用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際基督教優質音樂中學暨小學 音小-面試後被邀出席初信成長分享會
樓主: fa01
go

音小-面試後被邀出席初信成長分享會 [複製鏈接]

loveDD 發表於 13-6-25 15:21
出生率高了,面試人多了,學校自然可以要求更多

又係,我估大家也會出席個分享會了

Cutemom0808 發表於 13-6-25 15:21
係咩,唔係29重有round
以我所知分3星期8,15,22號in,這亦是學校網址所寫會安排面試的時間,有可能後來因為人多而增加,但那就不清楚了

loveDD 發表於 13-6-25 15:24
以我所知分3星期8,15,22號in,這亦是學校網址所寫會安排面試的時間,有可能後來因為人多而增加,但那就不 ...

也可能我記錯了優才

Cutemom0808 發表於 13-6-25 15:28
也可能我記錯了優才
yes,gt係依個星期6開始in,另外唔記得真道定播道都係

回復 Cutemom0808 的帖子

Is there a standard pray for 決志?  If yes, can you please advise how it is?  Since I am not a Christian, I don't want myself to mistakenly 決志 without knowing that I am doing it.  Thanks!

Cutemom0808  唔知呢  發表於 13-6-26 15:19

回復 hoihoima 的帖子

这是辦学的目的?太過冶激啦!

我有同事個仔讀緊一年班,都無咩問題,佢全家都唔係基督徒,不過小朋友有玩音樂。

我有朋友係基督徒,佢個小朋友今年入到來年小一,佢對學校讚口不絕,因為她真係想小朋友在基督教環境下長大。

其實間學校唔係津教,佢對學生同學生的家庭有要求,我覺得無問題,你覺得間學校唔好,可以唔去IN。
但我覺得唔好騙人,扮決志,搏小朋友入到間學校,咁同果D上洗禮班搏大抽獎拎多5分的人一樣。

入到音小,如果有好多宗教活動,又叫家長配合時,果時就你自己辛苦,你又不滿學校政策,但又無辦法

Cutemom0808  我了解好多真基督教徒的確非常like音小而且放首選tim  發表於 13-6-26 15:09
Ryan_baba  依家唔係有家長扮決志博學位,而係interview時跟老師祈禱,之後話家長已經決志左。  發表於 13-6-26 10:46

首先,我不是基督徒,我和囝囝亦有in 音小,個人覺得若是校方安排混亂、行政失當、老師眼放額頭、遇上不公平對待.....等,當然可以批評,但有去intreview又批評音小辦學理念的家長應自我反省;
1) 在報名前不是應搜集多一點音小背景資料,音小好明顯突出以宗教和音樂來培育學生,課程中加入宗教和音樂課題,德、智、體、群、美還不夠也要放「靈」在德之前,濃厚宗教色彩是意料中事,對基督教抗拒的應不該報名。
2) 誰人說interview時不可傳教?聖經故事中,耶穌幫人時不是在傳教嗎?基督教義工們不是在貧窮地區中幫人時傳教?傳教有分地域和時間?他人出於善心,批評的人又懷甚麼意?

kitkitfong  Agree  發表於 13-7-3 16:36

回覆:Valy 的帖子

請問有什麼疑惑?

引用:首先,我不是基督徒,我和囝囝亦有in+音小

原帖由 fishingcat 於 13-06-26 發表
首先,我不是基督徒,我和囝囝亦有in 音小,個人覺得若是校方安排混亂、行政失當、老師眼放額頭、遇上不公 ...
對!我讚成你這樣說!其實他們有濃厚基督教氣氛不是這一两日事!去過他們的簡介會就知與一般學校辦得不同!我有朋友去完簡介會感覺不接受!所以她們冇報!有些冇去我亦有解釋如你根本冇接觸過宗教而又會抗拒老師等開口埋口主耶穌基督咁就唔好報啦!
但今年是否只收基督徒無人能實答!只有學校才知!如喜歡這校小孩又見了就由上帝安排吧!大家別擔心太多!有疑惑就直接問學校!相信他們很樂意回答的

Ryan_baba  依家唔係有家長扮決志博學位,而係interview時跟老師祈禱,之後話家長已經決志左。

interview時跟老師祈禱,之後話家長已經決志左, 呢點係bk 人推測, 唔係學校真係咁做, 根本樓主有問題就直接打去問學校, 而加係度俾人亂推測咋!

fishingcat 發表於 13-6-26 00:21
首先,我不是基督徒,我和囝囝亦有in 音小,個人覺得若是校方安排混亂、行政失當、老師眼放額頭、遇上不公 ...

認同! 我有幾個朋友去完簡介會無報, 因為接受唔到太濃厚宗教色彩, 或是接受唔到子女第時可能會做音樂人或者做侍奉神既工作, 我覺得佢地決定唔報, 唔會為咗back up去報一間自己唔認同學校理念既小學, 抵讚!

cycream 發表於 13-6-26 11:30
Ryan_baba  依家唔係有家長扮決志博學位,而係interview時跟老師祈禱,之後話家長已經決志左。

interview ...

不是推測,因為我係其中一人。

Ryan_baba 發表於 13-6-26 11:50
不是推測,因為我係其中一人。
咁係唔係你問過學校, 學校話你係interview決咗志, 所以邀請你去分享會?

我同我朋友, 老師都係用 "你地決唔決志"形式問? 我地都答老師唔會而加決志, 我地都有祈禱, 其實個個我識去in既人都有祈禱部份. 如果你地既case, 真係祈禱當決志就係學校唔啱.  

引用:Quote:fishingcat+發表於+13-6-26+00:21+首

原帖由 cycream 於 13-06-26 發表
認同! 我有幾個朋友去完簡介會無報, 因為接受唔到太濃厚宗教色彩, 或是接受唔到子女第時可能會做音樂人或 ...
同意,我去完簡介會嘅感覺同你一樣,人家拿音小做back up, 我會放音小落black list

cycream 發表於 13-6-26 11:59
咁係唔係你問過學校, 學校話你係interview決咗志, 所以邀請你去分享會?

我同我朋友, 老師都係用 "你地決 ...

老師當日只係問我地一唔一起祈禱,完全冇講過決志。依家就話我地決志左,邀請我地去分享會。

LuLuciaMa  me too....same case here  發表於 13-6-26 18:23
fa01  me too!  發表於 13-6-26 13:02

引用:+本帖最後由+Ryan_baba+於+13-6-26+12:11+

原帖由 Ryan_baba 於 13-06-26 發表
我個囝同學媽咪話校長係問“決志“喎,會唔會見唔同人嗰句問題有少少唔同?

醒目開學勳章

我也問過老公,他也沒聽到決志的字眼,可能真的有點問法唔同,老師見我們祈禱無所謂也烈入分享會名單掛.

引用:我也問過老公,他也沒聽到決志的字眼,可能真

原帖由 fa01 於 13-06-26 發表
我也問過老公,他也沒聽到決志的字眼,可能真的有點問法唔同,老師見我們祈禱無所謂也烈入分享會名單掛.
...
係囉,到底係咪個email寫住「家長於面試過程中決志,固此邀請你們來分享會」?

我覺得奇,一般決志唔係隨便的事,點會有成600人決志?

會唔會好似優才咁,shortlist一班有potential的「上堂」?

有無人打去學校問下啫?

LuLuciaMa  I called because I will not attend the sharing talk.  發表於 13-6-26 18:24

醒目開學勳章

我的e-mail是寫巳決字,我無打算問,反而自己考慮清楚出唔出席

LuLuciaMa  I will not attend  發表於 13-6-26 18:25
‹ 上一主題|下一主題