用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 經歷完叩門的殘酷折磨,最終看化了。。。 ...
樓主: Gelcemy
go

經歷完叩門的殘酷折磨,最終看化了。。。

醒目開學勳章 王國長老

回覆:經歷完叩門的殘酷折磨,最終看化了。。。

明白各位難過,但請吾好一竹竿打一船人。好多家長努力裝備好小朋友,靠實力叩門的,俾返d credit佢地啦。祝各位黎緊都會有好消息

Jackieson  100% agree  發表於 13-6-28 09:24
little_yolky  係, 阿囡同學仔幾叻, 400人叩門入到第2 round得60人, 噚日2nd in, 但唔敢問, 怕媽媽有壓力。  發表於 13-6-26 14:22

引用:我囝無人事關係扣到官立小學,不要放棄!!

原帖由 maggiefung421 於 13-06-25 發表
我囝無人事關係扣到官立小學,不要放棄!!
本來派到官小都唔差,偏偏我仔派果間官小唔知可唔可以叫全港官小最差,但都差不多可以肯定係我區最差果間學校

我冇人事
但可以叩到名津
可能係好彩,學校考嘅開正仔仔嗰飯,再加上仔仔在幼稚園品行很好,面試有禮貌.於是成功入到.
樓主,加油,未到最後,都未知結果如何

度日如年,欲哭無涙 😩

Never give up and think positive!  Wish you all good luck!

回覆:Charlotte_mom 的帖子

我都努力叩門叩到三間,雖然不是名校

回復 520peace 的帖子

totally agree 在我倆夫妻心目中,已超標完成。

回覆:tszwan123 的帖子

係,呢個係最重要因素

回覆:LOVELY-BABE 的帖子

我已決定唔再叩,叩左九間,只有一間入second in, 仲要有兩間老師話好鐘意我個仔,好有禮貌同好叻,希望遲d見到我個仔,最後兩間連second in 都冇,事實係點,造勢對學校真係咁緊要?

叻仔考插小二,能者居之

回覆:sissysze 的帖子

主要有兩個細佬跟尾,而且想近屋企附近返學,本區一二線都扣左,都未有一間收,阿仔派到11志願,如果我沒私小backup, 我真的不知點算

回復 shan1022 的帖子

請問全港最差既官小係邊間?

引用:回復+shan1022+的帖子 請問全港最差既官小

原帖由 cherrytam2468 於 13-06-26 發表
回復 shan1022 的帖子

請問全港最差既官小係邊間?
唔知算唔算係全港最差,但係我眼中係差到如小朋友真係要讀的話,我會想死!係net 31既

IC,我都派左官小,又叩唔到其他門!

引用:IC,我都派左官小,又叩唔到其他門!

原帖由 cherrytam2468 於 13-06-26 發表
IC,我都派左官小,又叩唔到其他門!
等緊3間7月2日派彩結果

今年7。1唔知有無加長拉banner
有嘅話一定一家大細都到

今朝心情跌到谷底,等咗差不多一個月,面試時實牙實齒話後補最頭,今日打去問竟然話冇位叫我去試第2間,即時想喊,呢間又唔係熱門都咁,諗住其他都冇希望,點知頭先有學校打黎話收阿仔,呢間我預咗衰架,面試果日有150人,第2日又有面試咁最小都200人面試,冇諗過會得!感恩!各位請加油,相信好快有消息!

引用:今朝心情跌到谷底,等咗差不多一個月,面試

原帖由 shan1022 於 13-06-28 發表
今朝心情跌到谷底,等咗差不多一個月,面試時實牙實齒話後補最頭,今日打去問竟然話冇位叫我去試第2間,即 ...
你31網?最終邊間收咗呀?恭喜晒

引用:Quote:原帖由+shan1022+於+13-06-28+發表今

原帖由 LOVELY-BABE 於 13-06-28 發表
你31網?最終邊間收咗呀?恭喜晒
多謝! 係呀31網,派咗佐官小;最終培道收咗