用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無學校已經操緊Pre S1?
go

有無學校已經操緊Pre S1? [複製鏈接]

早幾年大仔畢業無補課,無操卷。而家到個妹呢介,要操Pre S1,份卷有派返黎應該係上介既,英文都幾深下。
你地有無架?
佢地都幾慘畢業試後,TSA又操卷,又要操埋中一入學試,難以想像人地有些學校一年四考,
仲要咁操,真係好辛苦,完全無晒童年,衹記得考試同溫習。

vickycheung36  同意, 很大壓力.  發表於 13-6-28 12:34
   1    0    0    0

wwyee 發表於 13-6-26 06:56
早幾年大仔畢業無補課,無操卷。而家到個妹呢介,要操Pre S1,份卷有派返黎應該係上介既,英文都幾深下。
...

我仔學校有操TSA, 一日做兩份卷, 日日返黎叫救命.
PS1又好似無操喎, 呢排淨係聽佢講謝師宴表演, 彩排......呢啲野咋.

我仔學校都有做下Pre-S1卷, 操就冇操, 反正考晒試, 教晒書, 當做下功課, 為升中分班試作好準備都好.

黃巴士  AGREED!!  小學應費時小朋友玩到心散.  小朋友操吓做吓已痳木.  發表於 13-6-26 10:17

回復 wwyee 的帖子

Same as my kid, after P6 final exam, exercises for TSA and now exercises for Pre S1....so poor!

點解要操 pre-S1?
顯示學校的私心,要提高學生的表現應從平時教學做好,操卷無乜用,就算成績好了,又怎樣!
反映唔到該校學生真正水平,棧累咗班師弟師妹。

回復 elhihihi 的帖子

其實操下冇壞吖.... 中學用pre-S 1 成績黎分班, 我驚學校唔操tim 呀!

回覆:有無學校已經操緊Pre S1

其實我真係唔介意佢地咁做,因為一考完最後果次呈分已經心散晒,到畢業試既成績真係差左,如果再咁落去,考分班試實死梗。我諗我寫錯左標題,係做Pre S1卷,唔係操。臨到考前做其效用,我覺得衹係比佢地了解下題形同出卷形式,而考得好既我估衹有平時叻果班。

我並不反對操卷,除了學校得益之外,小朋友都有好處。分班時可以憑一個較好的成績進入精英班,而且如果係經歷過中一的家長都知道,中一那一年上學期所學的部份都只是重溫小學的課程,數學的理論更是日後數學科的關鍵。如果一個操練能夠令同學打好番小學的基礎,熟習返小學的知識,對升中一後能有一個好開始,埋下伏線,往後的學習信心隨即大增。

有同學升上中一後變得如虎添翼。在名校中還可攀上前列,愛上這種感覺,學習也變得主動、積極。有同學升上中學後變得無所適從,以前考前列的,一進中學後,卻給人家比了下去。我聽過有的家長甚至在旁勸說,band 1頭的中學係咁架喇,個個都係叻仔叻女,好難考得好。同學從此失去了學習的動力,以為在中游位置打滾就可。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 ohnono 的帖子

我個人認為在頂尖中學,大部份同學都是頂尖,學校教兒子放眼在全香港或世界,你的對手在外面,不是在校內。

黃巴士  AGREED X 100  發表於 13-6-26 15:58
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 13-6-26 12:48

我個人認為在頂尖中學,大部份同學都是頂尖,學校教兒子放眼在全香港或世界,你的對手 ...
睇完後,發覺你這個原來就係「上品無寒門」的重點。這裡的「寒」是知識上的寒,亦是見識上的寒!精彩。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 wwyee 的帖子

我仔有呀, 考完試不單上無放早,考完TSA,  重日日要做 Pre-S1, 佢都叫哂救命呀~ 讀書真辛苦~

引用:回復+elhihihi+的帖子 其實操下冇壞吖....

原帖由 hapiness 於 13-06-26 發表
回復 elhihihi 的帖子

其實操下冇壞吖.... 中學用pre-S 1 成績黎分班, 我驚學校唔操tim 呀!  ...
120% agree

其實既然有了Pre S1, 為什麼還要TSA? 學生的水準不是已經可以在Pre S1上反映出來嗎?

DD仔 發表於 13-6-26 15:28
其實既然有了Pre S1, 為什麼還要TSA? 學生的水準不是已經可以在Pre S1上反映出來嗎? ...

先講深淺的問題。TSA淺是因為TSA是用來測試學生的基本學習能力和教學進度。PreS1係用作編班和用作分別和釐定不同學校的程度,從而計算出不同的調整分去調整同學的排名次第。

點解要兩個不同的試,應該係政府的官僚太僵化,唔肯去檢討和研究有甚麼折衷方法。咁事實上兩個試有不同的用途,深淺各異,考基本能力的又不可能太深,叻仔叻女更係冇問題,但有部份同學可能真係連基本能力都達唔到的,如果重要比份深少少的試卷來應考,可能唔係咁適合,於是唯有考兩個試囉。

其實而家教協都討論緊可唔可以將兩個試合而為一,不過阻力都幾大,大前題都要解決技術性的問題先。

內容源於此貼:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2589255&extra=page%3D2&page=2

謝謝!

!其實看到pre-S1的結果,都大致上知道學校的質素如何啦,如果話分不出來的,也只是band3a 同band3c的分別吧,但就要所有學生多考一次考試。

回覆:DD仔 的帖子

返學,做多的卷/練習,
唔覺有問題。
要放髫公要玩 暑假有個半月。

回復 bowling68 的帖子

其實操TSA真的很無謂。

我個小五,考完試後,不停操ps-1卷,中文卷很深,有12題是句義、詞義和段義理解,又有2篇閡讀理解,問答和逶擇各佔一半共11題; 還要作兩篇文,要40分鐘完成,比我以前讀小學深很多。

回復 KCWO 的帖子

其實我地學校都無點操pre S1卷, 不過, 我驚個女變得懶散, 我差不多每天都要佢做一份英文數的試卷, 因為我女係中文小學, 怕佢應付唔到中一的英文數, 和要看1-2小時英文書, 這個是新中學要求完成的英文書. (幾本英文和中文
暑假辛苦少許, 好過開學應付唔倒, 變得唔想番學!

各位:今屆小六唔駛考Pre-S1

圖書寶寶  可能每間中學唔同, 我地直屬中學上星期出左通告通知我們要考  發表於 13-6-28 10:00
‹ 上一主題|下一主題