用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 對於獎項,想聽下各位意見
go

對於獎項,想聽下各位意見 [複製鏈接]

我本人係唔太緊張LA, 有係一種bonus, 無...只要合格升級就好!

2個女 (讀緊小三&小一) 讀既小學每年學期尾都有頒獎,基本上各科有65分以上都有獎,2個女都係中等成績,所以大女自然2年都有獎,而阿妹都預左有!

可惜.... 琴日既大雨令到考試延期,已個日咁啱就要出發去旅行,學校安排左今日下午同佢地考左先,但係當補考分數要打折 (60分滿分)!所以就只為呢一科應該會導致今年無獎攞...

琴晚已同D女做左心理輔導,佢地接受但當然會有D失望...

我有諗過不如自己做D小手作,做隻假既獎杯當係我俾佢地既鼓勵,但都想問下....
我咁做會唔會同我同佢地講 "獎係唔重要" 有背道而馳呢?
定係應該藉今次同佢地上一課,等佢地知獎項唔係必然呢?

我係一D都唔擔心成績,我所顧慮既係佢地既心情/想法既處理&調適
   0    0    0    0

回覆:對於獎項,想聽下各位意見

我自己覺得當上一堂課,比佢地知道其實世事難料.....有好彩和唔好彩,有天氣,有人為,有好多事情我們是預計唔到.....。獎項系虛涵,真正的這一課意思重大,解釋下比佢地知,有讀書態度就好好架啦!

醒目開學勳章

我成日同我仔講
結果唔重要,最緊要個過程,到底有無付出過?

pmmemilyq    發表於 13-7-7 22:00
connielamyee    發表於 13-7-5 11:50
Hanna_2009    發表於 13-6-26 20:43
happy_lavender    發表於 13-6-25 22:20

回復 jenniferkwok 的帖子

Failure is something that our children need to learn!  It is the best time to give them guidance, e.g. not everything is controllable by us, mummy thinks they have done an excellent job, etc.  How about you give them a toy or snack for their excellent job, but not a fake (toy) trophy.  It may not be good for them to think that a trophy is something they cannot lose.

王國會長

jenniferkwok 發表於 13-6-25 12:19
我本人係唔太緊張LA, 有係一種bonus, 無...只要合格升級就好!

2個女 (讀緊小三&小一) 讀既小學每年學期尾 ...

咁旅行改期得唔得?

做個假野當然唔好, 一來始終係假的個囡未必受和少了領獎的感覺, 也要比佢地知道攞獎非必然.
其實也比大人上一課不要在上課日子請假去玩.

多謝各位意見,其實我都係偏向想同佢地上課既,係想有大家SUPPORT啫

其實各位所講既我琴晚都約略同D女再講架LA....
從來都係同佢地講盡力最緊要,盡左力就好
獎項,不嬲都話讀書唔係為獎項
成績,今次事出突然,所以家人同老師都會明白

至於請假,我從來都唔會請假去玩架,原本個日已經係放假架LA, 只係琴日大雨停課延期咋!

改期... 一切黎得太突然LA, 我地呢個星期四出發,琴日就發生呢件事....

Anniemun  咁早就放假?  發表於 13-6-25 18:34

引用:多謝各位意見,其實我都係偏向想同佢地上課

原帖由 jenniferkwok 於 13-06-25 發表
多謝各位意見,其實我都係偏向想同佢地上課既,係想有大家SUPPORT啫

其實各位所講既我琴晚都約略 ...
重點唔係獎牌,係你比左個訊息女兒,玩大過考試。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

一個好機會去訓練她們的EQ。世事難料嘛~~

shadeslayer 發表於 13-6-25 14:28

唔覺喎!又不是刻意安排在考試期間去旅行,這是意外!而且,出外旅行其實是一家人一起享受親密的美好時光,留港時實在難以享受得到(通常被很多瑣事煩擾),在此前題下,確實比考試大!
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

Can you please share which school commences summer holiday so early?  I do hope that I could enjoy the low fare for travelling during the low season.

shadeslayer 發表於 13-6-25 14:28

吓!我真係無諗過.... 希望唔會

其實自從入讀幼稚園開始從無因為玩已請假架!就算病,都係發住燒先俾請假,我唔想佢地覺得好輕易攞到假....

happy_lavender 發表於 13-6-25 22:42
唔覺喎!又不是刻意安排在考試期間去旅行,這是意外!而且,出外旅行其實是一家人一起享受親密的美好時光 ...
咁我又唔係覺得玩比考試大,只係今次真係意外,或者下次唔好咁緊湊一考試第二日就出發

我一心係安排都啱啱好... 一考完試出發,返黎就趕到結業禮、又趕到參加七月份既暑期活動啫....

hoihoima 發表於 13-6-25 23:01

Can you please share which school commences summer holiday so early?  I do ...

Hahaha

我地係澳門人呀!其實已經一年比一年遲放假LA, 以往6月中,一年遲一個星期,所以今年先攪到6月尾放

係呀,我呢個姑寒MAMI, 年年都係博6月尾呢段時間去旅行,貪未加價....

一直都係一考完試第二日就開始放假,7月份有夏令班但自願性質,我就不嬲都唔返,俾佢地玩一個月,通常都報政府既暑期活動,8月份我就俾佢地返返補習,開始修心養性

但澳門都開始想學香港LA, 話呢2年過度期,2015開始,全部都要返到7月中,就算考完試都要返,夏令班就廢除,即係香港咁LOR....

好可能出年開始我都享受唔到平價旅遊了!

你又話唔緊張,轉頭又自制獎盃,好明顯係自打咀巴。 顧及小孩感受係好,但有好多方法,我會籍此話比佢知做事要有預算,今次爸媽預得不太好,下次應該點點點,佢學識左,時間上會控制得更好,這才是重點。 by the way, 獎勵小朋友無問題,但最好係獎勵佢努力的過程,不是因分數,慢慢小孩會因各下欣賞其努力而把各項事情做好,而不只會單在學業上爭取高分!

仔仔錫錫你 發表於 13-6-26 10:51

你又話唔緊張,轉頭又自制獎盃,好明顯係自打咀巴。 顧及小孩感受係好,但有好 ...

多謝你既意見呀,其實琴日得到各既意見之後我都決定左唔攪咁多野LA

而且原來佢地都唔係想像中咁緊張,係前晚講左俾佢地知個時有D失落外,琴晚見佢地都無咩LUR (我D女好多野都唔上心....)

我估只會到頒獎個日先會再有D失落感,到時再輔導下算

題外話,想請問下補考那一科滿分是多少?  如果補考時60分是滿分,咁咪好易肥佬?

你就好啦!!!

loveDD 發表於 13-6-26 11:26
題外話,想請問下補考那一科滿分是多少?  如果補考時60分是滿分,咁咪好易肥佬? ...
我都唔十分肯定呀!有人話60分滿分,有人話合格就當60,唔合格就以實際分數!

我係諗住拉均合格咋!

7月6就結業禮LA, 攞左成績表再話你知...

hoihoima 發表於 13-6-26 13:14

你就好啦!!!
好乜鬼丫,無呢種優惠LA, 從過往呢3年睇,每年既暑假延遲一個星期,今年都已經6月27先放,照咁計出年已經去到7月頭LA....

jenniferkwok 發表於 13-6-26 13:49
我都唔十分肯定呀!有人話60分滿分,有人話合格就當60,唔合格就以實際分數!

我係諗住拉均合格咋!
oh,thank you!  但我諗唔駛啦,我只係8下,諗如果呾低分好唔抵!  anyway,祝你小朋友補考成功同埋enjoy your family holiday!
‹ 上一主題|下一主題