算家長唔理都唔會考得太差

maxtimma  係,最多差二三個盾  發表於 13-6-27 19:47

我仔都有13-14年york K1 offer, 我考慮緊。因為听說york既小朋友品行無咁好,可能因為對net多。佢地較free。但我對仔仔既紀律要求都比較高。用家可以分享下嗎?

回復 Aprilbaby 的帖子

大部份都好好,不過仲有一兩個比較粗魯,我諗都好正常~
同埋品行同本身性格、家教都好有關係....唔關學校教法或NET多少事...至少我見過老師會話D唔乖既小朋友(both local teachers and NET)
兒童是世界上最快樂o既人兒,兒童是多可愛~~

我本人都好鐘意 york, 覺得真係一分錢一分貨,但係我好想知 K1 究竟有幾多班,老師會唔會好 green?

DiamondHill  I did not find the net teacher is stable.  發表於 13-7-3 20:21
maxtimma  20幾近30班,每年都有新老師黎舊老師走,承接唔錯因雙班主任,其中一位會更資深  發表於 13-6-30 13:46

小兒讀pn,真係好多謝york班主任,對小朋友真係無微不至,初時返學不適應,要班主任抱足全程,自己抱都手痛死喇,難得有如此有愛心的Ms,贊york

mrschiang  我囡都係岩岩pn畢業,會唔會係同學仔?  發表於 13-7-3 13:22
maxtimma    發表於 13-7-3 11:38

其實想問下,讀得YORK既小朋友,佢地英文好,會唔會佢地家庭背景(父母英文都好好,係屋企都係英文溝通) 都有一定英文程度,所以英文會好?

maxtimma  我無同仔仔講英文,因為佢既發音仲準過我,我怕影響佢,只係同佢睇下英文書咁  發表於 13-7-3 17:07

對YORK越來越有信心..

maxtimma    發表於 13-7-3 17:08

回覆:maxtimma 的帖子

maxtimama,請問你小朋友係主流班抑或国際班?

maxtimma  主流班  發表於 13-7-3 23:36

我仔都有黎緊14-15年k1 offer,都唔知讀唔讀,因為聽人講過學費係$3xxx-$4xxx,但加上雜費同額外cambridge費用,要成$8xxx/月??係咪真架?

maxtimma  計埋校車、雜費、茶點平均約$5xxx一個月  發表於 13-7-4 13:21

回覆:Laivy 的帖子

應該唔係。雜費係半年先俾一次和可以每項買,唔一定買哂。

每月應該只有學費和校車(如果要坐)。

K2和K3會有一個額外多元智能班(好似3千幾一個月),係學校揀選學生參加,而可以參加的同學亦係自己選擇參與。

Cambridge係星期六興趣班,加強考試訓練,亦係自己參與。

囝囝今年PN, 計劃K1都會留York.

maxtimma  多元智能班唔一定要讀或可自行報適合自己既課程  發表於 13-7-4 13:32

引用:其實想問下,讀得YORK既小朋友,佢地英文好

回復 TeriAnla 的帖子

Cambridge係星期六興趣班,加強考試訓練,亦係自己參與。
請問幾多錢一個月架?? 咁計法, think 仲貴過york.
‹ 上一主題|下一主題