用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 懷疑係自閉症
go

懷疑係自閉症 [複製鏈接]

死啦, 今日同阿囝第2次去健康院見醫生, 囝囝2歲半啦, 到宜家都唔肯學講野, 連曾經叫我, 宜家都唔肯, 只係肯講"拜拜", 平時叫佢叫我地, 都好難, 佢只係鍾意講BB話.

點知見完醫生後, 醫生評估佢得歲幾能力, 語言最弱. 仲有醫生叫佢做乜野都唔肯聽, 好似只有佢的世界, 所以叫我地留意下佢, 佢地懷疑佢有自閉症, 又或者係未識講野, 攪到佢唔識做.  不過政府幫我地照排特殊學校, 仲有攞傷殘津貼, 想我地出去搵私人治療幫阿囝.

佢地仲講阿囝報讀左幼稚園(又一村), 怕佢跟唔上. 唉.....都唔知點算好???
   2    0    0    0

幼稚園方面, 照去住先, 如果學校可以容納到固然好. 因為好多時D學校發現小朋友有問題都開口請佢地走. 當然有D好包容.

政府排S位方面, 一般都要等1年半以上. 呢段時間你多聽講座, 帶小朋友做訓練, 最好係有得借教具做家居訓練 / 有得陪同上堂.  睇下導師 / 治療師做D咩, 返屋企再溫習鞏固.

多謝你的寶貴意見, 我會試下再搵D言語治療師訓練佢, 希望佢會有改進啦.

回覆:hippotomato 的帖子

領思同邁步都有得做評估“私人”如果排協康果D都有,不過久D,如果等cac就$60蚊,睇你住邊區,好似屯門E院就好快,我排左4個半月就有消息,但係九龍區就要好久,睇地區人數多唔多人排

引用:死啦,+今日同阿囝第2次去健康院見醫生,+囝

原帖由 hippotomato 於 13-06-25 發表
死啦, 今日同阿囝第2次去健康院見醫生, 囝囝2歲半啦, 到宜家都唔肯學講野, 連曾經叫我, 宜家都唔肯, 只係肯 ...
先幫佢報下各別言語治療班,好快有進步既!

健康院醫生寫信你排cac評估?

唔該晒你地! 政府冇再幫佢做評估, 佢地只係叫我地出去搵語言治療俾佢, 跟住過半年再叫我地返去睇

hippotomato 發表於 13-6-26 10:17
唔該晒你地! 政府冇再幫佢做評估, 佢地只係叫我地出去搵語言治療俾佢, 跟住過半年再叫我地返去睇 ...
即係要自己搞定?! 呢個政府D資源去晒邊?
小朋友有無返N班呢? 為今之計自己搵言語治療做住先.

回復 hippotomato 的帖子

又一村是一間愛心學校. K1 程度應該不深. 但記得要和老師談談小朋友的強弱項呵

冇返N班, 因為冇學校肯收我個囝囝(因為佢係細仔). 見左十幾間, 有2間仲IN 3次(最終都冇收), 唉....政府唔幫, 唯有自己去攪

引用:冇返N班,+因為冇學校肯收我個囝囝(因為佢係

原帖由 hippotomato 於 13-06-26 發表
冇返N班, 因為冇學校肯收我個囝囝(因為佢係細仔). 見左十幾間, 有2間仲IN 3次(最終都冇收), 唉....政府唔幫 ...
你宜家最緊同佢講多D說話,同埋一定要眼對眼,可以買D假想性嘅玩具同佢玩,鼓勵佢多開聲,我仔宜家三歲幾,經過大半年,我嘅辛苦,阿仔嘅努力,老師嘅愛心同耐心,阿仔宜家真係進步好多,老師都好開心,所以希望你仔仔都可以遇到一個好老師,媽咪加油,呢條路真係好辛苦

我覚得有需要去CAC 詳細評估。你應該儘快搵私家醫生寫介紹信去CAC 排隊做評估。

佢識唔識聽指令?

佢有無寫信俾你排特殊學校?
定要你半年後回去,才再排cac,再等評估及再排服務呀?
分別十分大。

佢一時時聽下我地做, 好似cleanup d玩具, 佢都肯聽, 叫佢去街著鞋開門都會聽, 但係一同佢學下d顏色, 叫佢坐底睇下書, 學下ABC, 佢就冇耐性, 完全唔制, 跟住就去玩下玩具.....

政府有幫我囝年頭果時已經排左D特殊學校, 不過已經同我地講, 佢地手頭上有成幾百個CASE 等緊, 所以有排都未到我地, 叫我地出去搵人幫手.

請問有冇媽咪去過灣仔健苗軒評估過語言??

王國會長

hippotomato 發表於 13-6-25 15:30
死啦, 今日同阿囝第2次去健康院見醫生, 囝囝2歲半啦, 到宜家都唔肯學講野, 連曾經叫我, 宜家都唔肯, 只係肯 ...

唔駛咁驚住, 我囝二歲都唔講野, 去健康院佢就話再等下先, 過得三個月去問私家醫生佢就寫介紹信去大口環根德公爵夫人兒童醫院做評估. 排到二歲9個月才有得做, 個評估好多野做, 視力, 聽覺, 語言, 肌肉等都要做, 搞在一個鐘有多, 評估時都係好多野唔識做, 唔識講, 結果話係語言發展遲了一年,  因囝鐘意玩車輪又懷疑係自閉, 要排學前訓練, 但佢地話好多人排致少要等一年以上, 另介紹一些其他機構.
后來都冇特別出去找訓練, 也只是讀一般幼稚園N 班, 到三歲9個月時再去評估, 語言發展已正常, 也冇再話懷疑係自閉了, 在這一年阿囝愈來愈講得多野, 仲唱埋歌. 所以有可能發展起步較慢.

上次評估時話個學前訓練仲排緊, 到現在已一年多都冇消息, 排政府真係....

王國會長

hippotomato 發表於 13-6-26 10:17
唔該晒你地! 政府冇再幫佢做評估, 佢地只係叫我地出去搵語言治療俾佢, 跟住過半年再叫我地返去睇 ...
健康院醫生冇轉介去做評估? 不如你找私家醫生寫信啦.

健康院冇再寫信俾我地去做評估自閉, 只係個醫生見到我囝囝唔肯聽佢講野, 走圍攪, 就同我地講: 你地要留意下. 不過我地都約左聽日去健苗軒做言語評估, 希望言語治療師搵到適合佢的治療幫到囝囝, 望佢快d可以識講野.
‹ 上一主題|下一主題