用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 小朋友被懷疑自閉症
go

小朋友被懷疑自閉症

有冇小朋友被懷疑自閉症後一世都醫唔好? 自從女女被懷疑自閉症後,我唔怕帶佢做治療,唔怕被人歧視,但最怕既就係一世都自閉,究竟有冇人的仔女係醫左好耐都唔好既呢?

自閉症係冇藥醫的

回覆:小朋友被懷疑自閉症

固執呀,同理心弱,易有情緒等跟一世。如果係upgrade 到高功能自閉小孩,望有能力學習工作同有啱Key 朋友,已經好好。

自閉症唔係洪水猛獸。

我都有,咪一樣過到日子。

我個仔都有,仲加埋ADHD,大小肌不協調。佢一樣好開心咁返緊主流幼稚園,成績唔使我操心。只係同佢去做訓練我累少少。唔講,無人知佢係自閉呢。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆:chowqv 的帖子

咁好,咁你平時點教佢? 其實只要佢追平其他正常小朋友的程度,我已心足了! 老實講,大把人固執,同理心弱,但佢地讀書工作都無問題,所以我認為呢幾點不太重要。昨日為左帶女女落街玩的問題,同老公嘈左成晚,事緣佢要我日日帶女女落街玩2個鍾,但我覺得會煮唔到飯,做唔到家務,亦都可能無時間揾關於教女女的資料,其實最大問題係老公話咪唔好煮飯囉,出街食,但街的食物有味精嘛! 我真係接受唔到囉! 其實我都打算日日帶女女出街,不過就每日1粒鍾,係咪真係唔夠呢?

DELETE!!!!

1日1個鐘玩公園好足夠,我同意要喺屋企煮飯,在家都有其他訓練可以做。放假再去其他不同公園玩。

你可以同老公講營養食物對小朋友成長發展嘅重要性。

chowqv 發表於 13-6-27 03:17
自閉症唔係洪水猛獸。

我都有,咪一樣過到日子。
想問下你邊度做訓練, 可以PM我嗎?

ching_800322 發表於 13-6-27 21:26
想問下你邊度做訓練, 可以PM我嗎?

我個仔只係排緊E位,未有關於A仔既訓練。

佢到目前只有小肌肉訓練,同我係外邊幫佢報既社交禮儀班,黎緊暑假隔日去游水。

淨係呢幾樣,我一個星期要有4日要佢早放學去練。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

monkeydiary 發表於 13-6-27 07:22
咁好,咁你平時點教佢? 其實只要佢追平其他正常小朋友的程度,我已心足了! 老實講,大把人固執,同理心弱, ...

無咩點特別教佢。自細我阿娘都無點教我,功課佢又唔care,不過唔會放我出街玩。

可能阿仔自細,我set個態度係我對佢平等,屋企邊到都可以去,除左電制一定唔可以玩;去街市我會同佢一齊去,會問佢想食咩,容許/要求佢話事,要表達;一定push佢去買,要叫人。有時唔一定公園,可以去超市,去街市,總之你去邊,帶埋佢,早d俾佢體驗生活係咩一回事;外邊世界係點樣。

同埋我個仔除左A仔,仲有adhd,所有一定要玩,要叫,要跳。我咪由佢係囉。最重要安全。

至於食野嘛。你要學下點樣快靚正煮一餐。如果出去2個鐘都話要出街食,咁樣唔得既。將來阿女大啦,要去治療點算呢?一個星期1餐當放松自己就好既。

你要感謝你老公體貼你。特別係佢為你唸,父母關系好,對小朋友都有益。

回覆:chowqv 的帖子

Ok,知道。因為我都係阿女開始食固體,我先開始學煮,所以都未係好叻,不過我會努力!

annaanna 發表於 13-6-26 12:09
自閉症係冇藥醫的

I don't agree with that. I have found some oversea website telling me about autism kid being cured or getting huge improvement. There are two I feel amazing....

http://www.recoveredfromautism.com/

http://www.momnivores-dilemma.com/2012/10/on-homeopathy-autism-the-truth-is-in-the-margins.html

回復 ckm1314 的帖子

應該講係「治標不治本」,任何治療或訓練只可「改善」情況,而不能完全「根治」問題。有些個案的小朋友於治療或訓練後好像與與一般小朋友無異,這可能是最初的問題不是很嚴重。

monkeydiary 發表於 13-6-29 10:40
Ok,知道。因為我都係阿女開始食固體,我先開始學煮,所以都未係好叻,不過我會努力!

慢慢黎。唔講小朋友有無特殊需要,做媽媽都要淡定。

大家都係媽媽就知,但我既5年幾經驗,我知欲速不達。有時你急個b唔急,只會激氣。