用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 跑馬地聖保祿vs嘉諾撒聖方濟各
go

跑馬地聖保祿vs嘉諾撒聖方濟各

2間都是好學校,如要真的要選擇,可否作如下比較
校風-2間都好
學術-2間不相伯仲
校舍-1間下年要去柴灣讀幾年,另1間新D
功課測驗考試-st Paul 稍多過st Francis
中學派位-2間都是大部份去番自己直屬中學,去其他學校則沒有資料
直屬中學水平-2間差不多

以上粗略比較,大家有沒有補充呀?

仲有一間轉直資,一間相信唔會轉。如果介意搬來搬去,就不如揀間新校舍settle down 算。結論:2間都是好學校,邊間收入到都唔會衰。

還有...學制-st paul 上下午(過幾年轉全日),st francis 全日
活動,課外活動-不知(有沒有家長講吓)

回復 greenlover 的帖子

阿囡現讀聖保祿天主教小學小一, 過去一年功課不多, 平均4至5樣, 好多時, 她在學校已完成一半功課, 甚至完成所有(只是間中一兩次), 默書則中英文輪流一個星期默, 測驗經常有, 聖芳濟各測驗是不是都這樣多呢? 有待其他家長講解......

回覆:七點半 的帖子

好多謝你的資料呀。
請問學校有無乜野活動,會不會放學留低玩㗎?定星期六番去玩呢?

引用:好多謝你的資料呀。 請問學校有無乜野活動

原帖由 greenlover 於 13-06-26 發表
好多謝你的資料呀。
請問學校有無乜野活動,會不會放學留低玩㗎?定星期六番去玩呢?

...
sp返半日, 返下午就課前ECA, 上午班就放學後, 兩樣都要管接管送,自行安排午膳, 低年班太細, 比較論儘。 sat 都有ECA, 但學校球類,田徑,游泳隊要經選拔, 不是你想參加就得。

sp 測驗喺一星期一科, 一學期兩測一考, 有時會撞默書。 希望2014轉全日制後可減少次數。

SF 一年3考,期間好多小測喺突擊嘅。 以小一計功課量> sp. 返學時間好長, 返得比人早, 放得比人晏。

引用:2間都是好學校,如要真的要選擇,可否作如

dup

pooh仔 發表於 13-6-26 12:43
sp返半日, 返下午就課前ECA, 上午班就放學後, 兩樣都要管接管送,自行安排午膳, 低年班太細, 比較論儘 ...
好多謝你的資料呀。sp 老師是不是都很好呀?(不是很嚴那種)

引用:Quote:pooh仔+發表於+13-6-26+12:43+sp返半

好多謝你的資料呀。sp 老師是不是都很好呀?(不是很嚴那種)
我女1年級, 暫時所教佢哋嘅老師都好好, 唔會亂鬧/罰學生,我自己都感覺到其他老師都好nice.
亞女班個數學老師好好, 有學生在功課上遇到某些課題做錯/理解上錯誤, 老師會叫某些學生留小息解釋,讓佢地清晰明白,返咗一年,見起初唔合格(低分)嘅同學,都有大躍進(合格)。

回復 pooh仔 的帖子

好多謝你的資料呀。功課量我覺得ok。但測驗默書多會不會應付不來(e.g. 要很夜才能睡覺)
sp有沒有分精英班呀?(e.g. 高年級?)
還有小一是不是還不需要去補習住?到幾年班開始多人補習呢?
希望妳唔嫌煩啦。

引用:回復+pooh仔+的帖子 好多謝你的資料呀。功

回復 pooh仔 的帖子

好多謝你的資料呀。功課量我覺得ok。但測驗默書多會不會應付不來(e.g. 要很夜才能睡覺 ...
補唔補習就視乎家長要求,低小時父母跟貼啲喺冇問題。
亞女返下午, 晚飯後8點開波做功課, 冇詞語功課,可以半粒鐘ko鳥, 亞女班中詞行數比其餘3班特別多寫幾行, 亞女手仔寫字慢,我亦有要求佢寫整齊,約半小時至1小時先可完成。
上午食完早餐,我會預先安排佢做課外練習,溫默書(寫詞語/串字), 溫習課本等。

亞女未到高年班,唔知程度如何,答你唔到。 不過,我以過來人身份都可以講,小學階段應該不用補習。我大仔在同區男校讀都冇補(中游),全是自己買習作比佢做, 而家中一考試都喺自己搞(中上)。

ps:  im working mum.

回覆:greenlover 的帖子

sp 冇精英班,每年撈混分班,除5,6年級外。

5&6年級都一樣無分精英班, 撈均. 我地全級頭十嗰啲精英都打散哂. 無分精英班!

引用:5&6年級都一樣無分精英班,+撈均.+我地全級

原帖由 圖書寶寶 於 13-06-26 發表
5&6年級都一樣無分精英班, 撈均. 我地全級頭十嗰啲精英都打散哂. 無分精英班! ...
圖書寶寶, 我想問去到5,6年級學生知唔知自己喺第幾位置㗎?

pooh仔 發表於 13-6-26 15:16
補唔補習就視乎家長要求,低小時父母跟貼啲喺冇問題。
亞女返下午, 晚飯後8點開波做功課, 冇詞語功課,可 ...
多謝你的回覆呀,感激。

回復 greenlover 的帖子

我都無聽過阿女的同學要出去補習, 其實我自己覺得課程不是很深, 你陪她溫習下都ok......

我聽同校車高年級的家長講, 三年級開始比較深......

回覆:跑馬地聖保祿vs嘉諾撒聖方濟各

有沒有在讀的聖芳濟各家長可以分享吓呀?! 感謝!!

回復 kiufung99 的帖子

sfcs 每天平均有5-6樣功課, 中英默是輪流的, 一年3次考試, 沒有測驗, 學科評估是不計考試分, 中文較深, 英文普通, 數學較淺, 考試10名內才有名次, 每班都有2-3個留班生

回覆:small99 的帖子

小一也會留班嗎?

回覆:small99 的帖子

請問你小朋友現讀小幾?上學快樂嗎?